Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:12: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 30 Μαϊος 2023 18:57

Λ. Δημητρογιάννης: «Διαρκής μας στόχος η καθιέρωση των δικών μας Δρόμων του Νερού»

Με την ενεργό συμμετοχή και συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προγραμματίζονται εκδηλώσεις και δράσεις ανάδειξης και προβολής των νερών της Αιτωλοακαρνανίας, που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο σε διάφορες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Λάμπρος Δημητρογιάννης, που έχει αναλάβει το σχετικό συντονισμό, σημειώνει ότι τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας αποτελούν το μεγάλο πολιτικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό «οπλοστάσιο» της περιοχής, και απώτερος στόχος είναι η καθιέρωση και υλοποίηση δράσεων των «Δρόμων του Νερού».

Πιο συγκεκριμένα, με τη συνδρομή τοπικών φορέων και οργανισμών από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, αλλά και εθελοντών πολιτών πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

-Εκδηλώσεις για τη σημασία του ποταμού Αχελώου στην κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας, που θα διοργανωθούν στις 3 Ιουνίου στη Γέφυρα Επισκοπής, με την παρουσία και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Δράσεις ανάδειξης, στις 18 Ιουνίου στη Λίμνη Στράτου, της συνεισφοράς των τοπικών νερών στην αγροτική παραγωγή, ενώ σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους θα εκτεθούν πλούσια τοπικά προϊόντα αγροδιατροφής της περιοχής.

- Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας θα διεξαχθούν, στις 23-25 Ιουνίου στη Λίμνη Στράτου στο Ματσούκι Αγρινίου, ναυταθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που προβάλλουν τα μοναδικά τοπικά χαρακτηριστικά, δίνοντας παράλληλα έμφαση και σπουδαιότητα στην επαφή των παιδικών ηλικιών με τα νερά και την τοπική ιστορία, ενώ θα υπάρχουν και εξαιρετικές ψυχοπαιδαγωγικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Επιπλέον έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η προετοιμασία την υλοποίησης δωρεάν τουριστικών περιηγήσεων στη Λίμνη των Κρεμαστών και για το 2023, μέσω της ναύλωσης τουριστικών σκαφών. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τέσσερις δήμους της περιοχής, και φέτος αναμένεται να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί, προβάλλοντας πανελλαδικά τους πλούσιους περιβαλλοντικούς πόρους και τις παραλίμνιες εκεί περιοχές. Οι περιηγήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο, και στόχο έχουν την προσέλκυση ακόμη περισσότερων επισκεπτών.

«Ο σχεδιασμός για την ανάδειξη και προβολή των υδάτινων συστημάτων της Αιτωλοακαρνανίας υλοποιείται με σταθερά βήματα, και μέσω αυτών των δράσεων και πρωτοβουλιών φέρνουμε κοντά τους συμπολίτες μας με τους ζωοδότες πόρους μας, επιδιώκοντας τη χάραξη βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και προστασίας των πλούσιων πλεονεκτημάτων μας»δήλωσε ο κ. Δημητρογιάννης.