Η έρευνα της ειδικής task force για τον ΟΠΕΚΕΠΕ επεκτείνεται πλέον στη δράση και άλλων κυκλωμάτων που φέρονται να εκμεταλλεύονταν παράνομα κοινοτικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της Οικονομικής Αστυνομίας, έχουν εντοπιστεί στοιχεία εμπλοκής οργανωμένων ομάδων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, και αναμένονται νέες συλλήψεις μέσα στις επόμενες ημέρες.
Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, το σκάνδαλο έχει «πολλά πλοκάμια» και εκτείνεται σε διάφορα επίπεδα.
«Το κύκλωμα περιλαμβάνει αξιωματούχους, στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, “ψευτοαγρότες” και ιδιοκτήτες κέντρων υποδοχής δηλώσεων, που παρακινούσαν αγρότες να συμμετάσχουν σε παράνομες πρακτικές», δήλωσε στην ΕΡΤnews ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν εξονυχιστικά όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις εφόδους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ παράλληλα γίνονται έλεγχοι στις αιτήσεις ενίσχυσης του 2025. Στις λίστες των αιτούντων εντοπίζονται ακόμη και άτομα που έχουν ήδη προφυλακιστεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι εκείνο ενός 53χρονου διανομέα, ο οποίος στη φετινή του δήλωση για το 2025 υπέβαλε κενές σελίδες αντί για τίτλους ιδιοκτησίας 14 αγροτεμαχίων σε Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Λακωνία και Φθιώτιδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 2021 έως το 2023 είχε εισπράξει παράνομα 37.739 ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ το 2023-2024 μίσθωσε 22 αγροτεμάχια στο Κιλκίς από συγκατηγορούμενό του. Παράλληλα, εκμίσθωνε ο ίδιος 31 αγροτεμάχια σε εννέα άλλα μέλη του κυκλώματος, σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, η Πέλλα, τα Ιωάννινα και η Φθιώτιδα — χωρίς να κατέχει κανένα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς, τόνισε ότι οι πραγματικοί αγρότες πρέπει να λάβουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται:
«Όσοι εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα πρέπει να τιμωρηθούν και να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν παράνομα».
Από την πλευρά της, η Διαμάντω Κρητικού, ταμίας του Δ.Σ. της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, υπογράμμισε πως:
«Αν τα χρήματα επιστραφούν, πρέπει να πάνε εκεί όπου ανήκουν — στους πραγματικούς αγρότες, γεωργούς και κτηνοτρόφους που έχουν στερηθεί αυτά τα ποσά».
Αυτός είναι και ο στόχος της Κυβέρνησης, η οποία σκοπεύει τα χρήματα που επανακτώνται να διανεμηθούν στους πραγματικούς παραγωγούς.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το 2026 ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ενσωματωθεί στην ΑΑΔΕ, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, διαφανές σύστημα ελέγχων και πληρωμών, που θα διασφαλίζει δικαιοσύνη και διαφάνεια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.




















