Σε διακοπή οδηγήθηκε η δίκη για τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της, την 1η Απριλίου 2024, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, μπροστά στα μάτια των αστυνομικών, και αφού ο τηλεφωνητής της άμεσης δράσης της είχε πει τη γνωστή εξοργιστικά κυνική φράση «το περιπολικό δεν είναι ταξί».
Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρονος γυναικοκτόνος Θανάσης Κουρελής κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για παράνομη οπλοχρησία και οπλοφορία, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών ανέβαλε τη διαδικασία για την Τετάρτη 2 Ιουλίου, εξαιτίας της απουσίας μίας ενόρκου που έχει αποκλειστεί σε νησί λόγω απαγορευτικού στα πλοία.
Το κλίμα στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν φορτισμένο, ιδιαίτερα κατά την άφιξη του κατηγορούμενου συνοδεία μεγάλου αριθμού οπλισμένων αστυνομικών.
Ο Θανάσης Γρίβας, πατέρας της Κυριακής, όταν είδε τον άνθρωπο που μαχαίρωσε θανάσιμα το παιδί του, άρχισε να φωνάζει «Καλώς τον! Τσόγλ@νε», ενώ με οργή για τους ισχυρισμούς του 40χρονου ότι δεν θυμάται τι ακριβώς έγινε έξω από το Τμήμα, ο κ. Γρίβας του είπε: «Και για επιλεκτική μνήμη θα μας πεις; Καμία αυτοκτονία θα μας πεις;». Κοιτώντας τον στα μάτια ο πατέρας φώναξε: «Για ζήτα μου συγγνώμη ρε».
Την ίδια στιγμή πολλοί από το ακροατήριο σχολίαζαν δυνατά ότι ο δράστης της δολοφονίας: «Από μόνος του έπρεπε να εξαφανιστεί. Η Κυριακή δεν ξαναγυρνάει πίσω, τη σταμάτησε στα 27 της χρόνια».
Η μητέρα του θύματος της γυναικοκτονίας, Δέσποινα Καλλέα, είχε στο πλευρό της συγγενείς και φίλους, αλλά και μέλη της πρωτοβουλίας «πες την με το όνομά της – Γυναικοκτονία», ενώ αλληλέγγυος κόσμος βρέθηκε έξω από το κτίριο 9 για να συμπαρασταθεί στην οικογένεια.
Η «Ομάδα ενάντια στην πατριαρχία», μάλιστα, είχε κρεβάσει πανό στο προαύλιο που έγραφε χαρακτηριστικά: «Δεν ξεχνάμε – Δεν συγχωρούμε την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα. Κράτος και πατριαρχία οπλίζουν τους γυναικοκτόνους».
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 4 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δικάσιμος για την – εμβληματική για τις κρατικές ευθύνες – γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της Θανάση Κουρελή, λίγα βήματα από το ΑΤ των Αγίων Αναργύρων, κατά την οποία, έγινε σαφές πως η υπερασπιστική γραμμή θα κινηθεί γύρω από τη ψυχική κατάσταση του κατηγορουμένου, με τον συνήγορο υπεράσπισης να δηλώνει χαρακτηριστικά «πεποίθηση μας είναι λόγω της επικινδυνότητας του να μην δει πάλι το φως του ήλιου. Το που θα κρατηθεί είναι κάτι που θα το αναπτύξω στους αυτοτελείς ισχυρισμούς μου».
Μητέρα Κυριακής Γρίβα: «Έχει αλλάξει κάτι μετά τη γυναικοκτονία του παιδιού μου;»
Μερικές ώρες πριν το σημερινό δικαστήριο που τελικά αναβλήθηκε, η μητέρα της Κυριακής Γρίβα, η Δέσποινα Καλλέα, δήλωσε στο Mega, μεταξύ άλλων, ότι: «Κάποιοι λένε για θυσίες, που δεν μου αρέσει καθόλου. Το δικό μου το παιδί γιατί θυσιάστηκε; Έχει αλλάξει κάτι μετά τη γυναικοκτονία του παιδιού μου; Μετά τη γυναικοκτονία του παιδιού μου πόσες γυναικοκτονίες έχουν γίνει; Μία το μήνα. Όλοι αυτοί οι γυναικοκτόνοι που συνελήφθησαν, ισχυρίζονται το ίδιο πράγμα: δεν θυμάμαι, έχω ψυχολογικά, ζητάω συγνώμη κτλ».
Αναφερόμενη στον δράστη, η Δέσποινα Καλλέα είπε πως «οι νοσηλείες του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι προσχηματικές σε ιδιωτικά θεραπευτήρια». Όπως τόνισε: «Περιμένω να δικαιωθεί η Κυριακή μου, όχι μόνο εγώ κι άλλες γυναίκες».
Από την πλευρά του κατηγορούμενου, ο συνήγορος του έκανε λόγο για ιστορικό ψυχιατρικών παθήσεων του 39χρονου.
«Αν το δικαστήριο αναγνωρίσει την ψυχική του πάθηση, ότι εφορμόμενος από κίνητρα ψυχοπαθολογίας προέβη στην πράξη, το πιο πιθανό θα παραιτηθούμε κι από την έφεση και η ποινή που θα εκτίσει έγκλειστος πλέον σε φυλακή σε ειδικό κατάστημα ψυχιατρικό είναι σχεδόν η ίδια που θα εξέτιε αν του επιβληθούν ισόβια», υποστήριξε.
Πηγή: thepressproject.gr και gazzetta.gr