Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:51: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022 23:30

Τσίπρας για παρακολουθήσεις: Μόνο ο Μητσοτάκης μπορεί να δώσει απαντήσεις (βίντεο)

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό για την υπόθεση των υποκλοπών εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος και οφείλει να δώσει απαντήσεις».

Συγκεκριμένα, ξεκινώντας τη συνέντευξη στο Star Chanell, ο Αλ. Τσίπρας είπε:

«Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να παριστάνει τον αγανακτισμένο, θα έπρεπε να έλθει στη Βουλή να δώσει απαντήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται, δεν ήλθε στη Βουλή στη συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν ήλθε στην ερώτηση που του κατέθεσα, δεν πήγε στην επιτροπή Pega και δεν έρχεται και αύριο.

Έχετε δει κανέναν αθώο να κρύβεται; Οι ένοχοι κρύβονται. Ο πρωθυπουργός ελέγχεται από το κοινοβούλιο και από το ευρωκοινοβούλιο. Επικαλείται το απόρρητο, κρύβει κρίσιμους μάρτυρες, απειλεί με δέκα χρόνια φυλάκιση όποιους κάνουν αποκαλύψεις».

Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Έχουμε επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις. Έχουμε τέσσερις μήνες που έχει αποδειχθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν και από την επίσημη επισύνδεση και από το Predator. Το ίδιο και δημοσιογράφος ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Το ίδιο και ο κ. Σπίρτζης. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης απαγόρευσε στην ΑΔΑΕ να δώσει στοιχεία για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε τα στοιχεία για την παρακολούθησή του, προέκυψε ότι καταστράφηκαν».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος και δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει. Εγώ δεν είμαι ντετέκτιβ, είμαι αρχηγός της αντιπολίτευσης και θέτω ερωτήματα. Εγώ τι ρωτάω τον κ. Μητσοτάκη, εάν κάποιος από τους 31 που αποκάλυψε το Documento ήταν και σε επίσημη επισύνδεση. Ας έλθει στη Βουλή να πει ότι κανένα από τα 31 πρόσωπα δεν ήταν σε νόμιμη επισύνδεση».

«Βγαίνει μια λίστα. Αυτή οφείλει να διαψευστεί με στοιχεία και να υποστεί τις ευθύνες του νόμου όποιος τη διακινεί ή, αν είναι αληθής, να πέσει φως στο σκοτάδι», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, υπάρχουν τρεις παράγοντες που μπορούν να ρίξουν φως:

«Η ΕΥΠ που προφανώς κρατά κατάλογο με τις διατάξεις παρακολουθήσεων, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών και η Εισαγγελέας της ΕΥΠ Β. Βλάχου» την οποία κατηγόρησε ότι «ήρθε με θράσος στην Επιτροπή Θεσμών να πει ότι θα παρακολουθούσε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θυμίζοντας εποχές άλλες, του κ. Κόλλια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε αν μπορεί η εισαγγελέας της ΕΥΠ να διαβεβαιώσει ότι δεν έχει υπογράψει καμία διάταξη άλλων πολιτικών προσώπων, υπουργού του Κυρ. Μητσοτάκη ή άλλων σημαινόντων προσώπων του δημόσιου βίου.

«Αν αποδειχθεί ότι υπουργοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, ήταν κάτω από μεγάλο αυτί είναι λόγος να πούμε τάιμ άουτ, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο ως δημοκρατία» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι ζητά θεσμικές απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να απαντήσει με δύο τρόπους: Είτε δίνοντας σχετική εντολή στον διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη ή άροντας τη διάταξη που απαγορεύει την ενημέρωση στον παρακολουθούμενο».

Υποστήριξε δε ότι η πρακτική του Pretador και των παρακολουθήσεων δεν ήταν ατύχημα, αλλά τρόπος διακυβέρνησης..

Σημεία από την συνέντευξη Τσίπρα:

«Ο κ. Μητσοτάκης αντί να είναι αγανακτισμένος θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή να απαντήσει. Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται. Έχετε δει κανέναν αθώο να κρύβεται; Οι ένοχοι κρύβονται. Όχι μόνο δεν δίνει απαντήσεις, επικαλείται το απόρρητο, απειλεί με δέκα χρόνια φυλακή και έρχεται και λέει αδιανόητο. Και για τον Ανδρουλάκη αδιανόητο έλεγε…»

«Έχουμε ενδείξεις και συμπτώσεις. Επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις που γίνονται ενδείξεις όταν γίνονται επαναλαμβανόμενα. Ο κ. Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος ο κ. Κουκάκης, παρακολουθούνταν και από το PREDATOR και από την ΕΥΠ».

