Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  3:15: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 22:07

Άρθρο του Δημήτρη Καζάκη: "Έχουμε για τα καλά εισέλθει στον κύκλο των προμελετημένων φυσικών καταστροφών"

Έχουμε για τα καλά εισέλθει στον κύκλο των προμελετημένων φυσικών καταστροφών

Άρθρο του Δημήτρη Καζάκη
Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Πρόεδρος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ)
 

Η πρωτοφανής καταστροφή από τις θεομηνίες συνιστούν χαράς ευαγγέλια για όσους νέμονται τον κρατικό κορβανά. Ο κ. Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στο Βόλο και τη Θεσσαλία έκλεισε το μάτι με βαθύ νόημα: «Το είπα και στη Λάρισα, το ξαναλέω και εδώ: η ελληνική οικονομία σήμερα πατάει καλά στα πόδια της και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εκείνες τις αντοχές να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας απέναντι σε αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή. Όμως, ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε και όλους τους πόρους που θεωρούμε ότι δικαιούμαστε από την Ευρώπη και να θέσουμε πια με πολύ επιτακτικό τρόπο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τα άμεσα ζητήματα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.»

Με άλλα λόγια, οι πολίτες οφείλουν να μην διαμαρτύρονται γιατί θα αποζημιωθούν, ενώ για το κράτος των μεγαλοεργολάβων και το κύκλωμα των έργων αρπαχτής θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κονδύλια. Με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος». Έτσι όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες καταστροφές.

Άλλωστε για τον κ. Μητσοτάκη η καταστροφή του Βόλου και της Θεσσαλίας οφείλεται στην υπερβολική βροχόπτωση. «Εδώ [στο Βόλο] μάλιστα, σημειώθηκε και το απόλυτο ρεκόρ βροχόπτωσης, το οποίο θα καταγράφεται πια στα παγκόσμια ρεκόρ, όχι μόνο στα εθνικά, για να έχουμε μια αίσθηση του πόσο νερό έπεσε και τι πίεση αυτό έβαλε στις υποδομές, προφανώς, και στις περιουσίες των ανθρώπων.» Με άλλα λόγια ο Δον Κορλεόνε της ελληνικής πολιτικής ανακάλυψε ότι πρόκειται για παγκόσμιο(!) ρεκόρ βροχόπτωσης. Τι να σου κάνει και το κράτος;

Και για να υποστηρίξουν αυτή την τρομερή ανοησία τα εξωνημένα ΜΜΕ αντλούν για μια ακόμη φορά ειδικούς, από εκείνο το περίεργο και παρδαλό είδος που ανθεί στους ακαδημαϊκούς χώρους και λειτουργεί αυστηρά με ένα και μόνο αλάνθαστο επιστημονικό κριτήριο: Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν! Έτσι βρέθηκε ευυπόληπτος καθηγητής να μιλήσει για τη βροχή των 18.000 χρόνων! Με άλλα λόγια έχει να βρέξει έτσι – σύμφωνα με τον καλό μας και αδιαφιλονίκητα επαΐοντα προφεσόρο – από την εποχή της υποχώρησης των παγετώνων από την περιοχή!

Από την άλλη, οι εταίροι Καππαδόκες της πολιτικής αγυρτείας, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν να κάνουν φτηνή αντιπολίτευση για το θεαθήναι. Έτσι ανακάλυψαν τα ΣΔΚΠ και τις ΖΔΥΚΠ. Πρόκειται για τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) με τα οποία καθορίστηκαν οι Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) για βροχές με περίοδο επαναφοράς 50, 100 και 1000 χρόνια.

Κι όπως συμβαίνει πάντα με τους συνήθεις φύση και θέση απατεώνες τι βγήκαν να μας πουν; Βγήκαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί καθυστέρησε και δεν προχώρησε τις μελέτες επικαιροποίησης των ΣΔΚΠ, σύμφωνα με οδηγία της Κομισιόν του 2019. Οι μελέτες επικαιροποίησης όντως καθυστέρησαν, αλλά βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Όμως δεν είναι αυτό το καίριο ζήτημα.

Τα αρχικά ΣΔΚΠ, με τα οποία καθορίστηκαν οι Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ), ετοιμάστηκαν το 2016-2017. Χώριζαν την εθνική επικράτεια σε 14 Υδατικά διαμερίσματα, δηλαδή σε όσες περίπου και οι περιφέρειες της χώρας και προέβλεπαν πού πιθανά θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας αν έχουμε τη βροχή της 50ετίας, της 100ετίας και της 1000ετίας.

