Κυριακή, 19η Μαίου 2024  1:46: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024 18:11

Χριστίνα Σταρακά: To ΠΑΣΟΚ είναι ο προοδευτικός πόλος απέναντι στη συντήρηση, στόχος μας η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών

Χριστίνα Σταρακά: To ΠΑΣΟΚ είναι ο προοδευτικός πόλος απέναντι στη συντήρηση, στόχος μας η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών

Συνέντευξη στο «Καρφί του Σαββατοκύριακου»

Για τον στόχο του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες Ευρωεκλογές, τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον αγροτικό τομέα, τις προτάσεις του Κινήματος για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς και την πολιτική στρατηγική για την κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς, μίλησε σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «στο Καρφί του Σαββατοκύριακου» και τον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι στόχος του κόμματος ενόψει Ευρωεκλογών είναι «να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα, με σκοπό στις επόμενες εθνικές εκλογές να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς», και υπογραμμίζει ότι «η σοβαρή, αυστηρή, μετρημένη και ρεαλιστική μας αντιπολίτευση εντός και εκτός βουλής, έχει μεγάλο αντίκρισμα στον λαό», ενώ στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι «το Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης του ΠΑΣΟΚ», που προωθεί και η ίδια ως βουλευτής και συνυπεύθυνη του τομέα αγροτικής ανάπτυξης, θα συμβάλλει «στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.»

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

  1. Οι ευρωεκλογές θα είναι ορόσημο για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη. Τι θα θεωρήσετε επιτυχία και τι αποτυχία για το κόμμα σας;

Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει εκλογικό ταβάνι. Στόχος μας στις επερχόμενες Ευρωεκλογές είναι να σηματοδοτήσουμε ότι αποτελούμε την ισχυρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Δεν θέλουμε απλώς να μειώσουμε  την απόσταση από τη ΝΔ. Θέλουμε να καταγράψουμε ένα καλό αποτέλεσμα, να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα, με σκοπό στις επόμενες εθνικές εκλογές να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς. Η καθημερινή μας επαφή με τον κόσμο, μας καθιστά αισιόδοξους ότι θα καταφέρουμε να είμαστε οι μεγάλοι κερδισμένοι των ευρωεκλογών. Η σοβαρή, αυστηρή, μετρημένη και ρεαλιστική μας αντιπολίτευση εντός και εκτός βουλής, έχει μεγάλο αντίκρισμα στον λαό, που αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα αυτών των εκλογών και αντιλαμβάνεται ότι για να αλλάξει κάτι προς καλύτερο, χρειάζονται προοδευτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που εγγυάται το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στο οποίο ανήκουμε.

  1. Πώς κρίνετε τους μέχρι τώρα χειρισμούς και τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα;

Κάκιστους. Με 5 χρόνια ΝΔ, οι αγρότες και οι  κτηνοτρόφοι αποτελούν τα μεγάλα θύματα των πολιτικών της. Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «κανονικότητα» την αναδιανομή πλούτου υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολυεθνικών, στοχεύοντας στον αφελληνισμό της ελληνικής αγροτιάς. Το πρόσφατο αλαλούμ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που συνδέεται με την προχειρότητα και την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, και η πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων για το 2023, η μικρότερη που έχει δοθεί ποτέ από την εφαρμογή της ΚΑΠ, αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα μιας καταστροφικής αγροτικής πολιτικής. Είχαν προηγηθεί καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ για τους αγρότες που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, στην καταβολή του ΕΦΚ Πετρελαίου, και αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής των παραγωγών. Την ίδια στιγμή, πολλοί συμπολίτες μας παραμένουν κυριολεκτικά «ξεκρέμαστοι» αφού δεν έχουν ακόμα λάβει τις αποζημιώσεις τους, βιώνοντας παράλληλα τη δραματική μείωση του αγροτικού τους εισοδήματος. Για το ΠΑΣΟΚ, ο παραγωγός είναι πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής σταθερότητας της χώρας. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε παιχνίδια στις πλάτες του, ούτε από την κυβέρνηση ούτε και από μεγάλες επιχειρήσεις που επιθυμούν να κερδοσκοπήσουν πιέζοντας, όπως βλέπουμε τελευταία, τους κτηνοτρόφους να δίνουν σε τιμές χαμηλότερες και από 1,50 ευρώ το κιλό το αιγοπρόβειο γάλα.

