Κυριακή, 3η Μαρτίου 2024  11:51: πμ
  rss button fb button fb button
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 09:35

Το Στέητ Ντηπάρτμεντ για τις συμφωνίες Άρτεμις – Κοινοί στόχοι και αξίες με την Ελλάδα

«Η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που υπέγραψε τις Συμφωνίες Άρτεμις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Συνεχίζει επισημαίνοντας πως: « Ο Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Γεραπετρίτης υπέγραψε τις Συμφωνίες κατά τη διάρκεια του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Κέντρου Δρ. Ιωάννης Δαγκλής μίλησαν στην υπογραφή, χαιρετίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας στην ειρηνική, ασφαλή και διαφανή εξερεύνηση και χρήση του διαστήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ που υπερασπίζεται τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Ενωμένοι από τις δημοκρατικές αξίες προωθούμε τους κοινούς στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και όχι μόνο. Οι κοινές αξίες των χωρών μας επεκτείνονται σε προσπάθειες πέρα από την αμυντική συνεργασία και περιλαμβάνουν μια εταιρική σχέση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αύξηση των διμερών επενδυτικών και εμπορικών ευκαιριών και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δεσμών. Αυτές οι προσπάθειες διασφαλίζουν ότι η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της διμερούς σχέσης και εστιάζει στην προώθηση κοινών προτεραιοτήτων στους τομείς της περιφερειακής συνεργασίας, της άμυνας και της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, της επιβολής του νόμου και της αντιτρομοκρατίας, των ανθρωπιστικών προκλήσεων και της ετοιμότητας για καταστροφές. και δεσμούς ανθρώπων με ανθρώπους.

Οι Συμφωνίες Άρτεμις θεσπίστηκαν το 2020 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επτά άλλες χώρες. Έθεσαν ένα πρακτικό σύνολο αρχών για να καθοδηγήσουν την εξερεύνηση του διαστήματος. Η Ελλάδα προσχωρεί σε άλλα 34 κράτη – Αγκόλα, Αργεντινή, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κολομβία, Τσεχία, Ισημερινός, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Πολωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Ρουμανία, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες – επιβεβαιώνοντας τις αρχές των Συμφωνιών για βιώσιμη αστική διαστημική δραστηριότητα . Το Υπουργείο Εξωτερικών και η NASA ηγούνται της προσέγγισης και της εφαρμογής των Συμφωνιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

sinidisi.gr