Κυριακή, 19η Μαίου 2024  2:19: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 07 Μαϊος 2024

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από αυτή τη στιγμή ξεκινάει επισήμως η νέα εξαετής θητεία του Ρώσου ηγέτη.

Όπως και κάθε φορά η τελετή ήταν μεγαλειώδης και θυμίζει εποχές των τσάρων Ρομανόφ.

Αυτή θα είναι η πέμπτη θητεία του Ρώσου προέδρου.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εκτενές ρεπορτάζ του NBC αναφέρεται στην πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και αποκαλύπτει γιατί το Ισραήλ επέλεξε να την απορρίψει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια από τις βασικές διαφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει να κάνει με την κατάσταση των ομήρων που θα απελευθερώνονταν στο πλαίσιο αυτής της πρότασης εκεχειρίας που η Χαμάς αποδέχτηκε.

Η βασική διαφωνία του Ισραήλ με τη Χαμάς για την πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα

Στο κείμενο της πρότασής της για κατάπαυση του πυρός, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του NBC News, η Χαμάς δεσμεύεται να απελευθερώσει 33 ομήρους στην πρώτη φάση της συμφωνίας, αλλά λέει ότι το σύνολο μπορεί να περιλαμβάνει ζωντανούς ή νεκρούς.

Η θέση του Ισραήλ είναι ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει 33 ζωντανούς ομήρους, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο NBC.

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με το πόσοι όμηροι θα απελευθερωθούν σε κάθε εβδομάδα της εκεχειρίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ισραηλινή αντιπροσωπεία μεσαίου βαθμού πηγαίνει στο Κάιρο

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι μια ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων θα μεταβεί στο Κάιρο τις επόμενες ώρες για να δει αν η Χαμάς μπορεί να πεισθεί να αλλάξει τη στάση της στην τελευταία προσφορά εκεχειρίας, όπως μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο δήλωση ανώτερου Ισραηλινού αξιωματούχου.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η τρέχουσα πρόταση εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη για το Ισραήλ.

«Αυτή η αντιπροσωπεία αποτελείται από απεσταλμένους μεσαίου επιπέδου» είπε.

«Αν υπήρχε μια αξιόπιστη συμφωνία στα σκαριά, οι επικεφαλής θα ηγούνταν της αντιπροσωπείας», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, αναφερόμενος σε ανώτερα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών Mossad και Shin Bet.

Οι νέες ρήτρες στη συμφωνία που προκάλεσαν τη διαφωνία του Ισραήλ

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα είναι της άποψης ότι η πρόταση που η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχθηκε δεν ήταν «η ίδια πρόταση» για μια συμφωνία στην οποία είχαν συμφωνήσει το Ισραήλ και η Αίγυπτος πριν από 10 ημέρες και η οποία αποτέλεσε έκτοτε τη βάση των διαπραγματεύσεων. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με όσα δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο ισραηλινό κανάλι 12.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, είχαν εισαχθεί νέες ρήτρες στην πρόταση.

Η απόρριψη των όρων της Χαμάς από το Ισραήλ πηγάζει από το γεγονός ότι οι νέες αυτές ρήτρες φέρονται να αφορούν το αν ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα τερματιστεί, και αν ναι, πώς και πότε.

Οι νέες ρήτρες αφορούν επίσης τις εγγυήσεις που θα παρασχεθούν για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί. Η Χαμάς φέρεται να έχει σκληρύνει τη στάση της και να απαιτεί να τερματιστεί ο πόλεμος κατά την πρώτη φάση της όποιας μελλοντικής συμφωνίας, αντί για τη δεύτερη ή την τρίτη φάση.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει οποιονδήποτε όρο που θα του επέβαλε να τερματίσει τον πόλεμο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τους ομήρους. Αντ’ αυτού, το Ισραήλ επιμένει ότι θα συνεχίσει να πολεμά μόλις εφαρμοστεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Θα το κάνει αυτό για να επιτύχει τους δύο πολεμικούς του στόχους: Να πάρει τους ομήρους πίσω στην πατρίδα και να καταστρέψει τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς.