  1. Ποιες πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης, ειδικά στον αγροτικό τομέα, θα προωθήσετε ως βουλευτής;

Εκπροσωπώ έναν νομό που στηρίζεται αποκλειστικά στον αγροτοδιατροφικό τομέα παραγωγής. Το 2023 έκλεισε με μεγάλα προβλήματα για τους αγρότες. Μόνο στην Αιτωλοακαρνανία είχαμε ρεκόρ εικοσαετίας στην ακαρπία της επιτραπέζιας ελιάς και στην παραγωγή ελαιόλαδου. Ως βουλευτής και συνυπεύθυνη του τομέα αγροτικής ανάπτυξης ήδη προωθώ το Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής που προβλέπει προτάσεις όπως η άμεση μείωση του κόστους των αγροτικών εφοδίων, ζωοτροφών και καυσίμων, ο μηδενισμός του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, και η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές.  Παράλληλα, ενέργειες όπως το ακατάσχετο και αφορολόγητο των επιδοτήσεων, των αποζημιώσεων και ενισχύσεων, η επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, η επιτάχυνση των επενδύσεων από τα προγράμματα της ΝΕΑΣ ΚΑΠ, τα κίνητρα για τους νέους Αγρότες με μείωση της φορολογίας και δωρεάν παραχώρηση δημόσιας γης αποτελούν μέρος του προγράμματος μας. Οι παραπάνω βασικές δράσεις μπορούν εξάλλου να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους, στοχεύοντας στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

  1. Υπάρχουν περιθώρια για συγκλίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά στη βάση ενός κοινού προγραμματικού τόπου;

Tον προοδευτικό κόσμο ενδιαφέρει να αποκτήσει ξανά ο χώρος αξιόπιστη, σοβαρή εναλλακτική επιλογή διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Το έχει ανάγκη η κοινωνία και η χώρα. Για να κερδίσουσε τις καρδιές όλο και περισσότερων, για  να εμπιστευτούν ξανά στα χέρια μας την τύχη τους και την τύχη των οικογενειών τους. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε ως ΠΑΣΟΚ. Επεξεργαζόμαστε διαρκώς οικονομικές, κοινωνικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις για όλα τα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη ξεκινήσει προγραμματικές πανελλαδικές καμπάνιες για να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας για την Υγεία, την Παιδεία, τον αγροτικό κόσμο, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και πολλά ακόμη. Και απλώνουμε το χέρι σε όποιον ασπάζεται τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ευημερίας. Σε αυτούς απευθυνόμαστε, είτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, είτε Νέα Δημοκρατία, είτε κάτι άλλο, είτε απέχουν.  Η έγνοια μας είναι η κοινωνία. Και η κοινωνία δεν έχει ανάγκη κανένα καπέλωμα από πάνω, ούτε τυχοδιωκτικές συγκολλήσεις κορυφής. Εμείς αφουγκραζόμαστε τις κοινωνικές διεργασίες, κτίζοντας με συνέπεια αυτόνομη πορεία.

  1. Κατά τη γνώμη σας, ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να πάρει το ΠΑΣΟΚ για τον επαναπατρισμό των κεντρώων ψηφοφόρων;

Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ένα σημαντικό τρίπτυχο: Ανανέωση, εμπειρία, σοβαρότητα. Ανανέωση με τον Νίκο Ανδρουλάκη και πολλά νέα στελέχη, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιπολίτευση. Εμπειρία από ένα έργο που άλλαξε την Ελλάδα. Και σοβαρότητα που αποτυπώνεται στη σωρεία προτάσεων που καταθέτουμε συνεχώς στον ελληνικό λαό για όλα τα προβλήματά του. Αυτό το τρίπτυχο μας καθιστά υποδοχέα προοδευτικά σκεπτόμενων πολιτών από παντού. Είναι γεγονός ότι αρκετοί κεντρώοι ψηφοφόροι κατέφυγαν στη ΝΔ. Υπάρχει όμως πολύς κόσμος που απέχει από τα κομματικά γιατί επιθυμεί το προοδευτικό, το φρέσκο στην πολιτική. Εμείς απευθυνόμαστε σε όσους επιθυμούν πραγματικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και όχι τα επικοινωνιακά τερτίπια της αλαζονικής κυβέρνησης της ΝΔ. Είναι στο χέρι μας, με σκληρή δουλειά να τους πείσουμε. Αξιόμαχη αντιπολίτευση, επαφή με την κοινωνία, τους συλλόγους και θεσμικούς φορείς, λύσεις στα προβλήματα του κόσμου και πορεία στον λαό για την επικοινωνία του προγράμματος μας. Ό,τι δηλαδή κάνει μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ και έχει ήδη αναδειχθεί ως ο de facto προοδευτικός πόλος απέναντι στη συντήρηση.

 

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024 18:15