Πέμπτη, 19η Σεπτεμβρίου 2024  9:21: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024 10:49

Πρόταση Νόμου απο βουλευτές της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ: "Απονομή σύνταξης στους γονείς τέκνων με αναπηρία 67% και άνω"

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ

«Απονομή σύνταξης στους γονείς τέκνων με αναπηρία 67% και άνω. Τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του ν. 3996/2011, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4336/2015»

Άρθρο 1

Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, γονείς (πατέρας ή μητέρα) τέκνων άγαμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, τα οποία δεν εργάζονται και δεν νοσηλεύονται μόνιμα σε ιδρύματα με δαπάνη φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή άλλου δημοσίου φορέα, ανεξαρτήτως εάν είναι οι ίδιοι ασφαλισμένοι σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, δικαιούνται σύνταξης ποσού ίσου με το διπλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ή εφόσον ο ίδιος ο δικαιούχος γονέας, είναι εργαζόμενος ή συνταξιοδοτούμενος, ποσό ίσο με τον ισχύοντα εκάστοτε κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση.

Άρθρο 2

α. Ανεξαρτήτως ηλικίας του ανάπηρου τέκνου, το δικαίωμα συνταξιοδότησης του προηγούμενου άρθρου, ασκείται διαζευκτικά από τον πατέρα ή την μητέρα, κατόπιν μεταξύ των συμφωνίας, εφόσον και οι δύο εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται, διαφορετικά αποκλειστικά από τον γονέα εκείνον που δεν εργάζεται ούτε συνταξιοδοτείται.
β. Αν ο γάμος λυθεί, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει την επιμέλεια του ανάπηρου ανήλικου τέκνου με αμετάκλητη


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αθήνα 16-9-2024

δικαστική απόφαση. Αν το τέκνο είναι ενήλικο, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που είχε την επιμέλεια όσο το τέκνο ήταν ανήλικο.
γ. Σε περίπτωση που το ανάπηρο τέκνο έχει τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει ορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης.
Σε περίπτωση παύσης της δικαστικής συμπαράστασης, η σύνταξη διακόπτεται από την ημερομηνία της παύσης και επαναχορηγείται εφόσον συντρέξουν εκ νέου οι προϋποθέσεις του παρόντος.
Άρθρο 3
Αν το ανάπηρο τέκνο αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχοληθεί, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης για όσο χρόνο διαρκεί η εργασία ή η αυτοαπασχόληση.
Άρθρο 4
Κατά λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 1 του ν. 3996/2011, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4336/2015, εφόσον αυτές δεν έρχονται σε σύγκρουση ή δεν τροποποιούνται με τις διατάξεις του παρόντος.
Άρθρο 5
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
 
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΟΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΟΥΠΕΛΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ - ΧΑΪΔΩ
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙ Α ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η Ελληνική Λύση κατέθεσε πρόταση νόμου με θέμα: «Απονομή σύνταξης στους γονείς τέκνων με αναπηρία 67% και άνω. Τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του ν. 3996/2011, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4336/2015», καλώντας όλους τους βουλευτές να την ψηφίσουν αφήνοντας στην άκρη τις μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ανταπόκριση ούτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε από βουλευτές της Ν.Δ.

Η Ελληνική Λύση καλεί εκ νέου τους βουλευτές όλων των κομμάτων, ακόμα και της ΝΔ να υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου, ως ελάχιστο χρέος απέναντι στην ηρωΐδα μάνα και τον ήρωα πατέρα που μεγαλώνουν παιδί ΑΜΕΑ. Είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων να το πράξουν, πέραν από οποιαδήποτε μικροκομματική σκοπιμότητα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024 10:55