Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 29 Μαϊος 2019 10:19

Κεντροδεξιά στροφή στην τοπική αυτοδιοίκηση με Φαρμάκη, Παπαναστασίου και Καραπάνο να οδηγούν την κούρσα του β γύρου σε Περιφέρεια και Δήμους

Οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό ακολούθησαν την νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές ενώ η προβληματική γέφυρα της προοδευτικής συμμαχίας δεν βοήθησε τους υποψηφίους Συριζα-Κιναλ να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι των συντηρητικών υποψηφίων.  Αυτό το δεδομένο επηρέασε και το εκλογικά αποτελέσματα σε Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και Δήμο Αγρινίου.

Για να παινεύσουμε το σπίτι μας οι τάσεις των δημοκοπικών αποτελεσμάτων του eklogesdytika. gr επιβεβαιώθηκαν με την πρωτιά Φαρμάκη στην Περιφέρεια ( 36,96% Φαρμάκης  εναντι 32,96%  Κατσιφάρα)  με την πρωτιά του νυν δημάρχου  στον Δήμο Αγρινίου  ( 42,44 Παπαναστασίου έναντι 28,31 % Σταρακά) καθώς επίσης και με την πρωτιά του νυν δημάρχου της Ι.Π Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου ( 43,40% έναντι 42,31% Λύρος) 

Γενικά παρατηρείται μια συντηρητική στροφή της κοινωνίας που σε επίπεδο νομού στην πλειοψηφία των δήμων προκρίνει τους νυν δημάρχους με τον κ. Κωνσταντάρα να κερδίζει από την πρώτη Κυριακή τον Δήμο Θέρμου , τον Απόστολο Κοιμήση να προηγείται στον πρώτο γύρο στον Δήμο Αμφιλοχίας( 34,04%)  , τον Γιώργο Αποστολάκη να προηγείται στον πρώτο γύρο   στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας ( 44,07%) , τον Νίκο Καραπάνο να προηγείται στον πρώτο γύρο στο Δήμο Μεσολογγίου ( 43,4%) ενώ αμφισβητούνται οι νυν δήμαρχοι Ναυπάκτου Τ.Λουκόπουλος από τον Βασίλη Γκίζα που προηγείται στον πρώτο γύρο με ποσοστό 23,47% και Ξηρομέρου Ε. Γαλούνης από τον Ιωάννη Τριανταφυλλάκη με ποσοστό 46,99%.

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών θα επηρεαστεί καταλυτικά από την στρατηγική νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση στους κεντροδεξιούς υποψηφίους ενώ επίσης θα καταδείξει και τον πολιτικό ή απολιτικο χαρακτήρα των υποψηφιοτήτων με την έννοια ότι καθώς οι κατανομές εδρών έγιναν στον πρώτο γύρο τώρα μονομάχοι θα είναι μόνο οι αρχηγοί των συνδυασμών και θα πρέπει να πείσουν τους δημότες για τα δίπολα του δεύτερου γύρου. Η διαμόρφωση του κατάλληλου διπόλου μα και το «τρέξιμο» των υποψηφίων των συνδυασμών για την επικράτηση τελικά του συνδυασμού θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η πρωτοκαθεδρία Φαρμάκη εξασφαλίζει μια δυναμική για τον δεύτερο γύρο όμως οι διαθέσεις του εκλογικού κοινού του Κώστα Σπηλιόπουλου που δεν έλαβε τα ποσοστά που ανέμενε όμως κατοχύρωσε ένα ποσοστό 12, 44% θα κρίνουν και την έκβαση της μάχης.

Τον Νεκτάριο Φαρμάκη επίσης ενισχύει η νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές καθώς και η διάθεση αλλαγής του κόσμου μετά την εννεάχρονη θητεία Κατσιφάρα χωρίς και πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Διαβάστηκε 3011 φορές