Όποιος κάνει τον κόπο και δει τους χάρτες με τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ), εκείνους δηλαδή που ετοιμάστηκαν επί κυβέρνησης Τσίπρα, ειδικά της βροχής της 100ετίας, θα διαπιστώσει ότι ταυτίζονται σχεδόν με τις περιοχές που καταστράφηκαν από τις τωρινές νεροποντές. Ιδίως σε Θεσσαλία και Βόλο.

Με άλλα λόγια οι μελέτες καθορισμού Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) είχαν προβλέψει τις περιοχές που κινδυνεύουν εάν σημειωθεί η βροχή της 100ετίας. Κι αυτό έγινε. Μιλάμε πάντα για τις παλιές μελέτες του 2016-2017.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι εξαιρετικά απλό. Γιατί δεν μας απαντάνε όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι κυβερνήσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη, οι εν ενεργεία Περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, τι έκαναν για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος πλημμυρών που γνώριζαν από το 2017 ότι είχε ήδη προβλεφθεί; Τι έργα και παρεμβάσεις προγραμματίστηκαν ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος;

Ποιο εθνικό σχέδιο εκπόνησε η Πολιτική Προστασία; Έβαλε έστω σταθμήμετρα κατά μήκος της κοίτης των ποταμών και χειμάρρων – ιδίως στις περιοχές υψηλού πλημμυρικού κινδύνου – για να παρακολουθείται η στάθμη τους κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων;

Και μόνο αυτό αν είχε κάνει η Πολιτική Προστασία από τότε που καθορίστηκαν οι ΖΔΥΚΠ το 2016-2017 και σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους, παρακολουθούσαν τις στάθμες σε κάθε βροχόπτωση, επί παραδείγματι των ποταμών Καλεντζή, Σοφαδίτη και Ενιπέα, που ρέουν γύρω από τον Παλαμά, θα ήξεραν έγκαιρα ότι τα αναχώματα των συγκεκριμένων ποταμών δεν πρόκειται να αντέξουν. Κι επομένως θα είχαν δρομολογηθεί οι κατάλληλες παρεμβάσεις για να μην πνιγεί ο Παλαμάς και τα γύρω χωριά.

Κι όταν πριν δυο χρόνια είχαμε για πρώτη φορά μεταπολεμικό ρεκόρ πυρκαγιών και κυρίως απανθρακωμένων δασών και βουνών – ανάμεσά τους και το Πήλιο – τι έκαναν οι ανευθυνοϋπεύθυνοι για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο ενδεχόμενης πλημμύρας, ο οποίος μόνο και μόνο λόγω της αποδασοποίησης αυξήθηκε εκθετικά; Η παροχή νερού από μια βροχόπτωση όταν έχει προηγουμένως καεί σημαντικό μέρος της λεκάνης απορροής ενός ποταμού ή χειμάρρου, υπερδιπλασιάζεται. Κι αν δεν έχουν εγκαίρως υπάρξει έργα για τη συγκράτηση του χώματος και των βράχων από το απογυμνωμένο έδαφος λόγω πυρκαγιάς, τότε ο όγκος των φερτών είναι τέτοιος που καμιά γέφυρα, δρόμος, σπίτι, ανάχωμα ή αγωγός δεν μπορεί να κρατήσει.

Γιατί λοιπόν έγιναν όλα αυτά; Διότι πολύ απλά μας κυβερνά το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο με τα μνημόνια συγχωνεύτηκε με την κυρίαρχη πολιτική και τα κόμματα εναλλαγής. Με τη χώρα υπό καθεστώς κατοχής και εκποίησης κανένας τους δεν θέλει ούτε καν ν’ ακούσει για εθνικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, ακόμη και για κινδύνους φυσικών καταστροφών, που οι μελέτες έχουν ήδη εδώ και χρόνια προβλέψει.

Αυτό οφείλει να συνδυαστεί με το γεγονός ότι κυρίως επί της κυβέρνησης του Δον Κορλεόνε, κατά κόσμον Μητσοτάκη, η χώρα οικοδοποιείται – δηλαδή μετατρέπεται σ΄ ένα οικόπεδο προς όφελος της διεθνούς χρηματιστικής αγυρτείας - με ρυθμούς πρωτόγνωρους. Όχι μόνο για λόγους οικονομικούς και γενικευμένης εκποίησης, αλλά και για στρατιωτικοπολιτικούς λόγους, προκειμένου να επιβληθεί ο εθνικός ακρωτηριασμός της Ελλάδας στην ώρα του με τον πιο ήσυχο τρόπο.

