Σάββατο, 5η Οκτωμβρίου 2024  10:54: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 06 Ιουλίου 2024 18:46

Ν.Τραμπ: «Θα επανεκκινήσουμε τις πυρηνικές δοκιμές»

Οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ προτείνουν την επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών εάν επανεκλεγεί, βάζοντας τέλος σε μια μακροχρόνια παύση στις πυρηνικές δοκιμές που τηρούνται από τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις από το 1992 με μορατόριουμ.

Ο Ρόμπερτ Σ. Ο’Μπράιαν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, παρουσίασε την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δοκιμάσουν νέα πυρηνικά όπλα για να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία και την ασφάλειά τους στον πραγματικό κόσμο.

Ο Ο’Μπράιαν τόνισε ότι αυτό είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η υπεροχή των ΗΠΑ απέναντι στα συνδυασμένα πυρηνικά αποθέματα της Κίνας και της Ρωσίας.

Η επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών από τις ΗΠΑ θα τερματίσει τη συμμετοχή τους στη Συνθήκη για την Ολοκληρωτική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), η οποία υπογράφηκε το 1996 για να περιορίσει την πυρηνική κούρσα εξοπλισμών.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν πάνω από 1.000 πυρηνικές δοκιμές.

Η πρόταση αυτή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την ιδέα, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη και ανεύθυνη».

Η Ρωσία και η Κίνα επίσης καταδίκασαν την πρόταση, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει ότι η απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών έχει γίνει διεθνής νόρμα και ότι η επανέναρξη των δοκιμών από τις ΗΠΑ θα αποτελούσε σοβαρή πρόκληση για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

pronews.gr