Τετάρτη, 1η Μαίου 2024  6:21: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 19:01

Οι δύο «εκπλήξεις» στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια από βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας – Τι δηλώνει στη «Σ» ο Μίλτος Ζαμπάρας

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσε κανείς να πει ότι η στάση των βουλευτών της Αιτωλοακαρνανίας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν, λίγο ως πολύ, αναμενόμενη. Υπήρξε δηλαδή πειθαρχία σε ΚΚΕ, «Σπαρτιάτες», όπως αντίστροφα υπήρξε από πριν ανακοινωμένη διαφοροποίηση από τους Μάριο Σαλμά και Κώσυας Καραγκούνη από την ΝΔ.

Κι αν η υπερψήφιση του  Θανάση Παπαθανάση ήταν επίσης αναμενόμενη, τα πράγματα εξελίχθηκαν μάλλον απρόβλεπτα για τους άλλους δύο, τη Χριστίνα Σταρακά από το ΠΑΣΟΚ και τον Μίλτο Ζαμπάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι δεν υπήρχε από πριν κάποια ένδειξη για την πρώτη, ενώ ο κ. Ζαμπάρας είχε εκφράσει πολιτική διαφωνία με την στάση του κόμματός του απέναντι στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη, όμως τελικά υπερψήφισε.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε από το ΠΑΣΟΚ όπου οι διαρροές ανέρχονται σε 11 στην ψηφοφορία του επίμαχου νομοσχεδίου.

Το υπερψήφισαν 21 βουλευτές, δεν καταψήφισε κανείς, αλλά επέλεξαν αποχή οι Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας, Γραμματέας ΚΟ ΠΑΣΟΚ), Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδας), Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνης), Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας), Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίου), Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου), Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανίας), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας), Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθης), Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής), Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας).

Τόσο η κ. Σταρακά όσοι και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία δεν θέλησαν να κάνουν κάποια δήλωση, προφανώς για να μην διαταραχθεί το κλίμα εντός του κόμματος. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της  εφημερίδας «Συνείδηση» δεν αναμένεται κάποια κίνηση από πλευράς Ανδρουλάκη αν και αρχικά ακούστηκε ότι σχηματικά η κ. Λιακούλη ως Γραμματέας της Κ.Ο. μπορεί να συγκέντρωνε πυρά πάνω της, έστω για την τιμή των όπλων.

Φαίνεται όμως ότι έχουν επικρατήσει οι πιο ψύχραιμοι και όλο το θέμα θα υποβαθμιστεί προκειμένου να επέλθει ηρεμία αφού τα δύσκολα είναι μπροστά για το ΠΑΣΟΚ. «Έχουμε μπροστά μας το αγροτικό θέμα όπου ηγούμαστε, είμαστε στις δημοσκοπήσεις σταθερά στην δεύτερη θέση κι έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές, θα είναι αυτοκτονία να ασχοληθούμε με δευτερεύοντα θέματα που αφορούν την προσωπική σκοπιά του καθενός», λένε πηγές από το κόμμα.

Μίλτος Ζαμπάρας: «Ψήφισα για την συνοχή του κόμματος, διαφωνώ πολιτικά, δεν είμαστε συμπλήρωμα του Μητσοτάκη»

Αντίθετα, για τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας που ψήφισε τελικά το νομοσχέδιο, τον κ. Μίλτο Ζαμπάρα, προέκυψε διαφοροποίηση παρότι ψήφισε στην γραμμή του κόμματος! Κι αυτό γιατί είχε εκφράσει ανοιχτά την διαφωνία του με τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και είχε αναφέρει ότι δεν θα ψηφίσει, τελικά όμως προτίμησε να μην επιμείνει. Όπως εξηγεί με δήλωση που έκανε στη «Σ», για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως εξηγεί, δεν διαφωνεί με το ζήτημα των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών αλλά θεωρεί ότι, ψηφίζοντας την «ατζέντα Μητσοτάκη», ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα μεγάλο πολιτικό λάθος που μπορεί στο μέλλον να τον καταστήσει ένα «συμπληρωματικό κόμμα».

«Η διαφωνία μου είναι πολιτική», εξηγεί ο κ. Ζαμπάρας. «Η κυβέρνηση μας λέει ότι δήθεν ενδιαφέρεται για υα ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια στιγμή που συνεχίζει να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς για ψήφους, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στις δηλώσεις Σαμαρά. Αλήθεια τι θα κάνει με τον κ. Σαμαρά; Υιοθετεί τις δηλώσεις του; Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι προσπαθεί να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Ο χώρος μας δεν μπορεί να παίζει το παιχνίδι του δήθεν προοδευτικού Μητσοτάκη ενώ την ίδια στιγμή το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα να καταδικάζεται από το Ευρωκοινοβούλιο και η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, η στεγαστική κρίση, ο πληθωρισμός, το αβέβαιο μέλλον των παιδιών μας να έχουν την υπογραφή αυτής της κυβέρνησης.

Ο χώρος που υπηρετώ πρέπει να αποτινάξει τον μανδύα της δήθεν «προόδου Μητσοτάκη» και να μιλάει έξω από τα δόντια για τα ζητήματα αυτά. Σε ό, τι με αφορά, τις διαφωνίες μου, τις αιτιάσεις και τους προβληματισμούς μου τους έχω εκφράσει τόσο δημόσια όσο και στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Χτυπάω, λοιπόν, ένα καμπανάκι, ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι θα οδηγηθούμε στο παράδειγμα της Γαλλίας που η κεντροαριστερά θα ψηφίζει τα νομοσχέδια του «προοδευτικού» Μακρόν να μην βγει η Λεπέν, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση του προοδευτικού χώρου. Να καταλάβουμε πριν είναι αργά ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε σε άλλη κατεύθυνση», καταλήγει.

Γιάννης Συμψηρής

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 296 φορές