Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:44: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 20:30

Ερώτηση Βουλευτού της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στη Βουλή σχετικά με: «Ιλιγγιώδη ’’καπέλα’’ στις τιμές των αγροτικών προϊόντων»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 12/1/2023

Της:                Αναστασίας - Αικατερίνης Αλεξοπούλου

                        Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ:             «Ιλιγγιώδη ’’καπέλα’’ στις τιμές των αγροτικών προϊόντων»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με όλες τις επί τούτου μετρήσεις, σε πολλαπλάσια τιμή από αυτήν που φεύγουν από το χωράφι, ακόμη και επτά ολόκληρες φορές πάνω, πωλούνται τα αγροτικά προϊόντα στην λιανική αγορά, οδηγώντας, έτσι, σε απόγνωση τους καταναλωτές, οι οποίοι μαστίζονται από την ακρίβεια. Και είναι, μεν γεγονός ότι, το αγροτικό κόστος έχει αυξηθεί κατά 23,7% μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον Σεπτέμβριο 2022, δηλαδή, από τα μέσα του 2021 έως την ίδια περίοδο του 2022, ωστόσο, οι παραγωγοί και στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων αποδίδουν την εκτόξευση των τιμών λιανικής στα «παιχνίδια» των μεσαζόντων. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν, παραγωγοί και συνεταιρισμοί δέχονται πιέσεις από εμπόρους, προκειμένου να πουλήσουν τα προϊόντα τους με «ανοικτή τιμή». Δεδομένου, όμως, ότι τα κοστολόγια αλλάζουν, ακόμα και από μέρα σε μέρα, οι παραγωγοί δεν μπορούν, φυσικά, να αποθηκεύσουν την παραγωγή τους και έτσι, αναγκάζονται να διαθέτουν την σοδειά τους με αυτό τον τρόπο.

Εν προκειμένω, σας παραθέτουμε ενδεικτικά τους αριθμούς. Σύμφωνα, λοιπόν, με δεδομένα από την Αγιά στην Λάρισα, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής.

Ελιές: από 0,40 στο χωράφι 7 ευρώ στο ράφι, που σημαίνει αύξηση 1.750%, Mήλα: από 0,20  στο χωράφι 1,5 ευρώ στο ράφι, που σημαίνει αύξηση 750%, Ρόδια: από 0,22 στο χωράφι 1,5 ευρώ στο ράφι, που σημαίνει αύξηση 682%, Aχλάδια: από 0,25 στο χωράφι 1,5 ευρώ στο ράφι, που σημαίνει αύξηση 600%, Λεμόνια: από 0,35 στο χωράφι 1,4 ευρώ στο ράφι, που σημαίνει αύξηση 400%, Kάστανα: από 1,5 στο χωράφι 5,9 ευρώ στο ράφι, που σημαίνει αύξηση 393%, Πορτοκάλια: από 0,25 στο χωράφι 0,9 ευρώ στο ράφι, που σημαίνει αύξηση 391%. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για τεράστιες αποκλίσεις από το αρχικό κόστος των προϊόντων ως την τελική τους τιμή στην αγορά, με όλες τις αρνητικές παρενέργειες που κάτι τέτοιο προεξοφλεί για τον μέσο καταναλωτή.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι προτίθεσθε να πράξετε, ώστε να εξομαλυνθεί / μειωθεί δραστικά η τεράστια μέση διαφορά που παρατηρείται στα αγροτικά προϊόντα ανάμεσα στην αρχική τιμή παραγωγής των και στην τελική τιμή διάθεσης αυτών στην λαϊκή αγορά;

2. Ποιος είναι ο επί τούτου σχεδιασμός σας, ούτως ώστε να απαλειφθούν οι αδιαφανείς διαδικασίες του υπέρογκου «καπελώματος» των μεσαζόντων στα αγροτικά προϊόντα, απαλλαγή του καταναλωτή από την υπέρογκη επιπρόσθετη  χρηματική επιβάρυνση, η οποία παρατηρείται στην διαδρομή του εκάστοτε προϊόντος από το χονδρικό στο λιανικό εμπόριο;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αναστασία - Αικατερίνη Αλεξοπούλου