Σάββατο, 15η Ιουνίου 2024  9:24: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 19:27

Προειδοποίηση κυβέρνησης προς Σκόπια: «Είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε την Συμφωνία των Πρεσπών» – Προεκλογικό τρικ ή αληθινή πρόθεση;

Σε σημερινή του ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο της καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών δήλωσε ότι «εάν τα Σκόπια συνεχίσουν να την παραβιάζουν τότε η κυβέρνηση είναι απολύτως υποχρεωμένη να την καταγγείλει».

Σαν δήλωση είναι απόλυτα σωστή. Πρόκειται όμως για προεκλογικό τρικ ώστε να δοθεί η αφορμή στο δεξιό εκλογικό ακροατήριο να πάει να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές ή όντως υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Συγκεκριμένα είπε ότι «η τήρηση της συμφωνίας σημαίνει και τήρηση του άρθρου 19.

Η τήρηση της συμφωνίας δεν σημαίνει τη μη καταγγελία της. Η καταγγελία της είναι στη συμφωνία, εάν τα μέρη την παραβιάζουν.

Το ξαναλέω, η τήρηση της συμφωνίας προϋποθέτει την καταγγελία της, εάν ένα μέρος τη παραβιάζει.

Η κυβέρνηση εάν η Βόρεια Μακεδονία συνεχίσει να παραβιάζει τη συμφωνία των Πρεσπών είναι απολύτως υποχρεωμένη να την καταγγείλει, είναι αδύνατο να μη το κάνει.»

Παράλληλα, ο Άδωνης Γεωργιάδης είπε ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει παγκόσμια επανάληψη τόσο κακής συμφωνίας.

Δεν έχουν προβλέψει οι άνθρωποι μέσα ένα άρθρο που θα λέει, ότι εάν τα Σκόπια παραβιάσουν τη συμφωνία, θα μπορεί η Ελλάδα να βάλει βέτο στην ευρωπαϊκή τους πορεία.

Δεν έχουν βάλει ένα άρθρο, που να λέει ότι εάν τα Σκόπια παραβιάσουν τη συμφωνία, φεύγουν από το ΝΑΤΟ. Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν ότι αυτή είναι μία καλή συμφωνία».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι «είναι μία ανόητη συμφωνία. Αυτοί που γράψανε αυτή τη συμφωνία, δηλαδή ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Τσίπρας, όχι συγγνώμη δεν πρέπει να δεχτούν από εμάς, αλλά πρέπει να πάνε γονυπετώς να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, που μας έμπλεξαν.

Είναι μνημείο κακής συμφωνίας, δεν έχω ξαναδεί τόσο κακογραμμένη συμφωνία, όσοι η συμφωνία των Πρεσπών».

Μάλιστα, για τη διαδικασία που ήρθε η συμφωνία των Πρεσπών, ο Γεωργιάδης είπε ότι «τη συμφωνία στον Τσίπρα και τον Κοτζιά την έφεραν έτοιμη οι Αμερικάνοι.

Θέλανε να βάλουν τη Βόρεια Μακεδονία, στο ΝΑΤΟ και έβαλαν την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία, ώστε να πάρουν αυτό που θέλουν».

Ένα άλλο πρόβλημα πρόσθεσε ο Άδωνης Γεωργιάδης, «είναι ότι έκαναν τη συμφωνία, κοιτώντας προς τα μέσα, διότι κοιτούσαν πως θα διασπάσουν το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (20/5) στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είχε πει, για τα περί καταγγελίας της συμφωνίας, «το ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν αμφισβητείται.

Δεν θεωρούμε εκ των υστέρων καλή μία συμφωνία, που πριν πέντε χρόνια θεωρούσαμε κακή. Αλλά ήμασταν ξεκάθαροι, ότι από τη στιγμή που κυρωθεί, πρέπει να εφαρμοστεί. Έτσι συμβαίνει στα σοβαρά κράτη».

Μάλιστα, πρόσθεσε, ότι «το να θέλει κάποιος, ως προσωπική του επιθυμία, κάτι που ήταν αντίθετος, ιδανικά να μην εφαρμοστεί, είναι μία προσωπική του άποψη, που απορρέει από την άποψη του κόμματος, από το 2019.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα πάμε κόντρα στα διεθνώς κυρωθέντα. Άλλο πράγμα η επιθυμία, όπως του κ. Πλεύρη, άλλο πράγμα, το τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει εκφραστεί με απόλυτη σαφήνεια και σε επίπεδο πρωθυπουργού και σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών».

pronews.gr

Διαβάστηκε 308 φορές