Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:07: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 03 Απριλίου 2023 23:06

Επίκαιρη Ερώτηση από τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο για τα άγρια άλογα στον Γαλατά (video)

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Αιτωλοακαρνανίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με τον κίνδυνο που επικρατεί στην παλαιά Εθνική Οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων στη συμβολή με την επαρχιακή οδό Γαλατά Κρυονερίου από την καθημερινή εισβολή άγριων αλόγων στο οδόστρωμα.
 

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί μέγιστο ζήτημα της καθημερινότητάς μας. Ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σημείο βρίσκεται στην Παλαιά Εθνική Οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στη συμβολή της επαρχιακής οδού Γαλατά Κρυονερίου της δημοτικής ενότητας Χάλκειας, όπου καθημερινά εισβάλλουν στο οδόστρωμα άγρια άλογα.

Για περίπου 2 χιλιόμετρα δεν υπάρχει οδοφωτισμός, αλλά ούτε και κατάλληλη σήμανση και περίφραξη, με αποτέλεσμα οι οδηγοί και οι κάτοικοι του Γαλατά να ζουν με καθημερινό άγχος και φόβο για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε ενημέρωση περί του αν υπάρχει γνώση του προβλήματος και της έλλειψης υποδομών εκ μέρους του Υπουργείου καθώς και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την επίλυση του προβλήματος.

Για την απάντηση της ερώτησης παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, που ανέφερε ότι ο κόμβος του Γαλατά ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η οποία ενημέρωσε ότι από 20/3/2023 λειτουργεί πλήρως ο οδοφωτισμός.

Ανέφερε, επίσης, ότι εξετάζεται το θέμα της τοποθέτησης σήμανσης από κοινού με την Τροχαία. Σημείωσε ότι μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για το 2022 έχουν κατανεμηθεί 5.040.000 ευρώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών και αναγκών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου και αντίστοιχο ποσό αναμένεται και το 2023.

Για το θέμα της περίφραξης σημείωσε ότι χρειάζεται ευρύτερη προσέγγιση, καθώς δεν εμπίπτει στις απαιτήσεις στον ΚΟΚ. Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης διαμορφώθηκε Πρόγραμμα Οδικής ασφάλειας για όλη τη χώρα και έχουν διατεθεί 18 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για έργα οδικής ασφάλειας.

Στη δευτερολογία του ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι οι οδικές υποδομές πρέπει να αναβαθμιστούν στην κατεύθυνση και το πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την οδική ασφάλεια 2021-2030.

Υπογράμμισε, δε, ότι η κατάλληλη διαμόρφωση του σημείου με οδοφωτισμό, η σήμανση και περίφραξη είναι αναγκαία, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων από την εισβολή των άγριων αλόγων, αλλά και άλλων ζώων εντός του οδοστρώματος του εθνικού οδικού δικτύου.

Σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στα αρμόδια Υπουργεία, εδώ και καιρό και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν η τοπική κοινωνία να γίνεται «μπαλάκι» ανάμεσα στις Υπηρεσίες, που ψάχνουν ποιος έχει την αρμοδιότητα για τα συγκεκριμένα ζώα, ενώ ο κίνδυνος παραμένει.

sinidisi.gr