Εδώ και μήνες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει ορκιστεί ότι, ανεξάρτητα από μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, οι ισραηλινές δυνάμεις θα εξαλείψουν τα τελευταία προπύργια της Χαμάς στη νότια πόλη της Γάζας, τη Ράφα. Τη Δευτέρα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) άρχισαν να εκδίδουν εντολές εκκένωσης των Παλαιστινίων πολιτών στην περιοχή και αεροσκάφη χτύπησαν περιοχές της Ράφα.

Η Χαμάς θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ενώ το Ισραήλ θέλει προσωρινή εκεχειρία για να φέρει πίσω τους ομήρους και να συνεχίσει να καταστρέφει τη Χαμάς στη στρατιωτική εκστρατεία της στη Γάζα.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία που αποδέχτηκε η Χαμάς και απορρίπτει το Ισραήλ – Οι τρεις φάσεις αναλυτικά

Σύμφωνα με το Reuters, με βάση τις λεπτομέρειες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από αξιωματούχους της Χαμάς, ένα αντίγραφο της πρότασης και έναν αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, η συμφωνία στην οποία η παλαιστινιακή ομάδα δήλωσε ότι συμφώνησε περιλαμβάνει τα εξής:

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ

  • Περίοδος κατάπαυσης του πυρός 42 ημερών
  • Η Χαμάς απελευθερώνει 33 ισραηλινούς ομήρους, ζωντανούς ή νεκρούς, με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει 30 παιδιά και γυναίκες για κάθε απελευθερωμένο ισραηλινό όμηρο, βάσει καταλόγων που παρέχει η Χαμάς σύμφωνα με την παλαιότερη ημερομηνία κράτησης.
  • Ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός, την είσοδο εντατικών και επαρκών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας, υλικών αρωγής και καυσίμων (600 φορτηγά την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων 50 φορτηγών με καύσιμα, εκ των οποίων τα 300 είναι για το βορρά), συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, το εμπόριο και τον εξοπλισμό που απαιτείται για την απομάκρυνση των ερειπίων, την αποκατάσταση και τη λειτουργία νοσοκομείων, κέντρων υγείας και αρτοποιείων σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, και τη συνέχιση αυτού σε όλα τα στάδια της συμφωνίας.
  • Η Χαμάς θα απελευθερώσει τρεις ισραηλινούς ομήρους την τρίτη ημέρα της συμφωνίας και στη συνέχεια θα απελευθερώνει άλλους τρεις ομήρους κάθε επτά ημέρες, δίνοντας προτεραιότητα στις γυναίκες, αν είναι δυνατόν.
  • Την έκτη εβδομάδα, η Χαμάς θα απελευθερώσει όλους τους υπόλοιπους αμάχους ομήρους που καλύπτονται από αυτή τη φάση. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει τον συμφωνηθέντα αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με τους καταλόγους που θα παράσχει η Χαμάς.
  • Το Ισραήλ αποσύρει μερικώς τα στρατεύματά του από τη Γάζα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.
  • Η παύση των στρατιωτικών πτήσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας θα πραγματοποιηθεί για 10 ώρες την ημέρα και 12 ώρες την ημέρα απελευθέρωσης των ομήρων και των κρατουμένων.
  • Την τρίτη ημέρα μετά την απελευθέρωση των πρώτων Παλαιστινίων αιχμαλώτων, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως από την οδό αλ Ρασίντ στη βόρεια Γάζα και όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα διαλυθούν.
  • Την 22η ημέρα της πρώτης φάσης, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από το κέντρο της λωρίδας, ανατολικά του δρόμου Salah al-Din σε μια περιοχή κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ

  • Άλλη μια περίοδος 42 ημερών που περιλαμβάνει μια συμφωνία για την αποκατάσταση μιας «βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα, γλώσσα που ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες δήλωσε ότι η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν προκειμένου να φύγει από το τραπέζι η συζήτηση για μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
  • Την πλήρη αποχώρηση των περισσότερων ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
  • Η Χαμάς απελευθερώνει ισραηλινούς εφέδρους και ορισμένους στρατιώτες με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τη φυλακή.