«Δεν είναι συμπτώσεις όλα αυτά. 4 μήνες επικαλείται το απόρρητο και δεν έρχεται να απαντήσει. Είναι ένοχος. Εγώ δεν είμαι ντετέκτιβ, είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάνω ερωτήματα. Εγώ τι ρωτάω και δεν έρχεται να απαντήσει; Αν από τους 31 που υπάρχουν στη λίστα παρακολουθούνταν κάποιοι από αυτούς και από την ΕΥΠ».

«Έχουμε την παράνομη λειτουργία ενός λογισμικού μαζί με την ΕΥΠ. Την ευθύνη της οποίας έχει ο πρωθυπουργός».

«Έχουμε την κατάλυση του πολιτεύματος. Με παρακολουθήσεις επιχειρηματιών, πολιτικών, δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων. Αν ισχύει πρέπει»

«Αν δεν γνώριζε θα πρόκειται για ένα πρωθυπουργό μειωμένου καταλογισμού. Άρα έναν πρωθυπουργό ανεπαρκή. Αν γνώριζε θα πρόκειται για έναν πρωθυπουργό ανασφαλή, αδίστακτο και επικίνδυνο».

«Αυτό που βλέπουμε από τους υπουργούς, εκτός από τον κ. Δένδια που έκανε μια σιβυλλική δήλωση, είναι η σιωπή των αμνών».

«Ο πρωθυπουργός που κατηγορείται για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση για τέτοια συνταγματική εκτροπή για λάσπη και τοξικότητα. Τοξικός δεν είναι αυτός που ζητά απαντήσεις».

«Λένε φέρτε στοιχεία. Κι όταν ο εκδότης είπε αν τα φέρω θα με πάτε φυλακή, του είπαν θα πας φυλακή. Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Σικελία της μαφίας».

«Αυτή τη στιγμή το PREDATOR συνεχίζει να λειτουργεί. Και θα πάμε σε εκλογές έτσι; Δεν έχει εξιχνιαστεί η υπόθεση οπότε υποθέτω συνεχίζει να λειτουργεί».

Τσίπρας: Αντί για το καλάθι του νοικοκυριού να μειώσει τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ

«Αντί να κάνει επικοινωνιακές κινήσεις που μπορούν να γυρίσουν και μπούμερανγκ γιατί οι περισσότεροι βλέπουν ότι στο καλάθι του νοικοκυριού είναι περισσότερο με ετικέτες που ήταν και πριν πιο φτηνά, να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα».

«Τα κέρδη έχουν υπολογιστεί στα 7 δισ. και μου λέτε για το 1 δισ. που κοστίζει ο ΦΠΑ;»

«Η Γιούροστατ λέει πως είμαστε η ακριβότερη χώρα στην ηλεκτρική ενέργεια προ επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις βγαίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από την τσέπη του φορολογούμενου».

«Μόνο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είχαν υπερκέρδη οι πάροχοι 1 δις ευρώ. Μέσα σε δυο μήνες.

Σε ποια χώρα ζούμε σε άλλη; Εγώ βλέπω στον κόσμο μεγάλη δυσκολία. Αν αυτό λέει η κυβέρνηση δείχνει την αλαζονεία της, γιατί τα νοικοκυριά περνούν δραματικές ώρες».

Τσίπρας: Το φαινόμενο Πάτση είναι η κορυφή του παγόβουνου

«Το φαινόμενο Πάτση είναι η κορυφή του παγόβουνου. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης. Ο άνθρωπος αυτός γνωρίζαν τι κάνει. Το κόμμα που χρωστα 390 εκατομμύρια στις τράπεζες, που έχει ένα υπουργικό συμβούλιο που χρωστάει 13-14 εκατομμύρια, έχει δημιουργήσει εκατοντάδες Πάτσηδες που κυνηγούν νοικοκυριά».

Τσίπρας για συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25

«Eγώ έχω καταθέσει δημόσια την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα χρειάζεται προοδευτική αλλαγή. Ο λαός θα αποφασίσει ποιοι θα είναι αυτοί».

«εννοούν ότι θα είναι μια κυβέρνηση που θα προκύψει με τη λαϊκή νομιμοποίηση και θα έχει την στήριξη ευρύτερων δυνάμεων και θα είναι μια κυβέρνηση που δεν θα λειτουργήσει κάτω από τις ασφυκτικές δεσμεύσεις της τρόικας και των μνημονίων».

Δείτε βίντεο από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

iefimerida.gr