Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  9:40: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 26 Μαϊος 2022 22:51

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στην ερώτηση βουλευτών της "Ελληνικής Λύσης" σχετικά με: «Επιτακτική ανάγκη διάνοιξης του δρόμου που συνδέει το Χαλίκι Θέρμου με το Αγρίνιο και Προυσό»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/03/2022

Των:         Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:      Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:      «Επιτακτική ανάγκη διάνοιξης του δρόμου που συνδέει το Χαλίκι Θέρμου με το Αγρίνιο και Προυσό»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Απροσπέλαστος εμφανίζεται ο δρόμος που συνδέει το Χαλίκι Θέρμου με το Αγρίνιο και τον Προυσό μέσω Λαμπιρίου. Το πρόβλημα οφείλεται σε μια μεγάλη κατολίσθηση που συνέβη κατά τις καταστροφικές πλημμύρες της 11ης Δεκεμβρίου 2021 και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του δρόμου, κάτι που συνεχίζεται έως σήμερα. Ο όγκος της κατολίσθησης ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς ένα μέρος μιας ολόκληρης βουνοπλαγιάς κατολίσθησε από ύψος εκατοντάδων μέτρων, καταπλακώνοντας τον δρόμο, ο οποίος γέμισε από δέντρα και τόνους χώματος, με τον κίνδυνο νέας κατολίσθησης να ελλοχεύει. Γνώση για το γεγονός έχουν τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το κατολισθητικό φαινόμενο να έχει αξιολογηθεί. Εξαιτίας του τεράστιου όγκου των φερτών υλικών που έχουν φράξει τον δρόμο, καθώς και του κινδύνου νέων κατολισθήσεων, στάθηκε αδύνατη η διάνοιξη του δρόμου με μέσα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι εύκολη τεχνικά, καθώς θα πρέπει να υλοποιηθεί ειδική γεωτεχνική μελέτη με την ταυτόχρονη εξασφάλιση πόρων, προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής να μεταβούν στις εργασίες τους στην περιοχή του Προυσού, καθώς και προς τις καλλιέργειες και τα ζώα τους. Εναλλακτική οδός για να έχουν πρόσβαση σε αυτά υφίσταται, όμως ο συνολικός χρόνος που απαιτείται μεγαλώνει δραματικά, καθώς χρειάζονται τέσσερις επιπλέον ώρες για να τα προσεγγίσουν.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να καταρτιστεί ειδική γεωτεχνική μελέτη και στη συνέχεια να υλοποιηθεί, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η συνεχής κατολίσθηση και να διανοιχθεί ο ανωτέρω δρόμος που συνδέει το Χαλίκι Θέρμου με το Αγρίνιο και τον Προυσό;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.:   Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 4116/22-03-2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι Περιφέρειες, για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (Κ.Υ.Α.), η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 91278/23-12-2020 (Α.Δ.Α.: 6ΥΙΛ46ΜΤΛ6-ΒΚΜ) απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Κατανομή συνολικού ποσού 70.000.000,00€ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, προς κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου των Περιφερειών», χρηματοδοτήθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τα ποσό των 5.040.000,00 €, ενώ ίδιο ποσό έχει προγραμματιστεί να αποδοθεί στην εν λόγω Περιφέρεια και για το τρέχον έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πόρων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων περιφερειακών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επιπλέον, μέσω της ΣΑΕ 055 αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα του προγράμματος με κωδικό 2003ΣΕ05500005 και τίτλο «Επιχορήγηση των ΟΤΑ για “Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού της Χώρας”», προβλέπεται η χρηματοδότηση, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ενδιαφερόμενων οικείων Ο.Τ.Α. σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 10/7207/07-03-2017 (Α.Δ.Α.: Ψ65Π465ΧΘ7-4Ε8) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Θέρμου χρηματοδοτήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου

– Δεκεμβρίου 2021 στις 3 Ιανουαρίου 2022 και στις 18 Μαΐου 2022 με το ποσό των 150.000,00 €, κάθε φορά, σύμφωνα με τις υπ΄αριθμ. 172/3-01-2022 και 31648/18-05-2022 αποφάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, αντίστοιχα στο πλαίσιο αυτό, με την υπ’ αριθμ. πρωτ.

172/03-01-2022 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών χρηματοδοτήθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με ποσό ύψους 600.000,00 €.

Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ), είχε εκδώσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», την υπ’ αριθμ. πρωτ. 14577/24-07-2020 Πρόσκληση ΑΤ09

«Ωρίμανση έργων και δράσεων για την υλοποίηση του Προγράμματος» (Α.Δ.Α.: Ψ6ΘΞ46ΜΤΛ6- 1ΩΕ) και συγκεκριμένα στον Άξονα 3: Περιβάλλον.

Ο Δήμος Θέρμου στις 11-06-2021 υπέβαλε την Πρόταση «Εκπόνηση μελετών έργων υποδομής, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Θέρμου». Η Πρόταση αφορά στην εκπόνηση τριών (3) μελετών:

  • «Μελέτη έργου: Βελτίωση οδοποιίας Κοινοτήτων Δήμου Θέρμου»
  • «Μελέτη έργου: Ανέγερση κοινωφελούς κτηρίου πολιτιστικών εγκαταστάσεων εντός του οικισμού Πετροχωρίου Δήμου Θέρμου» και
  • «Μελέτη έργου: Ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου Θέρμου» προϋπολογισμού 000,00 €.

Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 19638/28-03-2022 έγγραφο και, όταν περιέλθει η σχετική απάντηση, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