ΦΑΣΗ ΤΡΙΤΗ

  • Η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ανθρώπων και η έναρξη της υλοποίησης της ανοικοδόμησης σύμφωνα με το σχέδιο που επιβλέπουν το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη.
  • Τερματισμός του πλήρους αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
  • Έναρξη της εφαρμογής ενός σχεδίου 3-5 ετών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, των πολιτικών εγκαταστάσεων και των υποδομών, και αποζημίωση όλων των πληγέντων, υπό την εποπτεία πολλών χωρών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η κλιμάκωση στον πόλεμο της Ουκρανίας, με «κατεύθυνση» πλέον προς απ’ευθείας αντιπαράθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ, πέρασε σε άλλο επίπεδο πριν από λίγο: Ο Βρετανός πρεσβευτής Νάιτζελ Κέισι στην Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό ΥΠΕΞ κι ενημερώθηκε ότι «Αν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους για να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, όλες οι βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός και εκτός Ουκρανίας θα κτυπηθούν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις»!

Να θυμίσουμε ότι πλέον «ρωσικό έδαφος» είναι εκτός από την Κριμαία που εντάχθηκε στην ρωσική ομοσπονδία από το 2014 και οι περιοχές της Νέας Ρωσίας (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ) και Ζαπορίζια, Χερσώνα που εντάχθηκαν με δημοψήφισμα στο ρωσικό έδαφος, άσχετα αν οι δυτικές χώρες και οι σύμμαχοί τους δεν το αναγνωρίζουν αυτό.

Από το βλέμμα και το ύφος του Βρετανού πρεσβευτή κατά την αποχώρησή του φαίνεται ότι δόθηκαν συγκεκριμένοι βρετανικοί στόχοι οι οποίοι θα προσβληθούν και βασικά τα εργοστάσια της BAe που κατασκευάζουν τους πυραύλους cruise Storm Shadow, αλλά και σειρά άλλων όπλων θα κτυπηθούν.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Μόσχα εκτιμούν ότι «Η κυβέρνηση πρέπει να υφίσταται πλέον μεγάλη πίεση από την ρωσική στρατιωτική ηγεσία για εξαπόλυση επιθέσεων στους χώρους κατασκευής των δυτικών όπλων με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού πλέον η Ουκρανία με δυτικά όπλα και προτροπές των δυτικών χωρών κτυπούν στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπως η σημερινή επίθεση με sea drones στην ανατολική Κριμαία».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι δηλώσεις Κάμερον αναγνωρίζουν ότι «η Βρετανία έχει τώρα ντε φάκτο εμπλοκή στη σύρραξη, κάτι που αντικρούει τις διαβεβαιώσεις ότι τα μεγάλης εμβέλειας όπλα που έχει δώσει στην Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της Ρωσίας»

«Ο Κέισι προειδοποιήθηκε ότι ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα, οποιεσδήποτε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί στο έδαφος της Ουκρανίας και στο εξωτερικό» θα μπορούσαν να στοχοθετηθούν, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο επισημαίνει ότι θεωρεί τις δηλώσεις Κάμερον μια σοβαρή κλιμάκωση.

«Ο πρέσβης κλήθηκε να συλλογιστεί τις αναπόφευκτα καταστροφικές συνέπειες τέτοιων εχθρικών ενεργειών από το Λονδίνο και αμέσως να διαψεύσει τις επιθετικές προκλητικές δηλώσεις από τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών με τον πλέον αποφασιστικό και ξεκάθαρο τρόπο».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

O ελβετικός οίκος Gold Switzerland δημοσιοποίησε μία νέα έκθεση για την αμερικανική οικονομία με βάση την οποία θεωρεί πως είναι καταδικασμένη και το δολάριο «θα λιώσει σαν παγάκι» ανεξαρτήτως εάν η Fed μειώσει η αυξήσει τα επιτόκια!

Μάλιστα, χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ ως «καημένη Αμερική»!

Τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός πως οι ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώσουν 1,6 τρισεκατομμύρια $ για το αμερικανικό χρέος!

Αυτό φυσικά εξηγεί πολλά και για τη στάση της Ουάσινγκτον στον πόλεμο της Ουκρανίας όπου φαίνεται πως κάποιοι κύκλοι επιδιώκουν την έναρξη μίας παγκόσμιας σύρραξης καθώς αυτό θα σήμαινε αυτομάτως την διαγραφή των αμερικανικών χρεών.

«Καημένη Αμερική, καημένε Jerome Powell.

Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αλλά επιμένει να φορά το γνωστό ψεύτικο χαμόγελο.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος Powell «έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες» για τις μειώσεις επιτοκίων και, ως εκ τούτου, οι αγορές, οι οποίες αντιδρούν πάντα στη ρευστότητα που παρέχει η Fed με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά ο Ποπάυ στο σπανάκι, εκτινάχθηκαν.

Από την αρχή του χρόνου, οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, SPX και ο Nasdaq διαγράφουν εξαιρετικά ανοδική τροχιά, με καύσιμο την ελπίδα πως τα επιτόκια, επιτέλους, θα μειωθούν

Μάλιστα, είναι τέτοιο το momentum, που ακόμη και ο χρυσός, όπως και το Bitcoin, ανεβαίνουν.

Όλα αυτά δεν βγάζουν νόημα, παρά μόνον αν οι αγορές περιμένουν να καταφτάσουν κάποια στιγμή οι αναπόφευκτες επιτοκιακές μειώσεις.

Αλλά πλέον οι αγορές ανησυχούν πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση επιτοκίων το 2024…

Όσον αφορά τις μελλοντικές επιτοκιακές μειώσεις, η κατάσταση είναι αρκετά προφανής.

Με αμερικανικά ομόλογα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων να ανατιμώνται το 2024 και με τα εταιρικά ομόλογα ζόμπι να ξεπερνούν τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια, εάν ο Powell δεν μειώσει τα επιτόκια, τότε οι αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων θα εξαφανιστούν…

Τα στοιχεία της ίδιας της Bank of America επιβεβαιώνουν ότι ο θείος Σαμ θα πρέπει να πληρώσει 1,6 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το τέλος του έτους αν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια.

Σημειώνεται πως η χρονιά την οποία διανύουμε είναι εκλογική, και μια ωραία επιτοκιακή μείωση θα αποτελούσε ούριο άνεμο για τον Λευκό Οίκο» λέει η Gold Switzerland.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα γιατί ο Jerome Powell δεν μείωσε τα επιτόκια, η Gold Switzerland υποστηρίζει:

«Το επίσημο αφήγημα είναι πως η Fed καθοδηγείται από τα δεδομένα, που δείχνουν πως ο στόχος για πληθωρισμό 2% δεν επιτυγχάνεται.

Αν κάποιος πιστεύει σε αυτό το αφήγημα, εύκολα βγάζει το συμπέρασμα πως για να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού απαιτούνται υψηλότερα επιτόκια.

Η μεγάλη ειρωνεία και η κωμωδία, ωστόσο, είναι ότι ο πραγματικός πληθωρισμός, όπως θα υπενθύμιζε ακόμη και ο Larry Summers (ή ο John Williams στο Shadow Stats), είναι βαθιά διψήφιος και ως εκ τούτου η εξάρτηση από τα δεδομένα της Fed δεν είναι παρά ένα κωμικό ψέμα, μια χειραγώγηση δεδομένων.

Ένα άλλο ενδεχόμενο για να αποφευχθούν μειώσεις επιτοκίων είναι ο φόβος του Powell να κάνει το λάθος Volcker του 1980, όταν ο τότε Πρόεδρος της Fed, πιστεύοντας ότι ο πληθωρισμός εξημερώθηκε, μείωσε τα επιτόκια πολύ σύντομα και αυτό που ακολούθησε ήταν μια δραματική άνοδος:

Ήτοι ακόμα περισσότερος πληθωρισμός. Επιπλέον, εάν ο Powell μειώσει τα επιτόκια, η ζήτηση για ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, που είναι ήδη ένα παγκόσμιο αστείο από το 2014, θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Μια μείωση επιτοκίων ή μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων θα ενέτειναν αυτήν την ενοχλητική υστέρηση ζήτησης και, ως εκ τούτου, θα ασκούνταν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην εύρεση νέων πηγών πλαστών χρημάτων για να πληρωθεί η ολοένα και πιο αξιολύπητη πείνα της Αμερικής για ρευστότητα.

Εν ολίγοις, μπορεί να υπάρξουν συνθήκες για μειώσεις επιτοκίων, και συνθήκες για μη μειώσεις επιτοκίων, αλλά ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, η Αμερική θα πιάσει πάτο…». Να γιατί:

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, αν ο Powell επιμείνει στο αφήγημα higher for longer, σχεδόν όλα τα assets, από ομόλογα μέχρι μετοχές, θα σπάσουν – εκτός από το δολάριο.

