Δευτέρα, 16η Σεπτεμβρίου 2024  6:54: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024 17:34

Τα UFO της Αταλάντης, οι θεωρίες συνομωσίας για εξωγήινους στην Ελλάδα και οι «μαρτυρίες» στην Αιτωλοακαρνανία

Το φθινόπωρο του 1990 η Αταλάντη βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με δημοσιογράφους να συρρέουν στην περιοχή. Δεκάδες κάτοικοι είχαν αναφέρει ένα περίεργο εναέριο φαινόμενο το οποίο έως σήμερα τροφοδοτεί σενάρια για ΑΤΙΑ.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, συνέβη μία από τις πιο περίεργες υποθέσεις πτώσης εναέριων αντικειμένων που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα. Το βράδυ εκείνης της ημέρας έγινε γνωστό πως στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης εμφανίστηκαν μια σειρά από ιπτάμενα αντικείμενα άγνωστης προέλευσης (ΑΤΙΑ) που προκάλεσαν αναταραχή.

Οι μαρτυρίες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορές μαρτύρων επρόκειτο για 12 έως 17 αντικείμενα τα οποία ύστερα από μια σύντομη πορεία, προσέγγισαν μια ορεινή και δύσβατη περιοχή λίγο έξω από το χωριό Μέγας Πλάτανος. Κάτοικοι των τριγύρω χωριών, υποστήριξαν ότι είδαν μια έντονη λάμψη και κάποιοι άλλοι καπνούς «σαν να καίγονται λάστιχα».

Σύμφωνα με μαρτυρία οικογένειας που ζούσε σε κοντινή απόσταση, λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ εντόπισε στον ουρανό μερικά φωτεινά αντικείμενα που κινούνταν με πολύ γρήγορη ταχύτητα. Ύστερα από 15 λεπτά άκουσαν τρεις διαδοχικές εκρήξεις, ενώ στον ουρανό εμφανίστηκε ένα ακόμη μεγαλύτερο κόκκινο αντικείμενο που έδειχνε πως είχε πάρει φωτιά.

Ένας άλλος μάρτυρας που βρέθηκε στην περιοχή της προσγείωσης, κατέθεσε πως βρήκε κάποια εξαρτήματα μηχανισμού και ένα σπογγώδες υλικό. Ακριβώς δίπλα, υπήρχε ένα πεύκο, το οποίο είχε καεί από την έκρηξη. Όταν πήγε να το αγγίξει, όπως είπε, τα χέρια του έβγαλαν φουσκάλες.

Το επόμενο πρωί το μόνο που υπήρχε στην περιοχή ήταν λίγος καπνός, ενώ η γύρω βλάστηση είχε καεί.

Το πόρισμα της Πολεμικής Αεροπορίας

Οι κάτοικοι ανέφεραν το παράξενο γεγονός στις τοπικές αρχές, οι οποίες κινήθηκαν άμεσα. Όλα όσα βρέθηκαν στην περιοχή της πτώσης των αγνώστων αντικειμένων, δόθηκαν για εξέταση στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το γεγονός πήρε γρήγορα διαστάσεις στον ελληνικό έντυπο τύπο και την τηλεόραση, οι οποίοι κατέκλυσαν την περιοχή. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής υποστήριξαν πως επρόκειτο για την πρώτη πτώση UFOs στην Ελλάδα.

Οι τίτλοι των εφημερίδων των επόμενων ημερών ανέφεραν, ενδεικτικά: «ΟΥΦΟ όργωσαν την Ελλάδα», «Είδαν ένα ιπτάμενο τρένο», «Σειρά από κιτρινοκόκκινα φώτα που πετούσαν στον ουρανό».

Η εξήγηση, ωστόσο, των ελληνικών υπηρεσιών ήταν εντελώς διαφορετική. Έναν μήνα αργότερα, στις 19 Οκτωβρίου 1990, το κέντρο έρευνας και τεχνολογίας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό που συνέβη στην Αταλάντη.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν ήταν γήινα

“Τα συντρίμμια που βρέθηκαν, ήταν γήινης προέλευσης, δεδομένου ότι υπήρχαν αριθμητικές και αλφαβητικές ενδείξεις. Ήταν παλαιάς τεχνολογίας, βασισμένοι στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Είναι πιθανώς κομμάτια ενός παλαιού δορυφόρου. Αυτό το συμπέρασμα βασίστηκε στις μετρήσεις, την καλωδίωση και την κατασκευή. Ο δορυφόρος πρέπει να είναι από την Ευρώπη ή την πρώην Σοβιετική Ένωση, δεδομένου ότι μόνο σε αυτές τις περιοχές του κόσμου το μετρικό σύστημα είναι σε μέτρα και εκατοστά”.

