Τετάρτη, 1η Μαίου 2024  8:57: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023 20:40

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου η εκλογή προέδρου – Ένταση για τις ημερομηνίες

Την εκλογή του/της νέου/ας Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα αποφάσισαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, μετά από μια διήμερη και συναισθηματικά φορτισμένη συνεδρίαση.

Δίνοντας παράταση κατά μία εβδομάδα στην πρόταση που είχε αρχικά κατατεθεί στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η πρόταση για τον οδικό χάρτη που πλειοψήφισε στην σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει:

  • 3 Σεπτεμβρίου : Διαρκές συνέδριο
  • 10 Σεπτεμβρίου: Πρώτος γύρος εκλογών
  • 16 Σεπτεμβρίου: Δεύτερος γύρος εκλογών

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε με 160 ψήφους, 88 κατά, δυο λευκά και δύο «παρών» σε σύνολο 252 ψηφισάντων κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, καθώς ένταση σημειώθηκε αρχικά επί της διαδικασίας, η οποία είχε αρχίσει να διεξάγεται με ανάταση χειρός.

Ωστόσο, κάποιοι από τους παρευρισκόμενους αμφισβήτησαν τη σύνθεση του σώματος, λέγοντας ότι παρισταντο στην αίθουσα και μη μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να τεθούν οι δυο προτάσεις για τον οδικό χάρτη σε ονομαστική ψηφοφορία.

Σημειωτέον ότι την επικαιροποιημένη πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας υπερψήφισαν μέλη της «Ομπρέλας», των «προεδρικών», της «Γέφυρας», αλλά και της πρότασης «6 συν 6».

Επιπλέον, 88 ψήφους συγκέντρωσε η δεύτερη πρόταση, που κατατέθηκε από τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο πλευράς των «προεδρικών», την οποία υποστήριξαν οι: Παυλος Πολακης, Χρήστος Σπίρτζης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, Διονύσης Τεμπονερας, Κατερίνα Νοτοπουλου, η οποία προέβλεπε:

  • 3 Σεπτεμβρίου: διαρκές συνέδριο

  • 24 Οκτωβρίου: έκτακτο συνέδριο

  • 26 Νοεμβρίου: Εκλογή Προέδρου

Η στήριξη Βούτση σε Αχτσιόγλου, η κριτική Μπίστη σε Τζουμάκα και η κριτική της «Ομπρέλας»

Νωρίτερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είχε εκφράσει τη στήριξη του στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου. «Δεν αρκεί η κατάθεση της προσωπικής μας αλήθειας και η απλή στήριξη στην πάγια ιδεολογική και πολιτική προτίμηση του καθένα μας, μια ψυχολογία που και εμένα με αγγίζει και με συνέχει και την οποία σέβομαι απεριόριστα, όταν μάλιστα προσωποποιείται σε στελέχη του επιπέδου του Ευκλείδη Τσακαλώτου», όπως είπε, κάνοντας και μια συναισθηματική αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όπως είναι γνωστό, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» , υπό την άτυπη ηγεσία του πρώην υπουργού Οικονομικών – αλλά στράφηκε προς την Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας για την ανάγκη να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε νεότερη γενιά στελεχών.

Εντωμεταξύ να αναθεωρήσει σχετικά με την απόφαση του να κατέλθει στην κούρσα για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε ο Νίκος Μπίστης κατά την ομιλία του από τον Στέφανο Τζουμάκα. Ο ίδιος χαρακτήρισε μονόδρομο την υποστήριξη του Γιώργου Ιωακειμίδη στην Περιφέρεια Αττικής. Τέλος, «τούτων δεδομένων τα κριτήρια της δικής μου επιλογής είναι δυο. Ποιος /α θα κρατήσει συσπειρωμένο το κόμμα και παράλληλα θα έχει μεγαλύτερο πέρασμα στην κοινωνία . Και ο κλήρος πέφτει στην Εφη», κατέληξε.

«Η ΝΔ κατόρθωσε να αξιοποιήσει το έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργήθηκε αντικειμενικά ήδη από το 2015, με το δημοψήφισμα» διαπίστωσε σε κείμενο συμβολής της η «Ομπρέλα» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας σκληρή κριτική για τα πεπραγμενα της τελευταίας τετραετίας. Υπογράφεται από τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Λάμπρου, αλλά εκφράζει τα στελέχη της συγκεκριμένης στο σύνολό τους.

Παραίτηση Σπίρτζη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δε, την παραίτησή του και επίσημα από τη θέση του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και επίσημα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Χρήστος Σπίρτζης είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τον «οδικό χάρτη» της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι τη θέση του Χρίστου Σπίρτζη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος από το Σάββατο είναι ο τέταρτος υποψήφιος για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία κόμματος.

Μιλώντας στην Κ.Ε , ο κ. Σπίρτζης είπε μεταξύ άλλων: «Οι διαδικασίες που προτείνονται αφορούν όσους έχουν την αγωνία να τελειώνουμε γρήγορα. Να μην απευθυνθούμε στην κοινωνία» ανέφερε κατά την τοποθέτηση του ο Χρήστος Σπιρτζης και πρόσθεσε πως «γι αυτό και δεν θα μετέχω σε διαδικασίες, εκλογής Προέδρου, με προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα, χωρίς να απευθυνθούμε στην κοινωνία». «Δυστυχώς τα γεγονότα της βραδιάς των εκλογών, δεν καταδικάστηκαν. Δεν διαψεύστηκαν πρωτοσέλιδα για σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ, ούτε ζητήθηκε συγγνώμη, για όσα καταγγέλθηκαν στα όργανα. Ούτε όμως ακούστηκε έστω και μία φωνή αποδοκιμασίας, μια λέξη αποδοκιμασίας από τις εγγύτερες πολιτικά ομάδες» ανέφερε και συμπλήρωσε λέγοντας πως «είναι τιμή μας που συνεχίσαμε να είμαστε σε ένα κόμμα, που ήταν αφιλόξενο, που δεν ήθελε την διεύρυνση, που ήθελε να υπάρχει αναντιστοιχία στο εκκλησίασμα του κόμματος και στο ιερό του».

Πηγή: protothema.gr