Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  1:27: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 22:13

Η κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμα βιώσιμο τρόπο στήριξης των Ελλήνων και ζητεί… «βιώσιμη στήριξη της Ουκρανίας»!

Μπορεί στην χώρα οι πολίτες να ψάχνουν την βιώσιμη ανάπτυξη για να ζήσουν αλλά η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη “αγχώνεται” για το πως θα έχει “βιώσιμη ανάπτυξη” η Ουκρανία!

«Πρέπει να αναπτύξουμε βιώσιμους τρόπους για την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου το βασικό θέμα συζήτησης είναι η Ουκρανία σε μια δήλωση που δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά της Ρωσίας.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την αποκάλυψη για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση της αποστολής φορτίων το άδειασμα των αποθηκών πυρομαχικών του ΕΣ στις Κεχριές, τα οποία ήδη τα έχει στείλει στην Ουκρανία, περνώντας από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, μία συμφωνία… πώλησης τους στην Τσεχία!

Με την ενέργεια της αυτή η κυβέρνηση θέλησε να καλύψει την παράνομη εξαγωγή των πυρομαχικών από τη χώρα.

Πρόκειται κυρίως για βλήματα των 155 χλστ. τα οποία η κυβέρνηση του Κιέβου ζητάει επιμόνως και μετά τις σημερινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν παραμείνει εδώ αυτή η ενίσχυση ή θα συνεχιστεί.

Ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ΝΑΤΟ για δύο λόγους, όπως είπε: «Ο πρώτος είναι η 75η επέτειος από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας που διαχρονικά έχει συμβάλει θετικά στην ασφάλεια και την εδραίωση της ειρήνης και της ευημερίας παγκοσμίως. Επιπλέον, εορτάζουμε την προσχώρηση της Σουηδίας. Χάρηκα που είδα τη σουηδική σημαία στην έδρα του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία. Η Ελλάδα υποστήριξε την προσχώρησή της εξ αρχής. Χαιρόμαστε που τα τελευταία 20 χρόνια το ΝΑΤΟ έχει ουσιαστικά διπλασιάσει τα μέλη του, ένδειξη ιδιαίτερα θετική για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο».

Στη συνέχεια ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα ασχοληθεί με το θέμα της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, επισημαίνοντας: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την τρέχουσα κατάσταση. Πρέπει να αναπτύξουμε βιώσιμους τρόπους για την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας».

Ο Γ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τη Νότια Γειτονία. «Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, υπάρχει έξαρση της επιθετικότητας στην περιοχή αυτή», τόνισε. Ανέφερε, επίσης, ότι «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν η κατάσταση στη Γάζα και κυρίως, οι τάσεις διάχυσης στη Συρία, στον Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για ζητήματα που έχουν μέγιστη σημασία παγκοσμίως. Και, ασφαλώς, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να δούμε όσον αφορά τις σύγχρονες μορφές ασφάλειας, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η προστασία από την παραπληροφόρηση».

Καταλήγοντας ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τα εξής: «Το ΝΑΤΟ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Η Διατλαντική συνεργασία είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση οικουμενικών αξιών, όπως η δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, το διεθνές δίκαιο και προφανώς, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το ανθρωπιστικό δίκαιο».

pronews.gr

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 128 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 22:15