Πέμπτη, 9η Μαίου 2024  2:03: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 17:48

Ναυάγιο στην Πύλο: 78 οι νεκροί- ΔΟΜ: Πληροφορίες για 400 άτομα στο σκάφος

Στους 78 ανέρχονται οι νεκροί μετανάστες και στους 104 οι διασωθέντες μετά το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Πύλου, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ να κάνει λόγο για τουλάχιστον 400 επιβαίνοντες.

Συγκεκριμένα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ εκφράζει φόβους για εκατοντάδες μετανάστες πάνω στο πλοίο που ναυάγησε. Με ανάρτησή του αναφέρει ότι μέχρι στιγμής 104 επιζώντες μεταφέρθηκαν στην ακτή, ενώ 32 σοροί ανασύρθηκαν.

«Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται και φοβόμαστε ότι χάθηκαν περισσότερες ζωές. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλοίο επέβαιναν έως και 400 άτομα». Σημειώνει επίσης ότι με αφορμή την τραγωδία στο Αιγαίο ενισχύεται η επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη, συνολική δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια επεκτείνοντας ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης.

Νωρίτερα, όταν ακόμα ο αριθμός των νεκρών δεν είχε φτάσει τους 78, σε ανάρτηση της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα ανέφερε πως «Είναι αποκαρδιωτικό. Ανασύρθηκαν 41 σοροί. Φόβοι ότι εκατοντάδες άλλοι μπορεί να αγνοούνται σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου στην Ελλάδα». Συμπλήρωσε πως «Τέτοιοι τραγικοί θάνατοι στη θάλασσα μπορούν να αποφευχθούν. Χρειαζόμαστε περισσότερα ασφαλή μονοπάτια για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν. Δεν πρέπει να αφήνονται με αδύνατες επικίνδυνες για τη ζωή επιλογές».

Μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταβαίνει στην Καλαμάτα, στο σημείο όπου μεταφέρονται οι διασωθέντες. Κατά την άφιξή της στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, Θανάση Βασιλόπουλο, καθώς και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Λιμεναρχείο.

Παράλληλα, λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου αναβάλλεται η προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα. Την ίδια ώρα, αναβλήθηκε και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Σητεία. Ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά θα επισκεφθεί το λιμάνι της Καλαμάτας για να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Το χρονικό για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Υπενθυμίζεται ότι το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ στη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. Οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα. Άμεσα τα νοσοκομεία της Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης μπήκαν σε επιφυλακή.

Προς το παρόν, οι διασωθέντες οδηγούνται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση προετοιμασίας των χώρων του, ώστε να μπορέσει να υποδεχτεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Τέσσερις από τους μετανάστες διακομίστηκαν με Super Puma στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου διαπιστώθηκε πως είναι καλά στην υγεία τους.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου διακομίζονται όλοι οι διασωθέντες, έχει οργανωθεί υποδοχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

lifo.gr