Τέλος, πώς να υπάρξει σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ανά Περιφέρεια και Δήμο, όταν το σύνολο σχεδόν του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υπάρχει μόνο και μόνο για να προσελκύει κοινοτικά κονδύλια; Για έργα αποκλειστικά Ευρωπαϊκής έγκρισης και προτεραιότητας;

Ο εθνικός σχεδιασμός δεν ανήκει στις προτεραιότητες, ούτε στα έργα που επιλέγει η ΕΕ να χρηματοδοτήσει. Ενώ ταυτόχρονα χάρις στην φούρκα του χρέους και της αποικιακής δημοσιονομικής πολιτικής, που μας έχουν επιβάλλει οι Ευρωπαίοι δανειστές, εταίροι και φίλοι μας, έχουν οδηγήσει στο ναδίρ τις δημόσιες επενδύσεις στο σύνολό τους.

αρθρο-καζακη.jpg

Ο Πίνακας μάλιστα δείχνει πώς η περίφημη δήθεν έξοδος από τα μνημόνια της κυβέρνησης Τσίπρα οδήγησε το σύνολο των δημοσίων επενδύσεων στο ναδίρ, στο χαμηλότερο επίπεδο όχι μόνο της περιόδου 1995-2022, αλλά ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου.

Οι τρωγλοδύτες τότε της εν λόγω κυβέρνησης ζητωκραύγαζαν για τα μπράβο που εισέπρατταν από τους Ευρωπαίους γιατί πετύχαιναν υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα απ’ αυτά που τους είχαν θέσει. Ενώ σήμερα οι ίδιοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τις καταστροφές και τις πλημμύρες που επί των ημερών τους είχαν προβλεφθεί και δεν έκαναν απολύτως τίποτε. Δεν εκπόνησαν ούτε καν στα χαρτιά κάποιο σχέδιο παρεμβάσεων και έργων για την αποτροπή του κινδύνου.

Γι' αυτό και σήμερα δεν τολμούν να ζητήσουν τις ευθύνες των κυβερνώντων για τις παρεμβάσεις και τα έργα που είχαν δρομολογηθεί και δεν υλοποιήθηκαν. Διότι πολύ απλά δεν υπήρξε ποτέ κανένα σχέδιο αντιμετώπισης των κινδύνων πλημμύρας, που είχαν εντοπιστεί από το 2017.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποίησε την πανδημία για να αυξήσει το ύψος των δημοσίων επενδύσεων, μέσω των οποίων αποζημίωσε γνωστούς ολιγάρχες του τόπου για τα μέτρα καταστολής της οικονομίας και της κοινωνίας. Αποζημίωσε με δισ. ευρώ ημέτερους και συνδαιτημόνες, αντλώντας κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενώ οι χορηγήσεις κυρίως του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ πήγαν να ενισχύσουν την όρεξη του κράτους των μεγαλοεργολάβων και των έργων αρπαχτής.

Να γιατί εμφανίζεται αυξημένο το ποσοστό των δημοσίων επενδύσεων επί του ΑΕΠ επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όσο για τις καταστροφές και τις εκατόμβες, μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε στο γεγονός ότι ίσως κάθε χρόνο οι πυρκαγιές της χιλιετίας θα μας φέρνουν τις βροχοπτώσεις της χιλιετίας, μόνο και μόνο για να δικαιολογείται, να επιβιώνει και να βασιλεύει το σύστημα εγκλήματος, αγυρτείας και απάτης που έχει εγκατασταθεί μόνιμα πια στην διακυβέρνηση της χώρας έως τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Και προς θεού μην διανοηθείτε καν να βρείτε κανέναν έντιμο πολίτη να ψηφίσετε στις ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Μόνο τους προφεσόρους της πολιτικής απάτης ψηφίστε. Εκείνους που δεν ξέρουν και δεν έχουν ακούσει κουβέντα για το διαρκές έγκλημα κατά της χώρας και του λαού. Εκείνους που προφασίζονται ότι θα κάνουν έργο υπό καθεστώς εκποίησης των πάντων. Εκείνους που διαθέτουν το χρίσμα των κομμάτων εναλλαγής και εξουσίας. Μόνο εκείνους που έχουν διαπρέψει στο αξίωμα με το έργο τους και έχουν καταγράψει εκατόμβες καταστροφών, που πάντα όμως φταίει ο Θεός, η κακή μας τύχη, ο άδικος ντουνιάς.



Διαβάστηκε 590 φορές