Από αυτή την άποψη, η Αμερική μπορεί να καυχιέται ότι είναι ένα από τα καλύτερα άλογα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νομισμάτων.

Αλλά σύντομα μετά, το αυξανόμενο κόστος των τόκων του «θείου Σαμ» για την συνεχώς αυξανόμενη έκδοση ομολόγων θα αυξηθεί τόσο, που ο μοναδικός τρόπος για να εξυπηρετηθούν τα υψηλότερα επιτόκια θα είναι μέσω πλαστών χρημάτων, κάτι που είναι εγγενώς πληθωριστικό.

Αυτό είναι ένα κλασικό αλλά αναμφισβήτητα πραγματικό ζήτημα «Δημοσιονομικής Κυριαρχίας», που σημαίνει ότι ο πόλεμος του Powell κατά του πληθωρισμού μέσω των αυξανόμενων επιτοκίων θα τελειώσει με μία πληθωριστική έγχυση ρευστότητας.

Είδαμε αυτό το ίδιο μοτίβο (αύξηση ποσοστών και QT) το 2018, το οποίο οδήγησε σε πτώση των επιτοκίων και απεριόριστο QE έως το 2020.

Εναλλακτικά, ο Powell θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια το 2024, να αποδυναμώσει το δολάριο, να διασώσει το ευαίσθητο αμερικανικό χρέος (και επομένως την αγορά ομολόγων) και να αφήσει τον πληθωρισμό να εκραγεί.

Εν ολίγοις, σε οποιοδήποτε από τα δύο σενάρια, το τέλος του παιχνιδιού είναι πληθωριστικό,

Αυτό είναι το μάθημα που πρέπει να λάβει κάθε οικονομία που καταλήγει να είναι στο έλεος μιας κεντρικής τράπεζας και δεν εμπιστεύεται την αγορά.

Βέβαια, ιστορικά, όλα τα έθνη που αποτυγχάνουν καταλήγουν στο να σκοτώσουν τα νομίσματά τους για να κερδίσουν χρόνο και να «σώσουν» ένα σύστημα που είναι μαθηματικά καταδικασμένο.

Όπως υπενθύμισε ο Niel Ferguson, «κάθε μεγάλη δύναμη που ξοδεύει περισσότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους παρά για την άμυνα, δεν θα παραμένει μεγάλη για πολύ».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το 2017 δεν έχει ξεχαστεί, όταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τότε υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, προκάλεσε οργή δηλώνοντας ότι ο φτωχός και χρεωμένος ευρωπαϊκός νότος σπατάλησε τα χρήματά του «σε ποτά και γυναίκες» ενεργώντας ως αυστηρός πρεσβευτής της δημοσιονομικής ηθικής της χώρας του.

Αλλά και τρία χρόνια αργότερα όταν η πανδημία ήταν στο πρώτο φόρτε της, ο τότε υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χέκστρα ενόχλησε πολλούς ομολόγους του στην ΕΕ όταν αναρωτήθηκε μεγαλοφώνως πώς είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού βορρά να μην έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία CBS, 726.000 νοικοκυριά αντιμετώπισαν το 2023 «προβληματικά χρέη», σε σύγκριση με 600.000 δύο χρόνια νωρίτερα.

Σύμφωνα με την Eurostat, το 16,5% του πληθυσμού βρίσκεται στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το 2020 το Άμστερνταμ ανέλαβε τα χρέη νέων ανθρώπων και τους επέτρεψε να τα αποπληρώσουν στην πόλη και όχι στον αρχικό δανειστή. Οι νέοι μπορούσαν επίσης να διαγράψουν ένα μέρος των χρεών τους, αν έπαιρναν μέρος σε εκπαίδευση ή κατάρτιση.

Οι δημοτικές αρχές της χώρας βρίσκουν τώρα νέους τρόπους για να βγάλουν τους ανθρώπους από αυτή την παγίδα.

Το Άρνεμ, μια πόλη με 170.000 κατοίκους, μόλις 20 χιλιόμετρα από τα γερμανικά σύνορα, ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ότι προτίθεται να απαλλάξει πολλά νοικοκυριά από τα χρέη.

Χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα και χωρίς καμιά απολύτως προϋπόθεση. Προτεραιότητα έχουν οι οικογένειες με παιδιά.

Η ιδέα πίσω από αυτήν την πρωτόγνωρη απόφαση είναι ότι κοινωνικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα χωρίς τη θηλιά των χρεών, όπως η ανεργία, η ενδοοικογενειακή βία, η παραμέληση παιδιών, κίνδυνοι εθισμού ή η εγκληματικότητα.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει δύο χρόνια και στη συνέχεια θα γίνουν αναλύσεις για να βγουν συμπεράσματα.

«Τα χρέη οδηγούν σε ακόμη περισσότερα χρέη» εξήγησε ο Μαρκ Λάουρικς, δημοτικός σύμβουλος του Άρνεμ, υπεύθυνος για την εξασφάλιση των μέσων διαβίωσης.

«Δημιουργούν μια τρύπα στο πορτοφόλι και στο μέλλον των ανθρώπων. Και πιάνουν τόσο πολύ χώρο στο κεφάλι, που δεν υπάρχει καθαρό μυαλό για σωστές αποφάσεις. Μια κατάσταση την οποία εκμεταλλεύεται η βιομηχανία είσπραξης χρεών για να αποκομίσει κέρδη».

«Είναι επομένως καιρός για μια ριζοσπαστική προσέγγιση, η οποία θα ήταν παράλληλα πολύ πιο ευνοϊκή και οικονομικά πιο χαμηλή. Τα χρέη συνολικού ύψους 3,5 δις ευρώ σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζονται με 17 δις ευρώ, κοστίζουν δηλαδή δυσανάλογα πολύ».

Η προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος με άνευ όρων διαγραφή χρεών δίνει την ευκαιρία στα προβληματικά νοικοκυριά να «συμμαζέψουν άμεσα τη ζωή τους», επισημαίνει ο Λάουρικς.

Έτσι αρμόδιοι υπάλληλοι του δήμου επέλεξαν μια από τις ανατολικές συνοικίες του Άρνεμ, το Ίμερλο, τη φτωχότερη περιοχή της Ολλανδίας από άποψη εισοδήματος των νοικοκυριών, με το 40% κάτω από το όριο της φτώχειας και πήγαν προσωπικά να τους συναντήσουν χτυπώντας την πόρτα τους.

Όπως λέει ο Λάουρικς, οι άνθρωποι που προσεγγίστηκαν ήταν αρχικά διστακτικοί, γιατί είχαν συνηθίσει να χτυπούν την πόρτα τους μόνο εισπράκτορες, δικαστικοί κλητήρες.

Το συνολικό ποσό των 700.000 ευρώ που διατίθεται από την πόλη για να καλυφθούν τα χρέη συνολικά 70 οικογενειών δεν προέρχεται από Ολλανδούς φορολογούμενους αλλά από φιλανθρωπικά ιδρύματα και είναι χορηγίες.

Τα στοιχεία που ανέφερε η πόλη σχετικά με το κόστος του «προβληματικού χρέους» είναι «πλασματικά», ισχυρίστηκαν ορισμένοι.

Μια πανεπιστημιακός προειδοποίησε για «ηθικό κίνδυνο», τον κίνδυνο δηλαδή να ωθήσει κι άλλα νοικοκυριά να κάνουν χρέη.

Άλλοι υποστήριξαν ότι πιο ενδεδειγμένη είναι η ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας ή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Συνολικά, ωστόσο, η ανταπόκριση ήταν θετική και εκπλήσσει όποιον συνέδεσε την Ολλανδία με την «δημοσιονομική ηθική» τύπου Ντάισελμπλουμ.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η αγροτική οδοποιία είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί σε σημαντικό βαθμό τους Έλληνες-Aγρότες της χώρα μας.

Από τη στιγμή που θέλουμε ελληνική και ευρωπαϊκή παραγωγή νομίζω ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα όσο αναφορά την αγροτική οδοποιία.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων της παραγωγής καθώς τη διακίνηση των προϊόντων τους και των εμπορευμάτων τους.

Πρέπει να στηρίξουμε την αγροτική οικονομία σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρέπει να κρατήσουμε όρθιους τους Έλληνες και Ευρωπαίους Αγρότες μας.

Μολώνης Δ. Σπυρίδων
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