Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Status FM έδωσε πριν λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ πραγματοποιεί επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα περί «χτυπήματος» στη Σούδα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ ρωτήθηκε και για δημοσιεύματα που υπήρξαν με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ και τα περί μεταφοράς συστημάτων Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας στη βάση της Σούδας, στην Κρήτη, προκειμένου να θωρακίσουν πιθανούς αμερικανικούς στόχους στην περιοχή.
Για τα πυρηνικά του Ιράν: Η λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσω της διπλωματίας
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης είπε:
«Η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής: Η περαιτέρω κλιμάκωση την εχθροπραξιών δεν πιστεύουμε ότι θα λύσει κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα, θα κινδυνέψουμε με μια περιφερειακή σύγκρουση, η οποία μπορεί να έχει και πολύ αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.
Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά αντίθετα πιστεύουμε ότι η λύση μπορεί να έρθει μόνο από μια διαπραγμάτευση μέσω της οποίας το Ιράν θα εγκαταλείψει την οποιαδήποτε φιλοδοξία μπορεί να έχει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Και όχι μέσω της περαιτέρω κλιμάκωσης».
«Καμία βάση δεν έχουν τα περί ενδεχόμενου χτυπήματος στη βάση στη Σούδα»
Ερωτώμενος για δημοσιεύματα περί πιθανού χτυπήματος στη βάση της Σούδας, ο πρωθυπουργός διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι υπάρχουν πληροφορίες για πιθανό πλήγμα στη ναυτική βάση της Σούδας, στην Κρήτη, προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν θα σχολιάσει στρατιωτικές συσκέψεις, όπου εξετάζονται διάφορα σενάρια.
«Δεν έχει καμία βάση αυτό και δεν θα σχολιάσω σε καμία περίπτωση στρατιωτικές συσκέψεις. Προφανώς οι Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζουν σενάρια, είναι έτοιμες για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, όμως σας λέω ρητά και κατηγορηματικά ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται και δεν υπάρχει στον ορίζοντα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση για το ποια είναι η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας στο Ιράν, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δικό μας θέμα να υποδείξουμε το είδος και το ύφος του καθεστώτος στο Ιράν».
ΥΠΕΘΑ: Εκτός πλαισίου δημόσιας συζήτησης οι μετακινήσεις συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων
Ανακοίνωση μετά τη χθεσινή σύσκεψη εξέδωσε και το ΥΠΕΘΑ, η οποία αναφέρει:
«To υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατά τον συνταγματικό του ρόλο, οφείλει να λαμβάνει, ανεξαρτήτως συγκυρίας, όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών. Και αυτό πράττει.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει προτάξει τη δημιουργία θόλου άμυνας της χώρας, πολλαπλών επιπέδων και με αντιβαλλιστικές δυνατότητες, σχεδόν με την ανάληψη των καθηκόντων του.
Η δημιουργία αυτή, προκειμένου η χώρα να μπορεί να αντιμετωπίσει σύγχρονες μορφές απειλών, αποτελεί μέρος της ολιστικής προσέγγισης με την επωνυμία "Ασπίδα του Αχιλλέα", η οποία ήδη υλοποιείται στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2030", μετά την έγκριση της Νέας Δομής Δυνάμεων και του 12ετούς Εξοπλιστικού Προγράμματος από τη Βουλή και το ΚΥΣΕΑ.
Οι μετακινήσεις συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων βρίσκονται, προφανώς, εκτός του πλαισίου της δημόσιας συζήτησης».
Μητσοτάκης: Πολιτικός παραλογισμός να συμπράττουν δύο κόμματα άκρας Δεξιάς και άκρας Αριστεράς κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για εσχάτη προδοσία
Αναφερόμενος στη συζήτηση χθες στη Βουλή για τα Τέμπη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ελπίζω ότι έκλεισε ένας κύκλος τοξικότητας που δίχασε και παραπληροφόρησε την ελληνική κοινωνία. Αυτό που μένει είναι ότι δύο υπουργοί της ΝΔ, με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας και των ιδίων, παραπέμπονται στο δικαστικό συμβούλιο για περαιτέρω διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Και αυτό γίνεται όχι γιατί εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν τόσο πολλά στοιχεία για να δικαιολογείται μια τέτοια κίνηση, είναι γιατί, με την καχυποψία που υπάρχει στην κοινή γνώμη, μόνο με τη παρουσία στον φυσικό δικαστή μπορεί κάποιος να αισθάνεται ότι μπορεί κάποιος να δικαιωθεί. Και γίνεται και αυτό που πιστεύω ότι είναι αίτημα της κοινωνίας, να μην έχουν οι πολιτικοί διαφορετική ποινική διαχείριση από τους πολίτες. Και αυτό γίνεται για πρώτη φορά, δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, γίνεται με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας, αλλά και κατόπιν αιτήματος του κ. Τριαντόπουλου και του κ. Καραμανλή. Και αυτό θα σας έλεγα προδικάζει με κάποιον τρόπο το σκεπτικό μας για τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16. Θυμίζω πως έχουμε καταργήσει ήδη την αποσβεστική προθεσμία».
Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε: «Το Δικαστικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει πλήρως τη συγκεκριμένη υπόθεση, το σημαντικό είναι ότι η υπόθεση πηγαίνει εκεί που έπρεπε να πάει εξαρχής και ελπίζουμε να ξεκινήσει σύντομα η δίκη. Εξαρχής είχαμε πει πως μόνον η Δικαιοσύνη μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση, στόχος των θεωριών συνωμοσίας ήταν να πλήξουν την κυβέρνηση, και δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον πολιτικό παραλογισμό να συμπράττουν δύο κόμματα άκρας Δεξιάς και άκρας Αριστεράς κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για εσχάτη προδοσία. Η χθεσινή εξέλιξη βάζει τίτλους τέλους σε όλο αυτό και οι εξελίξεις πλέον αφορούν στη Δικαιοσύνη».
«Ποτέ η Θεσσαλονίκη δεν έχει δει τόσα έργα μαζεμένα»
Αναφορικά με τα εν εξελίξει έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη, όπου περιοδεύει σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το Flyover, επισημαίνοντας: «Θα παραδοθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2027. Κατανοώ την προσωρινή ταλαιπωρία, όμως όλοι αναγνωρίζουν πως το συγκεκριμένο έργο θα δώσει μια πολύ σημαντική κυκλοφοριακή ανάσα στην πόλη. Μαζί με το μετρό και την επέκτασή του στην Καλαμαριά, μαζί με τα ηλεκτρικά λεωφορεία, σύντομα η Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα».
Επίσης, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι έχει ζητήσει από την Αττικό Μετρό να γίνουν οι σχετικές μελέτες για την επέκταση του μετρό και προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη. «Ποτέ η Θεσσαλονίκη δεν είχε δει τόσο πολλά μαζεμένα έργα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος, σε ερώτηση για την ανάπλαση της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Ακούω τις επιφυλάξεις του δήμου και των πολιτών, θεωρώ πως ορισμένες είναι δικαιολογημένες, θα επανέλθουμε πριν από τη ΔΕΘ».
Πηγή: iefimerida.gr