Σάββατο, 13η Ιουλίου 2024  7:04: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024 12:39

Ψηφίστηκε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την αποκατάσταση της Φύσης

17 Ιουνίου 2024, μια μέρα που μπορεί να μείνει στην ιστορία σαν μέρα της αντίστροφης πορείας της καταστροφής της φύσης. Ψηφίστηκε μετά από πολυετείς προσπάθειες των πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου και την δυναμική παρέμβαση της Πράσινης Αυστριακής Υπουργού Περιβάλλοντος, ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης, μια και η προστασία της βιοποικιλότητας είναι μαζί με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής οι δύο βασικοί πυλώνες της Ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας. Δυστυχώς, αφού καταστράφηκαν ή υποβαθμίστηκαν οι πιο σημαντικοί βιότοποι στην ήπειρό μας, ήρθε η ώρα της αποκατάστασης επειδή φάνηκε ξεκάθαρα η θετική συνεισφορά τους στην αποφυγής πλημμυρών, ο ρόλος τους για καθαρότερο νερό και τρόφιμα καθώς και στην επικονίαση (μεταφορά της γύρης για τη γονιμοποίηση των δένδρων), όπως και στην κατακράτηση του άνθρακα. Όλες αυτές τις λειτουργίες τις προσφέρει δωρεάν η φύση και δυστυχώς μόνον όταν χάνουμε κάτι καταλαβαίνουμε την αξία του. 
Στην ίδια κατεύθυνση οι Ευρωπαίοι Πράσινοι διεκδικούν τα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα που διασφαλίζουν την ευημερίας όλων και στηρίζονται στη συμφιλίωση και την  ισορροπία με την φύση. Η επίθεση που δέχτηκαν οι Πράσινοι και οι προτάσεις τους με ακροδεξιάς κοπής απλουστευτικές συνθηματολογίες επιβάλλεται να αποκρουστεί με βάση τη μακροχρόνια ορθολογική προσέγγιση, που όχι μόνο δεν οδηγεί όπως υποστηρίζουν σε μια αντίθεση ανάμεσα στο εισόδημα των αγροτών και την διαφύλαξη της ποιότητας των εδαφών, αλλά αντιθέτως τεκμηριώνει ότι το εισόδημα των αγροτών μπορεί να έχει μόνιμη προοπτική μόνο με υγιή εδάφη και σεβασμό των φυσικών βιοκοινοτήτων.

Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης και τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα από κοινού, οικοδομούν ένα σταθερό και βιώσιμο μέλλον τόσο για τους ανθρώπους όσο και για την πολύτιμη φύση της Ευρώπης.

Καιρός λοιπόν για αντίστροφη μέτρηση. 

Είναι στο χέρι τώρα της  Ελληνικής κυβέρνησης να αποδείξει ότι πραγματικά σέβεται το περιβάλλον και δεν προωθεί πράσινη ανάπτυξη a la cart με τη πλάστιγγα να γέρνει μόνο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μη λαμβάνοντας υπόψη την προστασία της βιοποικιλότητας. Είναι κανονισμός και πρέπει να τον σεβαστεί μετά την έναρξη εφαρμογής του, και δεν θα της φταίνε μετά οι καταγγέλλοντες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Αλλά οι Πράσινοι-Οικολογία θα είναι εδώ να θυμίζουν την αξία και τη δύναμη της φύσης, γιατί οι όποιες επενδύσεις γίνονται θα πρέπει να έχουν σαν γνώμονα το σεβασμό της.

 


Πληροφορίες:

Χρυσαφίδης Δημήτρης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   6944706459

Κανέλλης Γιώργος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 6972902750