Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  3:12: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 21:12

Η Ισπανία αρνείται ότι τα προϊόντα της έχουν «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» έναντι των γαλλικών προϊόντων

Οι κινητοποιήσεις των Γάλλων αγροτών επηρεάζουν και την Ισπανία καθώς τουλάχιστον 20.000 φορτηγά αυτοκίνητα διέρχονται καθημερινά τα γαλλοισπανικά σύνορα και τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται πολλές καθυστερήσεις στις μεταφορές προϊόντων.

Οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις ζήτησαν από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί στις διαμαρτυρίες των Γάλλων διαδηλωτών για την είσοδο αγροτικών προϊόντων που προέρχονται ειδικά από την Ισπανία, καθώς θεωρούν ότι αντιπροσωπεύουν αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω της χαμηλής τιμής τους και ότι τα περιβαλλοντικά τους πρότυπα είναι χειρότερα από αυτά της Γαλλίας. Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι τα φυτοϋγειονομικά πρότυπα είναι αυστηρότερα στη Γαλλία από ό,τι σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, επομένως τα προϊόντα τους υπόκεινται σε κανόνες υψηλότερης ποιότητας από τα ξένα προϊόντα, τα οποία θεωρούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τον ισπανικό αγροτικό τομέα υπερασπίστηκε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας ο οποίος τόνισε ότι «Τα πρότυπα παραγωγής και εμπορίας στην ΕΕ είναι παρόμοια σε όλες τις χώρες μέλη και όλοι, από τη Γερμανία μέχρι την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία ή την Ιταλία, τα εφαρμόζουμε με τον ίδιο τρόπο. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προκύπτει από την εφαρμογή διαφορετικών προτύπων», είπε.

Επίσης δήλωσε ότι θα διερευνήσει τις ακριβείς δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ, ο οποίος επεσήμανε την Κυριακή τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» από ορισμένους εταίρους της ΕΕ ως την αιτία των διαμαρτυριών των Γάλλων αγροτών. «Θα συνεχίσουμε να προχωράμε για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού. Στους αγρότες μας έχουν επιβληθεί [φυτοϋγειονομικοί] κανόνες που δεν επιβάλλονται σε άλλες [χώρες]», επέκρινε ο Αττάλ σε μια ομιλία που δόθηκε λίγο μετά την επίσκεψη του σε ένα αγρόκτημα στο Indre-Loire. Δεν ανέφερε ρητά την Ισπανία, αλλά ο ισπανικός τομέας την έχει ξεκάθαρα θεωρήσει δεδομένη, αν και ο Πλάνας επεσήμανε ότι προτιμά να είναι προσεκτικός και ότι θα ληφθούν μέτρα για να διευκρινιστεί το ακριβές πλαίσιο και το περιεχόμενο του τα λόγια του νέου Γάλλου πρωθυπουργού.

Ο Πλάνας θεωρεί «απολύτως απαράδεκτες» τις επιθέσεις που δέχτηκαν κάποιοι από τους Ισπανούς μεταφορείς στα σύνορα και δήλωσε ότι «Σεβόμαστε απόλυτα το δικαίωμα επίδειξης και έκφρασης όλων των συναισθημάτων και συμφερόντων, αλλά ζητάμε επίσης σεβασμό για τους ανθρώπους και την περιουσία τους». Επίσης δήλωσε ότι κατανοεί την ταλαιπωρία του ισπανικού αγροτικού τομέα. «Προφανώς ο κλάδος μας έχει δίκιο να αισθάνεται αναστατωμένος με τέτοιου είδους δηλώσεις», είπε. Ο Πλάνας υπενθύμισε ότι «υπάρχει μια ενιαία αγορά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ο καθένας μπορεί να προσφέρει τα προϊόντα του». «Αγοράζουμε πολλά προϊόντα από το εξωτερικό, πουλάμε πολλά προϊόντα στο εξωτερικό. Η Ισπανία είναι χώρα εξαγωγής, πάνω από 70 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες, και είναι επίσης και εισαγωγέας», εξήγησε.

Ο πρόεδρος των Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών, Ángel Villafranca, επέκρινε τις δηλώσεις του Attal. «Ένα πράγμα είναι οι συγκεκριμένες επιθέσεις κατά των προϊόντων μας που γίνονται από ριζοσπαστικούς κλάδους, αλλά όταν ένας πρωθυπουργός τολμά να πει ότι κάνουμε αθέμιτο ανταγωνισμό, κάτι δεν κάνουμε σωστά», είπε. «Η ισπανική κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει απαθής μπροστά σε δηλώσεις σχετικά με αυτό, γιατί διακινδυνεύουμε την οικονομία μας”, κατέληξε.

Πηγή: ertnews.gr