Σάββατο, 18η Μαίου 2024  3:59: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 14:23

Ερώτηση Κ. Βελόπουλου στη Βουλή με θέμα: «Διεθνοποίηση των κινδύνων του Πυρηνικού Εργοστασίου Ακουγιού Τουρκίας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/02/2023

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ:           «Διεθνοποίηση των κινδύνων του Πυρηνικού Εργοστασίου Ακουγιού Τουρκίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Πρόσφατα και κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης του καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ, Ιωάννη Μάζη, προτάθηκε ότι

«Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να ενεργοποιήσουν όλες τις χώρες της Μεσογείου για διεθνοποίηση του θέματος των κινδύνων από τη λειτουργία στο Ακουγιού, του πυρηνικού εργοστασίου πάνω σε ρηγματογενή ζώνη». Το φονικό πλήγμα του Εγκέλαδου στην Τουρκία προκάλεσε την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βόρεια Συρία και ως εκ τούτου δε μας επιτρέπεται να εφησυχάζουμε, δεδομένου ότι το εν λόγω πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται πλησίον του ρήγματος, επί του οποίου εντοπίστηκε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού. Συνεπώς και ως εκ των προκυψάντων δεδομένων, η Ελλάς και η Κύπρος οφείλουν να θέσουν το ζήτημα της ασφαλούς ή της επισφαλούς λειτουργίας του αναφερόμενου πυρηνικού εργοστασίου, σε συνεργασία με φιλικές προς αυτές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε όπως αναλάβετε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να διεθνοποιήσετε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επικείμενη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού Τουρκίας σε Διεθνείς Οργανισμούς σε συνεργασίες με φίλιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 2232 από 13.02.2023 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου

Το Άρθρο IV της Συνθήκης ΝΡΤ παρέχει το δικαίωμα σε κάθε συμβαλλόμενο κράτος, όπως η Τουρκία, να εκμεταλλευθεί, εφόσον το επιθυμεί, την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Εντός των επόμενων ετών (αρχικός σχεδιασμός ήταν το έτος 2023) η Rosatom θα ολοκληρώσει και θα θέσει σε λειτουργία τις πρώτες πυρηνικές μονάδες της στην Τουρκία («πυρηνικό σύμπλεγμα Ακούγιου») για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για ειρηνική χρήση. Ωστόσο, η Τουρκία δεν θα έχει πρόσβαση σε θέματα τεχνογνωσίας του πυρηνικού συμπλέγματος.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), με τον Γενικό Διευθυντή του οποίου είχα συναντηθεί στις 8 Μαρτίου 2022, υποβοηθεί τη βελτίωση των όρων προστασίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, με επιτόπου αποστολές, αξιολογήσεις, συστάσεις και προγράμματα Τεχνικής Συνεργασίας που παρέχει, μετά από αίτημα των κρατών-μελών. Επίσης συμβάλλει ώστε η χώρα να ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Προκειμένου μία χώρα να εγκαταστήσει πυρηνικό εργοστάσιο, ακολουθεί ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό προετοιμασίας, που διαχωρίζεται σε 3 στάδια:

(α) Μελέτες πριν τη λήψη απόφασης για έναρξη προγράμματος πυρηνικής ενέργειας,

(β) Εργασίες προετοιμασίας κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου μετά τη σχετική απόφαση,

(γ) Δράσεις υλοποίησης του πυρηνικού σταθμού έως την τελική κατασκευή του.

Μέχρι σήμερα έχουν τηρηθεί όλες οι προδιαγραφές για την κατασκευή του συμπλέγματος, υπό το αυστηρό αυτό πλαίσιο του ΔΟΑΕ. Εκκρεμεί η (σε οικειοθελή βάση, υπό τον ΔΟΑΕ) δημοσιοποίηση ορισμένων τεχνικών στοιχείων.

Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σε κάθε σχετική Περιοδική Συνάντηση (στο τεχνικό πλαίσιο του ΔΟΑΕ), αξιοποιώντας έτσι τη δυνατότητα, σε συνεργασία και με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, να ελέγχει την Τουρκία αλλά και να της «υποβάλλει» τυχόν συστάσεις σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου.

Η Ελλάδα παγίως εφιστά στους εταίρους της την προσοχή, ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν, σε περιβαλλοντικό επίπεδο, από τη λειτουργία του πυρηνικού συμπλέγματος Ακούγιου, λόγω της αυξημένης σεισμικότητας της περιοχής όπου έχει ανεγερθεί.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