Τους “παράξενους” επισκέπτες δεν τους είδαν μόνο στην Αταλάντη. Κάτοικοι από Λάρισα, Πάτρα, Αιτωλοακαρνανία και Γιάννενα κατέθεσαν ότι είδαν “φωτεινά αντικείμενα να πετάνε”, ανάμεσά τους και ένας αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που πολίτες ανέφεραν ανάλογα περιστατικά. Κατά καιρούς στην Ελλάδα, έχουν αναφερθεί δεκάδες περιστατικά εμφανίσεων αντικειμένων που παραπέμπουν σε εξωγήινους.

Σύμφωνα με τον τότε διευθυντή του αστεροσκοπείου, λάμβαναν δεκάδες κλήσεις από όλα τα μέρη της χώρας που ανέφεραν για εμφάνιση ΑΤΙΑ, ή ζητούσαν απαντήσεις.

Η ανακοίνωση του κέντρου έρευνας και τεχνολογίας της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας ανέφερε ότι βρέθηκαν κομμάτια ενός θηλυκού βύσματος 11 εκατοστά στη διάμετρο, φτιαγμένο από χαλκό και με αραβικούς αριθμούς στο κέντρο του. Μία σειρά ενός multipin καλωδίου φτιαγμένο από χαλκό, συνδεδεμένο με προαναφερθέν βύσμα.

Ο μονωτής αυτών των καλωδίων έγινε από ένα μετάξι όπως το ύφασμα και το τεφλόν. Ένα καμένο ελαστικό κυκλικό κάλυμμα. Ένα δαχτυλίδι από χάλυβα. Τρεις μπάρες από χάλυβα 10 cm η κάθε μία. Στην κάτω μεριά δύο ρυθμιστές με το ελληνικό γράμμα Φ στην βάση τους.

Τι είπαν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με μια διαδεδομένη θεωρία, επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα για τεχνητούς δορυφόρους που παρουσίασαν βλάβη. Το εντυπωσιακό θέαμα με τα έντονα φώτα, μάλιστα, φαίνεται πως ήταν αποτέλεσμα ιδιαίτερων διαθλάσεων και ανακλάσεων στην ατμόσφαιρα από φώτα που υπάρχουν στη γη.

«Ακόμη και τα φώτα μιας σειράς αυτοκινήτων μπορούν να προκαλέσουν ένα τέτοιο εντυπωσιακό θέαμα. Όλα τα άλλα στερούνται σοβαρότητας και οφείλονται στη φαντασία ή σε ομαδική υστερία» είχε δηλώσει ο διευθυντής του Αστρονομικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, λίγες ημέρες αργότερα.

Μέχρι σήμερα αρκετοί δεν αποδέχονται αυτή την εξήγηση. Πολλοί από τους ντόπιους ορκίζονται πως το βράδυ της 2ης Σεπτεμβρίου 1990, εμφανίστηκαν UFO στην Αταλάντη.

Το συμβάν του Ρόσγουελ

Πολύ πριν από την Αταλάντη, κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού, στις 3 Ιουλίου του 1947. Η συντριβή ενός ιπτάμενου αντικειμένου σ’ ένα κοντινό ράντσο, τροφοδοτεί μέχρι και σήμερα τις θεωρίες συνωμοσίας.

Η επίσημη εκδοχή της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας έκανε λόγο για μετεωρολογικό μπαλόνι. Στην αρχή όμως μιλούσε για ιπτάμενο δίσκο.

Τα συντρίμμια είχε εντοπίσει ο επιστάτης του ράντσου ο οποίος ενημέρωσε τον σερίφη της περιοχής. Απευθύνθηκαν στην πλησιέστερη αεροπορική βάση, καθώς θεώρησαν ότι το εύρημα μπορεί να αφορά κάποιο κυβερνητικό πρόγραμμα ή να πρόκειται για UFO.

Αμέσως η περιοχή σφραγίστηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τα συντρίμμια απομακρύνθηκαν.

