Κυριακή, 21η Ιουλίου 2024  6:29: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 17:55

Ο διεθνής «τσαμπουκάς» Ερντογάν!

Ο διεθνής «τσαμπουκάς» Ερντογάν!

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

-Ένας διεθνής πολιτικός παίκτης, που στηρίζεται στην ξεχωριστή γεωπολιτική θέση και στον πληθυσμό της χώρας του, στην στρατιωτική του ισχύ και στις καλές σχέσεις με τα περισσότερα μουσουλμανικά κράτη του κόσμου, καθώς και στην ηλίθια πολιτική των «ανοικτών συνόρων» των δυτικών χωρών.

-Ένας διεθνής «τσαμπουκάς», που δεν διστάζει να τα βάζει με όλες τις μεγάλες δυνάμεις, ιδιαίτερα της Δύσης, παίζοντας σκληρό πόκερ στο διεθνές γεωστρατηγικό περιβάλλον, μέσω υβριδικών συμμαχιών, φρενήρους πολεμικού εξοπλισμού, επιθετικής ρητορικής, πολιτικής ανταλλαγμάτων και ευφυούς στρατηγικής παραπλάνησης.

Ο Ερντογάν έχει βάλει πλώρη για Σουλτάνος και Χαλίφης! Ασφυκτιά κλεισμένος στα σημερινά σύνορα της Τουρκίας! Θέλει να επεκταθεί. Εκμεταλλεύεται με κάθε τρόπο τις πολεμικές συγκρούσεις Ρωσίας-Ουκρανίας και Ισραήλ-Χαμάς. Αυτοανακηρύσσεται ως προστάτης των απανταχού γης μουσουλμάνων! Βλέπει την τωρινή γενική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως πλέον κατάλληλη για να κάνει πράξη τα οράματά του. Ήδη έχει «βάλει πόδι» στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, λοξοκοιτά προς την Παλαιστίνη και απειλεί Ελλάδα και Κύπρο.

Όλες του οι ενέργειες, δηλ. τα πολιτικά, πολεμικά, οικονομικά, νομικά και κοινωνικά παιχνίδια που παίζει, είναι στα πλαίσια της επανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, προκειμένου να κάνει πράξη το όραμά του, ήτοι, η Τουρκία να καταστεί μεγάλη/παγκόσμια δύναμη στο διεθνές σύστημα ισχύος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να ζήσει υπό την σκιά του Κεμάλ και επιθυμεί να τον ξεπεράσει σε δόξα! Ο ιδιότυπος αυτός «δικτάτορας» των Τούρκων κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή επί 20 συναπτά έτη, ήτοι από το 2003 όταν έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της γείτονος χώρας. Ήδη έχει ξεπεράσει τον Κεμάλ σε συνεχή χρονική διάρκεια, αφού και εκείνος ήταν στο προσκήνιο από το 1920 μέχρι το 1938 που πέθανε, αρχικά το 1920 ως πρωθυπουργός, το 1921-1923 ως Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και από το 1923 μέχρι το 1938 Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο Ερντογάν οδηγεί δια πυρός και σιδήρου την Τουρκία από το φως του σύγχρονου κόσμου πίσω στο σκοτάδι της σουλτανικής παράδοσης. Τα βάζει με όλους. Φυλακίζει τους ελεύθερους ανθρώπους. Δεν ανέχεται την αμφισβήτηση της παντοδυναμίας του! Βάζει παντού την μαντήλα, στηρίζοντας και ενισχύοντας τον ισλαμισμό παγκοσμίως. Βλέπει τον εαυτό του ως ηγέτη όλου του ισλαμικού κόσμου. Μετατρέπει τις ορθόδοξες εκκλησίες της σημερινής Τουρκίας από μουσεία σε τζαμιά! Παίζει στο διεθνές alışveriş (=δούναι και λαβείν) όσο μπορεί μονόπλευρα, μόνο στο alış (=λαβείν). Επιτίθεται στα γειτονικά κράτη και προσπαθεί να αποκτήσει ερείσματα σε όλη τη Μεσόγειο θάλασσα. Θέλει ζωτικό χώρο προς τη Δύση, δημιουργώντας στηρίγματα στην Ανατολή. Λατρεύει τον πόλεμο!

Για όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, θεωρεί ότι η ιστορία δεν του παρέχει επαρκή χρόνο και γι αυτό βιάζεται να τα πετύχει ωθώντας τις εξελίξεις με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα. Έτσι, η Τουρκία του Ερντογάν ακολουθεί μια ιδιαίτερα ξέφρενη και αλαζονική πορεία και βαδίζει στην κυριολεξία «στην κόψη του ξυραφιού»!

Το αποτέλεσμα, κατά την άποψη του γράφοντος, θα είναι τραγικό για τον σαλεμένο από την εξουσία και ονειροπόλο «Σουλτάνο» και τη χώρα του. Τελικά θα αποδειχθεί ένας πολύ καλός ταχυδακτυλουργός, που ενθουσιάζεται με τις επιτυχίες του, υπερεκτιμά τις δυνατότητές του και «παίζει με πάρα πολλές μπάλες», οπότε μοιραία κάποιες από αυτές θα πέσουν κάτω και θα αποχωρήσει από τη σκηνή ντροπιασμένος. Θα αποτύχει, επιφέροντας την περαιτέρω διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Θα αποτύχει και θα πληγωθεί.

Για αυτό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί το πληγωμένο θηρίο καθίσταται πολύ πιο επικίνδυνο κι εμείς βρισκόμαστε στην περιοχή του.

Ας είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο! Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και πολιτική βούληση να τις χρησιμοποιήσουμε! Παράλληλα, ισχυρά Σώματα Ασφαλείας και πλήρης Παλλαϊκή Άμυνα για κάθε ενδεχόμενο υβριδικών απειλών και εσωτερικών αναταραχών.

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντιστράτηγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ   
 
πηγή φωτο: pentapostagma.grΔιαβάστηκε 495 φορές