Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  2:39: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 27 Μαϊος 2022 18:44

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου σχετικά με: «Η Ρωσία πια αιτείται την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 28/03/2022

Του:          Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:      Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:    «Η Ρωσία πια αιτείται την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τη Moody’s, από τη Ρωσία προέρχεται το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας. Βάσει προσφάτου απόφασης του Προέδρου της Ρωσίας, η Ρωσία σκοπεύει να απαιτήσει πληρωμές σε ρούβλι για τις αγορές φυσικού αερίου από τις «μη φιλικές χώρες» της Ευρώπης - συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας -, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της. Η Προεδρία της Ρωσίας, κατά το τρέχον χρονικό διάστημα, αιτήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας νέο σύστημα που πρέπει να είναι «σαφές, διαφανές» και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης «της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος». Δεδομένου ότι οι «Δυτικοί» έχουν «παγώσει» περίπου 300 δισ. δολάρια ρωσικών αποθεματικών στο εξωτερικό, αναμένεται να επεκταθεί το οικονομικό μέτρο των συναλλαγών των «μη φιλικών χωρών» της Ρωσίας με την ίδια σε όλο το φάσμα αυτών σε ρούβλια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Έχετε διερευνήσει τις επιπτώσεις, οι οποίες θα προκύψουν, εξαιτίας της αναδειχθείσας απόφασης της Προεδρίας της Ρωσίας έναντι της Ελλάδας, ως «μη φιλική χώρα», περί συναλλαγών σε ρούβλια, και θα πλήξουν οικονομικά τη χώρα μας μεσοβραχυπρόθεσμα και σε βάθος χρονικού ορίζοντα έως τη λήξη του τρέχοντος έτους 2022 κι αν ναι, ποιες θα είναι αυτές σε επίπεδο δημοσιονομικών απωλειών στον τομέα των εισαγωγών ενεργείας από Ρωσία (φυσικό αέριο, ορυκτά καύσιμα);

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 4424/5.4.2022 ερώτηση

Σε απάντηση της υπ. αριθμ. πρωτ. 4424/5.4.2022 ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, σημειώνονται τα εξής:

Η διαταραχή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι σε εξέλιξη.

Η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης των δυσκολιών που ανακύπτουν στην εσωτερική αγορά, ενώ ακολουθεί και συμμετέχει στη διαμόρφωση της γενικότερης πολιτικής της Ε.Ε. για την επίλυση του προβλήματος μεσο-μακροπρόθεσμα. Η πρόσφατη παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Σχεδίου REPower EU, αποτελεί την απάντηση στην ανάγκη για τη μεταμόρφωση του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης και τον τερματισμό της εξάρτησης της Ε.Ε. από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Δεδομένου ότι όλα τα παραπάνω είναι σε εξέλιξη και υπό διαμόρφωση, στη παρούσα φάση, δεν είναι εφικτό να εκτιμηθούν, στο πλήρες εύρος τους, οι δημοσιονομικές και λοιπές επιπτώσεις από την απόφαση της Ρωσίας για συναλλαγές αγοράς καυσίμων σε ρούβλια. Σε κάθε περίπτωση, οι Κυβερνητικές αποφάσεις στοχεύουν στην άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και στη διατήρηση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ OIKONOMIΚΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