Στις 8 Ιουλίου, η μονάδα εξέδωσε ανακοίνωσή, στην οποία ανέφερε ότι τα συντρίμμια προέρχονταν από ιπτάμενο δίσκο. Η περιοχή κατακλύστηκε από τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και δημοσιογράφους εφημερίδων που προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί και εάν πραγματικά αυτή ήταν η πρώτη επαφή με εξωγήινους.

Την επόμενη ημέρα όμως, η αμερικανική κυβέρνηση σε νέο ανακοινωθέν ανέφερε ότι επρόκειτο απλά για τα συντρίμμια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού.

Το συμβάν σχεδόν ξεχάστηκε μέχρι το 1978, όταν το επανέφεραν στο προσκήνιο με βιβλία τους συγγραφείς που ασχολούνταν με σχετική θεματολογία. Το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε και τα σενάρια για τους εξωγήινους πήραν τη μορφή φρενίτιδας.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Κογκρέσο. Μάλιστα το «Κυβερνητικό Γραφείο Λογοδοσίας» ξεκίνησε διερεύνηση και οδήγησε το «Γραφείο της Γραμματείας Πολεμικής Αεροπορίας» να διεξάγει δική της εσωτερική έρευνα.

Το αποτέλεσμα περιλήφθηκε σε δύο αναφορές. Η πρώτη, το 1995, κατέληγε ότι το ανακτηθέν υλικό το 1947 ήταν πιθανώς συντρίμμια ενός μυστικού κυβερνητικού προγράμματος με την ονομασία «Project Mogul».

Η δεύτερη αναφορά, το 1997, κατέληγε ότι οι αναφορές για περισυλλογή πτωμάτων εξωγήινων όντων πιθανώς προέρχονταν από “ακουσίως ταραγμένες αναμνήσεις στρατιωτικών ατυχημάτων κατά τα οποία προσωπικό είχε τραυματιστεί ή σκοτωθεί”.

Σε ότι αφορά στην ανάκτηση ανθρωπόμορφων ομοιωμάτων (εξωγήινων) αυτό οφείλεται στη διεξαγωγή στρατιωτικών προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα «High Dive» το οποίο έλαβε χώρα την δεκαετία του ’50, καθώς επίσης και σε φάρσες από διάφορους μάρτυρες και υποστηρικτές των ΑΤΙΑ.

Οι κυριότερες θεωρίες συνωμοσίας

Οι κυριότερες θεωρίες συνωμοσίας για το περιστατικό του Ρόσγουελ ήταν οι εξής:

– Τα συντρίμμια προέρχονταν από ιπτάμενο δίσκο και η κυβέρνηση κάλυψε το γεγονός για να μη αποκαλυφθεί η τεχνολογική της γύμνια, σε σχέση με την τεχνολογική πρωτοπορία των εξωγήινων. Μάλιστα, ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν επισκέφθηκε την περιοχή και διέταξε να εξαφανιστεί κάθε ίχνος από τους εξωγήινους.

-Ανάμεσα στα συντρίμμια βρέθηκαν πτώματα εξωγήινων, ενώ κάποιοι από αυτούς διέφυγαν ζωντανοί. Τους συνέλαβαν όμως και αφού τους υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια για να αποκαλύψουν τα μυστικά τους, στη συνέχεια τους σκότωσαν. Κυκλοφόρησε μάλιστα και ένα βίντεο που έδειχνε πτώματα εξωγήινων από το Ρόσγουελ, το οποίο όμως αποδείχτηκε ότι ήταν πλαστό.

-Επρόκειτο για ένα μυστικό πύραυλο της Σοβιετικής Ένωσης.

Στις 24 Ιουνίου 1994 η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ με έκθεσή της επιχείρησε να κλείσει οριστικά τον φάκελο Ρόσγουελ, υποστηρίζοντας ότι τα συντρίμμια προέρχονταν από αερόστατα στρατιωτικής επιτήρησης.

-Τα συντρίμμια προέρχονταν από μυστικό αεροπλάνο, που είχε κατασκευαστεί σύμφωνα με τις θεωρίες του Αϊνστάιν.

-Τα συντρίμμια προέρχονταν από τη σύγκρουση δύο αεροσκαφών των Γκρι, μιας φυλή εξωγήινων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον άνθρωπο για να βελτιώσουν τη ράτσα τους

mixanitouxronou.gr