Δευτέρα, 16η Σεπτεμβρίου 2024  7:02: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2024 18:12

Το Ιράν ενημέρωσε επίσημα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι θα κτυπήσει το Ισραήλ

Σε μια σημαντική εξέλιξη το Ιράν ανακοίνωσε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι θα πραγματοποιήσει πολεμικό κτύπημα κατά του Ισραήλ ως αντίποινα και στα πλαίσια της αυτοάμυνας μετά την εξόντωση του Ι.Χανίγια στην Τεχεράνη. 

Μάλιστα ανέφερε ο Ιρανός εκπρόσωπος ότι «Η ενέργεια που θα γίνει βασίζεται στο άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ περί αυτοάμυνας»!

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως αναφέρουν τα ιρανικά μέσα, ότι συμφώνησε σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ιρανό ΥΠΕΞ ότι «έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα όταν παραβιάζεται η εθνική και εδαφική ακεραιότητα».

Το Ιράν έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη συστοιχιών του ρωσικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300 στα δυτικά της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής του ικανότητας ενάντια σε πιθανές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις από το Ισραήλ.

Η απόφαση του Ιράν να αναπτύξει το σύστημα S-300 PMU-2 (τέσσερις πυροβολαρχίες είχαν παραδοθεί  το 2016) στα δυτικά της χώρας συνδέεται με την επιθετική ρητορική και τις απειλές από το Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν θα απαντηθεί σθεναρά, και η ανάπτυξη του συστήματος S-300 αποσκοπεί στην προστασία των στρατηγικών στόχων του Ιράν από πιθανές ισραηλινές επιθέσεις​.

Οι προετοιμασίες αυτές υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το Ιράν προετοιμάζεται για εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων κατά του Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια σε ιρανικό έδαφος.

pronews.gr

Πολυμέσα