Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  11:44: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 13:52

Δήμος Αγρινίου: 966 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι έναντι 460 ζητούν δημοτική αλλαγή

Περισσότεροι από 151 χιλιάδες πολίτες θα δώσουν τη «μάχη» του σταυρού στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου το 2% των Ελλήνων πολιτών της Ελλάδος είναι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών περισσότεροι από 151.000 πολίτες θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023. Μπορεί το ενδιαφέρον για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 του Οκτωβρίου να μην έχει φτάσει ακόμη σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι επέλεξαν να διεκδικήσουν την ψήφο των συμπολιτών τους. Ο νεότερος υποψήφιος είναι 18 ετών, ενώ στον αντίποδα ο μεγαλύτερος αγγίζει τα 102 χρόνια.

Με βάση τα ίδια στατιστικά στοιχεία οι περιφερειακοί συνδυασμοί σε όλη την χώρα είναι 78, ενώ οι δημοτικοί συνδυασμοί φτάνουν τους 1.222. Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι συνολικά 63.906. Οι υποψήφιοι δημοτικών κοινοτήτων είναι 80.465 και ο αριθμός των υποψηφίων για τις θέσεις περιφερειακών συμβούλων είναι 7.395.

Στον δήμο Αγρινίου μόλις πριν λίγες μέρες  ολοκληρώθηκε η συγκρότηση των δημοτικών συνδυασμών για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές όπου και υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών και μέσω αυτού στο Πρωτοδικείο Αγρινίου. Έτσι  ο δημοτικός συνδυασμός του νυν δημάρχου κ. Γιώργου Παπαναστασίου συγκεντρώνει 460 υποψηφίους  δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, ο συνδυασμός του κ. Κώστα Πιστιόλα 388, ο συνδυασμός του κ. Δ. Τραπεζιώτη 239, ο συνδυασμός του Τ. Παπανικολάου 225 ενώ ο συνδυασμός του Σ. Μερμίγκη 114. Εάν θεωρήσουμε ότι στόχος του κάθε δημοτικού συνδυασμού είναι η κατάληψη της εξουσίας στον Δήμο Αγρινίου τότε τα αντίπαλα ψηφοδέλτια στην νυν δημοτική αρχή αθροίζουν τους 966 υποψηφίους ενώ με το ψηφοδέλτιο της νυν δημοτικής αρχής αποτελείται από 460 υποψηφίους. Αρα 966 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν δημοτική αλλαγή έναντι των 460 που επιδιώκουν την συνέχιση στην παραμονή της εξουσίας της παρούσας δημοτικής αρχής που κλείνει 9 χρόνια παρουσίας.

Η υπερπληθώρα υποψηφίων που  εμφανίζεται λόγο του νόμου Βορίδη για πλήρη ψηφοδέλτια όχι μόνο στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στα τοπικά συμβούλια  είναι φυσικό να κατεβάζει τα ποιοτικά κριτήρια επιλογής υποψηφίων με ότι, αυτό συνεπάγεται για την εκπροσώπηση των δημοτών στα κοινά. Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των προέδρων των τοπικών συμβουλίων βρίσκονται στο πλευρό του νυν δημάρχου ενώ οι κάτοικοι των γύρω χωριών διαμαρτύρονται ότι τα χωριά τους αφέθηκαν στην τύχη τους τα εννιά χρόνια παραμονής του κ. Παπαναστασίου στην δημοτική εξουσία.

Οι εκλογές μένει να δείξουν αν τελικά η τοπική μας κοινωνία απαιτεί δημοτική αλλαγή ή θα εμπιστευθεί εκ νέου το τιμόνι του δήμου στον νυν δήμαρχο που εμφανίζεται με αρκετούς νέους υποψηφίους αλλά και απώλεια σε παλαιούς και έμπειρους. Τελικά οι δημότες θέλουν την ανανέωση του συνδυασμού της παράταξης «Αγρίνιο Τόπος να ζεις» ή μήπως θέλουν την αλλαγή δημοτικής εξουσίας; ‘H μήπως και τα δυο;

ΧΑΡΤΗΣ ΔΗΜΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 

Διαβάστηκε 4926 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023 11:46