Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  7:03: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 17:27

Η Απάντηση του Αρμόδιου Υπουργείου στην ερώτηση Βουλευτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ σχετικά με: «Δραματική έκκληση, μέσω επιστολής, προς τον ΥΠ. ΕΞ. της Προέδρου των Ελλήνων Σαρτανά - Αζοφικής για άμεση παροχή βοήθειας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/09/2022

Του:         Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:     Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: «Δραματική έκκληση, μέσω επιστολής, προς τον ΥΠ. ΕΞ. της Προέδρου των Ελλήνων Σαρτανά - Αζοφικής για άμεση παροχή βοήθειας»

Κύριε Υπουργέ,

Η Πρόεδρος Ομογενών Ελλήνων Σαρτανά – Αζοφικής, κ. Ναταλία Παπακίτσα, σας απέστειλε νέα επιστολή, διότι δεν είναι η πρώτη, με αίτημα την παροχή βοήθειας κάθε μορφής για τους «δεινοπαθούντες, πολυπαθούντες και υστερημένους σε μεγάλο βαθμό τα βασικά αγαθά» Έλληνες της Αζοφικής. Τη βοήθεια αυτή την είχατε υποσχεθεί, όταν επισκεφθήκατε τον Σαρτανά. Κατά την επιστολή της κ. Παπακίτσα, η έκκληση προς εσάς για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν είναι η πρώτη αλλά «...η μόνη βοήθεια που είχαμε (μέχρι στιγμής) ήταν από τους Έλληνες ομογενείς των ελληνικών συλλόγων της Κριμαίας, του Ροστόφ, της Σταυρούπολης, του Κρασνοντάρ και του Γιελεντζί».

«…Λεπτό το λεπτό, ώρα την ώρα,  μέρα τη μέρα και ο χρόνος για μας κυλά αδυσώπητος, περιμένοντας κάθε δυνατή βοήθεια». Η δε με δραματικό τόνο έκκλησή της: «Μάνα Ελλάδα ακούς; Μας είχατε υποσχεθεί βοήθεια, με δάκρυα στα μάτια παρακαλώ και εκλιπαρώ να μας βοηθήσετε με οποιονδήποτε τρόπο», προκαλεί εύλογα ερωτήματα, γιατί η μάνα Ελλάς την οποία εκπροσωπείτε και εσείς δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί και δεν τηρήσατε την υπόσχεση την οποία τους δώσατε κατά την εκεί επίσκεψή σας. Εξίσου λυπηρό είναι να απoστέλνονται αφειδώς οπλικά συστήματα στην Ουκρανία σε έναν εμφύλιο Σλαβορθόδοξο πόλεμο και να μην αποστέλλεται ανθρωπιστική βοήθεια κάθε μορφής στους εκεί Έλληνες δεινοπαθούντες ομογενείς.

Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να τηρήσετε την υπόσχεση την οποία δώσατε κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στους Έλληνες του Σαρτανά για παροχή βοήθειας και

σε θετική περίπτωση πότε θα την υλοποιήσετε; Σε αρνητική απάντηση να μας πληροφορήσετε για τους λόγους.

  1. Προτίθεσθε να υλοποιήσετε την πολυδιαφημισμένη Πρωθυπουργική υπόσχεση και δική σας για χρηματοδότηση εκ μέρους της χώρας μας της κατασκευής νοσοκομείου ή τμήματός του (πιθανόν μαιευτικές κλινικές) στη Μαριούπολη και πότε; Σε αρνητική απάντηση, να μας πληροφορήσετε για τους λόγους της μη τηρήσεως και αυτής της δεσμεύσεώς σας.

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 7318 από 13.09.2022 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Χήτα

Γ ια την Ελλάδα η μέριμνα για τη ζωή και τις περιουσίες των Ελλήνων και των Ομογενών μας απανταχού της γης, και ειδικότερα, κατά τη σημερινή συγκυρία, στην Ουκρανία, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ιδιαίτερα στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου/Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής, με ιστορικές πόλεις και κωμοπόλεις, όπως η Μαριούπολη, η Οδησσός, ο Σαρτανάς, όπου, εδώ και αιώνες, διαβιοί το ελληνικό στοιχείο.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, τις Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές μας στην Ουκρανία και την Πρεσβεία Βουκουρεστίου, συντόνισε επτά επιχειρήσεις εκκένωσης και απέστειλε, με τη συνδρομή και της ΓΓΑΕΔΔ, ανθρωπιστική βοήθεια στον Ελληνισμό της Ουκρανίας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μπούμπουρα, της Περιφέρειας Αττικής, των Γιατρών του Κόσμου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτη.

Οι επισκέψεις μου αποδεικνύουν έμπρακτα τη σημασία που αποδίδεται στην περιοχή. Επιπλέον, το διάστημα 16-30 Αυγούστου 2022 η ΓΓΑΕΔΔ του Υπουργείου Εξωτερικών διοργάνωσε και χρηματοδότησε Σελίδες Απάντησης:    2

Σελίδες Εγγράφων: - Σύνολο Σελίδων:   2

τη φιλοξενία 39 παιδιών και 5 συνοδών από τις πόλεις Οδησσό, Ζαπορίζια, Μαριούπολη και Ντνίπρο, σε συνεργασία με την ΧΑΝΘ, στις κατασκηνώσεις της τελευταίας, στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής.

Η στήριξη και η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό, δυναμικό τμήμα του οποίου αποτελεί και ο Ελληνισμός της Ουκρανίας, δεν είναι ζήτημα επιλογής για τους Έλληνες και την Ελλάδα, αλλά ζήτημα χρέους και σεβασμού των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί από την Ουκρανία 76.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 6.100 είναι παιδιά.

Με κύριο μέλημα την ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων, μόλις οι περιστάσεις το επιτρέψουν, η Ελλάδα θα είναι παρούσα, όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης ξεκινώντας από το Μαιευτήριο της πόλης. Θα συνεχίσει, επίσης, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη φροντίδα παιδιών στα νοσοκομεία της.

Αναγνωρίζοντας δε τη σημασία της ιστορικής παρουσίας και τα επιτεύγματα του Ελληνισμού της Ουκρανίας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, όπως και στο παρελθόν με κάθε δυνατό μέσο, και όσο οι περιστάσεις το επιτρέπουν, την ελληνική Ομογένεια στην Ουκρανία.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