Σάββατο, 18η Μαίου 2024  10:42: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 17:51

Ερώτηση Βουλευτού της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στη Βουλή με θέμα: «Η ενίσχυση σχέσεων Τουρκίας-Πακιστάν και η ανάγκη της Ελλάδας για την υποστήριξη των συμφερόντων της στην ανατολική Μεσόγειο»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 21/09/2023

Του:               Στυλιανού Φωτόπουλου, Βουλευτή Α΄ Ανατολικής Αττικής
ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
ΘΕΜΑ:           «Η ενίσχυση σχέσεων Τουρκίας-Πακιστάν και η ανάγκη της Ελλάδας για την υποστήριξη των συμφερόντων της στην ανατολική Μεσόγειο »
 

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η Τουρκία φέρεται να ενισχύει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με το Πακιστάν, οι οποίες εδράζονται στην μεταξύ τους αμυντική συνεργασία.

Η σύσφιξη των στρατιωτικών σχέσεων των δυο ως άνω χωρών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι Ειδικές Δυνάμεις του Πακιστάν συμμετέχουν σε τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη μετέχουν στη Διεθνή αεροπορική άσκηση «ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ», όπου συνεκπαιδεύονται με την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Υπενθυμίζεται, δε ότι το Πακιστάν είναι πυρηνική δύναμη, πράγμα το οποίο φέρεται να ταυτίζεται με την τουρκική γεωπολιτική στρατηγική, καθώς, είναι γνωστό ότι Πρωθυπουργός της Τουρκίας, επιχειρεί να εισαγάγει την Τουρκία στην πυρηνική ενέργεια μέσω της κατασκευής εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Επαρχία Μερσίν, της Τουρκίας. Πρόκειται για μια στρατιωτική συνεργασία, η οποία ενδυναμώνει τις θέσεις των δυο χωρών και μπορεί να δυσχεράνει τα ελληνικά συμφέροντα.

Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν έντονα την ανάγκη της χώρας μας, να ενεργήσει, προκειμένου να εξεύρει νέους συμμάχους ή να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες στρατιωτικές και οικονομικές συμμαχίες της με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Επιπροσθέτως, κατά την διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι σημαντικό σ’ αυτή την τριμερή συνεργασία να εισέλθει η Ινδία, μια χώρα η οποία είναι τεράστια γεωπολιτική δύναμη στην Ασία και δεν διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία.

Μπορεί η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, Σ. Τζαϊσχανκάρ, στην Αθήνα, το 2021, να έδειξε τις προθέσεις της Ινδίας σε διμερές επίπεδο, αλλά έκτοτε, η ελληνική Κυβέρνηση τηρούσε σιγή ιχθύος σχετικά με την εξέλιξη και το στάδιο της συνεργασίας τους. Τέλος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού στην Αθήνα, οι δυο Πρωθυπουργοί από κοινού ανακοίνωσαν την συνεργασία των δυο χωρών σε τομείς της οικονομίας, της άμυνας, της στρατηγικής, της ασφάλειας, της αγροτικής παραγωγής και των αναδυόμενων τεχνολογιών.

Βάσει των ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, μέχρι σήμερα, το Υπουργείο σας σχετικά με την συνεργασία των δυο χωρών (Ελλάδας - Ινδίας) σε επίπεδο εθνικής άμυνας και ασφάλειας;
  1. Πώς θα επιτευχθεί η άμεση είσοδος της Ινδίας στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία θα έχει οφέλη, τόσο σε επίπεδο άμυνας, όσο και σε οικονομικό επίπεδο;
  1. Προτίθεσθε να υπογράψετε διμερείς συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογίας με την Ινδία, προκειμένου να κατασκευασθούν και να προωθηθούν υπερσύγχρονα αμυντικά όπλα στην Ελλάδα;
  1. Έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο ασφαλείας και αντίδρασης των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, έναντι της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Μερσίν της Τουρκίας, που είναι πλησίον της Ρόδου;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ:    Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΣΧΕΤ.:    Ερώτηση 823/22-09-2023 της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Την παρούσα χρονική περίοδο, οι σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας στον αμυντικό τομέα αναβαθμίζονται συνεχώς, καθώς η εν λόγω χώρα έχει τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα. Ειδικότερα, στο επίπεδο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας πραγματοποιούνται επισκέψεις, κοινή συμμετοχή σε πολυεθνικές/διμερείς διακλαδικές ασκήσεις, συνεκπαίδευση τμημάτων των ΕΔ (κυρίως ΠΝ και ΠΑ) και ενέργειες κατάρτισης ετήσιων Προγραμμάτων Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ).

Ενδεικτικά, στο τομέα ασκήσεων συνεκπαιδεύσεων έλαβε χώρα σε διάφορες χρονικές περιόδους συνεκπαίδευση του ΠΝ με μονάδες του Ινδικού Ναυτικού κατά τη διέλευσή τους από τη Μεσόγειο, καθώς και συμμετοχή της Ινδικής ΠΑ στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23».

Τέλος, κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 16 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας της ΠΑ στην Ινδία, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Αρχηγού της Ινδικής ΠΑ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΔΕΝΔΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