Τετάρτη, 19η Ιουνίου 2024  3:59: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 18:51

ΔΟΥ Χαλκίδας: Πώς δρούσε η συμμορία των εφοριακών - Εκβίαζαν για φορολογικές εκκρεμότητες

Ενας 62χρονος λογιστής με θέση στο Επιμελητήριο Ευβοίας, ως υπεύθυνος Συντονισμού ΓΕΜΗ και Επιχειρήσεων, ο οποίος γνώριζε τις φορολογικές εκκρεμότητες ιδιωτών και επιχειρηματιών, φαίνεται να ήταν ένας από τους βασικούς κρίκους της «υποομάδας», που μιλούσε απευθείας με την «αρχηγό» της εγκληματικής οργάνωσης διαφθοράς, την 50χρονη διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Μία άλλη βασική συνεργός του κυκλώματος ήταν η 67χρονη «Λίνα», υπάλληλος της ίδιας ΔΟΥ, υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, όπως και μία 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων. Η διεκπεραιώτρια είχε συμφωνήσει με την «αρχηγό» να πετάξουν από το κύκλωμα τη «Λίνα», λόγω… σύνταξης, επειδή ήταν «απρόσεκτη» και εκβίαζε και μεμονωμένα.

«Διευκολύνσεις»

Τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν εκβιαστικά από ιδιώτες και επιχειρηματίες, χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ για κάθε είδους… φορολογική διευκόλυνση. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, στο σπίτι της διευθύντριας βρήκαν 80.000 ευρώ, όπως και σημειωματάριο με αναγραφές από το… 2020, το οποίο περιείχε ονόματα μελών του κυκλώματος, πολιτών και δίπλα χρηματικά ποσά, το ύψος των οποίων είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Το τελευταίο τρίμηνο από την άρση απορρήτου των επικοινωνιών και τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών των εμπλεκομένων, διαπιστώθηκε η προσέγγιση τουλάχιστον 17 ιδιωτών και επιχειρηματιών της Χαλκίδας, και η απόσπαση 95.600 ευρώ.

Η καταγγελία

Τέλη Νοεμβρίου του 2023, άγνωστος επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας. Σύμφωνα με την καταγγελία, υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων με το όνομα «Λίνα», σε συνεργασία με την 50χρονη προϊσταμένη της, απαιτούν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Ο άγνωστος ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους. Οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της «Λίνας».

Η 50χρονη διευθύντρια μαζί με τους άλλους υπαλλήλους του κυκλώματος διαφθοράς εξασφάλιζαν τις κατάλληλες υπηρεσιακές θέσεις για μεγιστοποίηση των παράνομων κερδών τους.

Για να εντοπίζουν τις καλύτερες υποθέσεις με φορολογικές εκκρεμότητες που θα μεγάλωναν τις απαιτήσεις «διεκπεραίωσης», η διευθύντρια της ΔΟΥ επικοινωνούσε τακτικά με την 56χρονη διεκπεραιώτρια, που της έδινε μεγάλο όγκο πληροφοριών για εταιρίες-υποψήφιους στόχους. Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση της υποομάδας, που αποτελείτο από τη διευθύντρια, τη διεκπεραιώτρια και τον 62χρονο λογιστή με υψηλή θέση στο Επιμελητήριο Ευβοίας.

Η 50χρονη διευθύντρια είχε και επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση-«φάντασμα» (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να μην εντοπιστεί από τις διωκτικές Αρχές. Η ίδια ήταν αρμόδια για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της ΔΟΥ Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία του κυκλώματος.

Η 56χρονη διεκπεραιώτρια και ο 62χρονος λογιστής του Επιμελητηρίου Ευβοίας, φέρεται να έβρισκαν ιδιώτες και επιχειρηματίες που είχαν διάφορες φορολογικές εκκρεμότητες και τους παρέπεμπαν στη διευθύντρια και τους άλλους τέσσερις υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Ιδιώτες, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες εργοστασίων κ.ά. που είχαν επιστροφή φόρου, τα μέλη του κυκλώματος τους έλεγαν πως δεν θα τις πάρουν αν δεν έδιναν το χρηματικό αντίτιμο που επιθυμούσαν. Αντίστοιχα μεγάλα χρηματικά ποσά ζητούσαν από πολίτες σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν αποφάσεις προστίμων, τα οποία τα μέλη του κυκλώματος, είτε μείωναν είτε δεν επέβαλλαν. Ενας τρίτος τρόπος ήταν η ανυπαρξία ελέγχων, με το κύκλωμα να προσεγγίζει επιχειρηματίες και να ζητά χρήματα προκειμένου να μη διενεργήσουν φορολογικούς ελέγχους.

Στα… πράσα

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν προσεγγίσει επιχειρηματία ζητώντας εκβιαστικά χρήματα προκειμένου να μην πραγματοποιήσουν φορολογικό έλεγχο. Την περασμένη Παρασκευή, ο επιχειρηματίας κατέβαλε 10.000 ευρώ, και θα έδινε άλλες 10.000 ευρώ τη Δευτέρα, όπως του είχαν υποδείξει η 50χρονη διευθύντρια και η «Λίνα». Τις επικοινωνίες τους άκουγαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, τα οποία διαπίστωσαν πως ο επιχειρηματίας ζητούσε μια «παράταση» έως την περασμένη Τρίτη. Οι αστυνομικοί είδαν τον επιχειρηματία να μπαίνει στη ΔΟΥ, και λίγο αργότερα να βγαίνει από αυτή. Μπήκαν στη ΔΟΥ, κατευθύνθηκαν στο γραφείο της διευθύντριας, την οποία εντόπισαν με το φάκελο που περιείχε 10.000 ευρώ στα χέρια, ενώ συνέλαβαν και τα υπόλοιπα έξι μέλη του κυκλώματος διαφθοράς.

Τι ισχυρίστηκε η διευθύντρια

«Με έπεισαν με… έξτρα εισόδημα»

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την προσαγωγή της 50χρονης διευθύντριας της ΔΟΥ Χαλκίδας, ανέφερε προφορικά στους αστυνομικούς ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη τον Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρίες. Οταν έγινε προϊσταμένη, όπως υποστήριξε, την προσέγγισαν η «Λίνα» και η 56χρονη διεκπεραιώτρια ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες. Ετσι την έπεισαν, όπως είπε, να συμμετάσχει στις παράνομες ενέργειες.

Στην ίδια δικογραφία, κατηγορούμενοι είναι ένας 61χρονος υπάλληλος της ΔΟΥ Χαλκίδας, τέσσερις ακόμη λογιστές και ένας ιδιώτης.

eleftherostypos.gr