Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:07: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 14:06

«Πράσινο & Μωβ»: Υπερασπίζουμε το κράτους Δικαίου!

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου βρίσκονται σε υποχώρηση στη χώρα μας, σύμφωνα με την πολιτική Συμμαχία «Πράσινο & Μωβ».
Μόνο ανησυχία προκαλεί η γνωμοδότηση ανώτατου δικαστικού υπέρ της ανεξέλεγκτης παρακολούθησης των συνδιαλέξεων των πολιτών από το κράτος και οι παραπομπές δεκάδων ακτιβιστών σε δίκες διότι βοήθησαν πρόσφυγες και μετανάστες ή τους… ενημέρωσαν για τα δικαιώματά τους. Επιπλέον, εκτός από την παρουσία υψηλών κυβερνητικών στελεχών στην κηδεία του τέως Βασιλιά, υπήρξαν εκτενή τηλεοπτικά ρεπορτάζ για τα γεγονότα της Αποστασίας του 1965, στα οποία δεν αναφερόταν καν το όνομα του μεγάλου πρωταγωνιστή, του πατέρα του νυν πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη!

Παράλληλα, η έγκυρη διεθνής οργάνωση Human Rights Watch δημοσίευσε την Έκθεσή της για το 2022, στην οποία η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας παρουσιάζεται με μελανά χρώματα και διατυπώνονται «ανησυχίες για την κατάσταση του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα».

Υπογραμμίζεται η συστηματική χρήση παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές, σε συνδυασμό με «κρατικό ρατσισμό» στην προσέγγιση του θέματος αυτού. Επιπλέον, έχει διαμορφωθεί ένα «ασφυκτικό» περιβάλλον μέσα στο οποίο εργάζονται πολλοί δημοσιογράφοι, από τους οποίους απαιτείται να αυτολογοκρίνονται και να μην επικρίνουν το κυβερνητικό έργο, ιδίως σε ευαίσθητα θέματα. Έτσι, η πυκνότητα ρατσιστικών, σεξιστικών, μισαλλόδοξων αντιλήψεων και πρακτικών που αυξάνεται, είτε αποσιωπείται είτε αντιμετωπίζεται ως θέμα δευτερεύουσας σημασίας από το μιντιακό, πολιτικό και νομικό κατεστημένο της χώρας.

Σε συνδυασμό με το «ελληνικό watergate» των παρακολουθήσεων, και αυτή η έκθεση του Human Rights Watch αναδεικνύει μία νέα, σκοτεινή πραγματικότητα: στη σημερινή Ελλάδα τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου βρίσκονται σε υποχώρηση. Η υπεράσπισή τους είναι πια κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Η συμμαχία «Πράσινο & Μωβ» συσπειρώνει πολιτικές δυνάμεις με ισχυρές ευρωπαϊκές αναφορές (Οικολόγους, Πράσινους, Πειρατές, Πολιτική Φιλοζωία, Βολτ, Οικοφεμινιστικό κίνημα), που υπερασπίζονται με συνέπεια, εγκυρότητα και αποφασιστικότητα τα προσωπικά και συλλογικά δικαιώματα. Η είσοδος της συμμαχίας στην επόμενη Βουλή θα είναι εγγύηση για την απαραίτητη επανασυγκρότηση του κράτους Δικαίου και τη θωράκιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.