Πέμπτη, 19η Σεπτεμβρίου 2024  4:48: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 12:07

Πράσινοι – Οικολογία: Πλήρη διαφάνεια στην διαχείριση των κοινών πόρων και στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Με την ευκαιρία της συμμόρφωσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Tromsø και το άρθρο 57 του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση για την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια έγγραφα, οι Πράσινοι _ Οικολογία ζητούν την πραγματική Ανοιχτή Διακυβέρνηση και την πλήρη πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα έγγραφα της δημόσιας διοίκησης με μορφές ανοιχτού επαναχρησιμοποιούμενου τύπου.

Συγκεκριμένα οι Πράσινοι _ Οικολογία παρεμβαίνουν στη διαβούλευση και διεκδικούν:

Όλα ανεξαιρέτως τα έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή της Δημόσιας Διοίκησης να λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου και ταυτόχρονα να αναρτώνται στην Διαύγεια με ίδιο ανιχνεύσιμο αριθμό.

Όλα τα έγγραφα να είναι ανοιχτού και επεξεργάσιμου τύπου (όχι κλειστά και μη ανιχνεύσιμα στο περιεχόμενο pdf) και μηχανογραφημένα για να συνδέονται μεταξύ τους.

Να εκσυγχρονιστεί άμεσα η Διαύγεια στην μηχανή αναζήτησης και να είναι πλήρως προσβάσιμη από τον κάθε πολίτη με διασυνδεδεμένα έγγραφα και μεταδεδομένα με ανοιχτό API.

Να αναπτυχθεί η κατηγοροποίηση των τομέων αναζήτησης και να μην περιορίζεται σε Υπουργεία, Δήμους και Αποκεντρωμένες διοικήσεις, αλλά και σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης και τις εταιρείες του Δημοσίου.

Είναι αδιανόητο να κυκλοφορεί σήμερα στα Υπουργικά Γραφεία τοξικολογική εξέταση για την λίμνη της Κάρλας και να παραμένει κρυφή από τους πολίτες.

Είναι απαράδεκτο να ισχυρίζεται υπουργός ότι όπου καθαρίστηκαν οικόπεδα, δεν μεταδόθηκε η φωτιά, χωρίς τα συνολικά στοιχεία που επεξεργάστηκε να είναι προσβάσιμα από τον πολίτη.

Είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν εκθέσεις της πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές και να παραμένουν κρυφές από το κοινό.

Είναι απαράδεκτο να βγαίνουν οι δήμοι και να ισχυρίζονται ότι βελτίωσαν τις επιδόσεις ανακύκλωσης και τα στοιχεία που άντλησαν να παραμένουν κρυφά. Είναι απαράδεκτο να δημοσιεύουν μόνο περιλήψεις προϋπολογισμών, χωρίς ανάλυση κωδικών εξειδικευμένων δαπανών.

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μελέτες και εκθέσεις Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Υγειονομικών αναγκών, αξιολόγησης αναγκών Παιδείας, αξιολόγησης προϊσταμένων και όλα αυτά να είναι κρυμμένα σε Υπουργικά Γραφεία.

Είναι απαράδεκτο ένας πολίτης να πρέπει να ψάξει μέρες ολόκληρες για να βρει ένα έγγραφο της δημόσιας διοίκησης με αβέβαιο αποτέλεσμα και εφόσον έχει εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής.

Είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν Fake News από διάφορα ΜΜΕ που επικαλούνται έγγραφα της δημόσιας διοίκησης που δήθεν εξασφάλισαν κατ΄αποκλειστικότητα, χωρίς ο πολίτης – αναγνώστης να μπορεί να ελέγξει την εγκυρότητά τους.

Είναι απαράδεκτο το data-gov να έχει τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του 2016.

Οι Πράσινοι - Οικολογία διεκδικούν, υπερασπίζονται και απαιτούν την πλήρη διαφάνεια στην διαχείριση των κοινών πόρων και στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Οι τεχνολογίες σήμερα υπάρχουν και υπαγορεύονται και από τη Ε.Ε. Είναι καθαρά θέματα πολιτικής βούλησης.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 12:10