Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  9:06: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 19:58

Δικαστές με αποστολή να κάνουν… καθυστερήσεις στο κράτος

Το νέο νομοσχέδιο που πάει να περάσει η κυβέρνηση έχει κάποια σημεία που έχουν αποκλειστικά ως στόχο το να πάψουν οι καθυστερήσεις στην Δικαιοσύνη, ώστε κάποτε να υπάρχει τέτοια! Διότι, όταν περιμένεις 10 χρόνια για μια υπόθεσή σου, παύει να υπάρχει Δικαιοσύνη.

Φταίνε λοιπόν οι δικαστές μας; Στη Γαλλία για να εισαχθεί κάποιος στη σχολή δικαστών πρέπει να δώσει γραπτές εξετάσεις σε μάθημα με τον τίτλο « Γνώση και κατανόηση του σύγχρονου κόσμου» και δίνουν τις εξετάσεις σε ομάδες των τριών για να διαπιστωθεί η δυνατότητα τους να συνεργάζονται. Χώρια, που περνούν και εξετάσεις από ψυχολόγους.

Η δημοσιογράφος Κατερίνα Γαλανού έγραψε χθες ότι το 2021, οι Έλληνες δικαστές χρειάστηκαν, κατά μέσο όρο, 728 ημέρες για τη δικαστική επίλυση σε πρώτο βαθμό αστικών και εμπορικών υποθέσεων όταν οι συνάδελφοί τους στη Λετονία χρειάζονταν μόλις 106 ημέρες! Στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπήρχε σύμβουλος με σχετικό παρατσούκλι και ατομικό ρεκόρ οίκοθεν αναβολών, δηλαδή των αναβολών που δεν ζητούν οι διάδικοι αλλά τις δίνει στον…εαυτό του ο εισηγητής της υπόθεσης. Το 2021 ο εν λόγω σύμβουλος είχε δώσει σε μια και μόνη υπόθεση 48 τέτοιες αναβολές, το 2022 τις έκανε 59 και το 2023 τις ανέβασε στις 73!

Η Κομισιόν με τον «Πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης 2023» έρχεται και βεβαιώνει πως η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους υψηλότερους χρόνους διεκπεραίωσης αστικών, εμπορικών και διοικητικών υποθέσεων, αν και στην αναλογία δικαστών και δικηγόρων βρίσκεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στις χώρες μέλη.

Όπως και στους γιατρούς και στους εκπαιδευτικούς, δεν είναι θέμα αριθμού, έχουμε από τους περισσότερους στην Ευρώπη.

Άλλο είναι το πρόβλημα και λέγεται σχηματικά “βαθύ Δημόσιο”…

Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 394 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 20:10