Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  1:04: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 19:14

Χριστίνα Σταρακά: Ομιλία στη Βουλή - Ναι σε ισχυρά Δημόσια Πανεπιστήμια, ναι σε μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά μετά από συνταγματική αναθεώρηση και όχι εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που υποβαθμίζει  την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς πάγια θέση του κόμματος είναι η ενίσχυση του δημοσίου Πανεπιστημίου καθώς και τα μη κρατικά  μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια με αυστηρούς κανόνες, στέρεη συνταγματική βάση και σε συνάρτηση με το Σκανδιναβικό μοντέλο, υποστήριξε σήμερα από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά.

«Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια νομοθετείτε σήμερα εδώ εις βάρος των δημόσιων Πανεπιστημίων που προσφέρουν αριστεία και εθνικό έργο» είπε ξεκινώντας την ομιλία της η Χριστίνα Σταρακά. Και συνέχισε «Το κομβικό ερώτημα είναι ένα: Ενισχύει αυτή η μεταρρύθμιση το δημόσιο Πανεπιστήμιο;  Κατά την άποψη μας όχι, καθώς δίνει υπέρμετρη βάση σε οικονομιστικά κριτήρια εμπορευματικής κατεύθυνσης της Παιδείας.»

Υπογράμμισε επίσης ότι στη χώρα θα έπρεπε πρώτα να συζητάμε πώς θα αναβαθμίσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο, φτιάχνοντας τη δική μας Σορβόννη. «Όμως η αναβάθμιση προϋποθέτει σημαντική ενίσχυση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και επίλυση των χρόνιων οργανωτικών ανεπαρκειών τους και η Ελλάδα είναι ουραγός στις δαπάνες για την Παιδεία ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ», συμπλήρωσε με νόημα.

Στη συνέχεια, επισήμανε τον κίνδυνο δημιουργίας ενός ακραίου ταξικού συστήματος Παιδείας μεταξύ των αρίστων και των πλουσίων που ελλοχεύει μέσω του νομοσχεδίου, καθώς και το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της Παιδείας ως μοχλού κοινωνικής κινητικότητας.«Πόσα ελληνόπουλα από κάθε κοινωνική τάξη και περιοχή της χώρας,  δεν θα είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν χωρίς τη δημόσια και δωρεάν παιδεία; Iδιωτικά Πανεπιστήμια σημαίνουν δίδακτρα και μάλιστα ακριβά, ακόμη και  σε μικρά και όχι πολύ καλά παραρτήματα για κερδοσκοπικούς λόγους. Το νομοσχέδιο επιπλέον καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εντείνοντας έτσι σημαντικά τις κοινωνικές ανισότητες».

Αναρωτήθηκε μάλιστα, πώς είναι δυνατόν ένα κερδοσκοπικό fund κι ένα κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού να ιδρύσουν μη κερδοσκοπικό παράρτημα στην Ελλάδα. «Ο κερδοσκοπικός τους χαρακτήρας είναι αδιαμφισβήτητος. Eνα «μητρικό» Πανεπιστήμιο θα πουλάει το franchise ετησίως σε ένα παράρτημα. Το παράρτημα θα εγγράφει την πληρωμή στο μητρικό στα έξοδα. Έτσι λογιστικά το ίδιο θα εμφανίζεται ως μη κερδοσκοπικό, ενώ το μητρικό θα έχει κέρδος από τα δίδακτρα που θα καταβάλλουν οι έλληνες φοιτητές.Το συγκεκριμένο σύστημα επιτρέπεται και ενθαρρύνεται από το κατατεθέν νομοσχέδιο, καταρρίπτοντας και το επιχείρημα σας βάσει του οποίου η δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα ανασχέσει τη διαρροή συναλλάγματος στο εξωτερικό.  Εάν ψάχνατε τον τρόπο να φτιάξετε off-shore, η κυβέρνηση σας έδωσε την λύση.» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, η βουλευτής ανέφερε σχετικά με τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, για την οποία ερίζουν κορυφαίοι συνταγματολόγοι, πως η ρητή απαγόρευση για τα Πανεπιστήμια που μπήκε στο Σύνταγμα, πρέπει να αφαιρεθεί μέσω Συνταγματικής Αναθεώρησης: «Σε μία χώρα που πρόσφατα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το κράτους δικαίου, έχουμε την πολυτέλεια να επιχειρούμε συνταγματικά αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες; Για το ΠΑΣΟΚ, τίποτα δεν τελειώνει σήμερα. Το κόμμα μας είναι το μοναδικό που δεν ασκεί στείρα αντιπολίτευση, καταθέτωντας ολοκληρωμένη αντιπρόταση. Ναι σε ισχυρά Δημόσια Πανεπιστήμια, ναι σε μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια μετά από αναθεώρηση του άρθρου 16 και όχι ιδιωτικά παραρτήματα. Για να μένουν τα παιδιά στον τόπο τους, με καλά Πανεπιστήμια που θα επενδύουν στην έρευνα και θα προσελκύουν φοιτητές από άλλες χώρες του κόσμου» κατέληξε η Χριστίνα Σταρακά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία εδώ.