Δευτέρα, 23η Σεπτεμβρίου 2024  11:25: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024 09:47

Μάριος Σαλμάς: Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η μηδενική ανοχή του Μητσοτάκη

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η επιμονή του κ. Σαλμά στις κατηγορίες του για αδιαφάνεια σε διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού για την εκμετάλλευση των κυλικείων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με τον Κ. Μητσοτάκη να δείχνει μηδενική ανοχή και να το παραπέμπει προς διαγραφή στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Mε τη σημερινή σφραγίδα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να μπουν οι τίτλοι τέλους σε ένα προδιαγεγραμμένο από καιρό «διαζύγιο», μετά την παραπομπή του βουλευτή Μάριου Σαλμά από τον Πρωθυπουργό με το αίτημα της διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Κομματικές πηγές μάλιστα αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο διαγραφής του κυρίου Σαλμά και από το κόμμα πέραν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μιλώντας για «νομοτελειακή εξέλιξη».

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας μετρούσε ήδη αρκετά «φάουλ» στο ενεργητικό του. Η σκληρή ρητορική εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης είχε κριθεί ότι ξεπερνούσε τα όρια της θεμιτής και εποικοδομητικής πολιτικής κριτικής, συνιστώντας υστεροβουλία.

Ο κ. Σαλμάς είχε μπει ήδη στη γωνία μετά την προσωπική επίθεση που είχε εξαπολύσει κατά του Πρωθυπουργού στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές με αιχμές περί εξυπηρέτησης των λίγων, προκαλώντας την μήνη του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τότε ο Πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει στους συνεργάτες του ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε άλλο «φάλτσο».

Ο Μάριος Σαλμάς είχε εκφράσει ενστάσεις για το νέο δικαστικό χάρτη, είχε καταψηφίσει τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και είχε συνυπογράψει την πρόσφατη ερώτηση των 11 γαλάζιων βουλευτών προς τον Υπουργό Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια. Τίποτα από αλλά αυτά όμως δεν δυσαρέστησαν το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εντάσσονταν στα δικαιώματα του κάθε βουλευτή.

Μάριος Σαλμάς: Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η επιμονή του κ. Σαλμά στις κατηγορίες του για αδιαφάνεια σε διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού για την εκμετάλλευση των κυλικείων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, παρότι η Λίνα Μενδώνη του είχε απαντήσει αναλυτικά από τον περασμένο Ιούλιο. Σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις τις προηγούμενες ημέρες άφησε εκ νέου αιχμές για το θέμα και κρίθηκε ότι πλέον ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές.

«Όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Διαχωρίζοντας ταυτόχρονα την κριτική που είναι καλοδεχούμενη στη ΝΔ, από την επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια Υπουργό στη Βουλή ως «ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας».

Μηδενική ανοχή από Μητσοτάκη
Η απόφαση του Πρωθυπουργού να παραπέμψει προς διαγραφή τον Μάριο Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας για «αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή» ήταν βεβαίως και μια σαφής προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Ότι η ανοχή απέναντι σε βουλευτές που μπορεί να πλήξουν δημοσίως ή στο παρασκήνιο το κύρος της παράταξης με έωλες κατηγορίες θα είναι μηδενική. Το έτερο πολιτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως η εσωκομματική «αντιπολίτευση» πρέπει να έχει όρια.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και τα επιχειρήματα που θα διατυπώσει δια ζώσης ο Μάριος Σαλμάς σήμερα στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα παραστεί αυτοπροσώπως για να υπερασπιστεί εαυτόν. Πολύ δύσκολο φαντάζει πάντως να παραδώσει την έδρα του στην Αιτωλοακαρνανία.

reader.gr