Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:20: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 09:57

Ξεκινά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος θα ανέβουν στο βήμα

Επιστροφή και της Άννας Διαμαντοπούλου στο ΠΑΣΟΚ, παρόντες Χρυσόγονος – Πανούσης

Ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες, να «κατέβουν» στο τριήμερο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα το απόγευμα στο Τάε Κβον Ντο, απευθύνει ο Νίκος Ανδρουλάκης με την πεποίθηση ότι η μαζική συμμετοχή θα δημιουργήσει και θα «σφραγίσει» ένα ακόμη «δυνατό» πολιτικό γεγονός στο εσωτερικό σκηνικό.

Η αλήθεια είναι ότι ο αρχηγός της Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξεί ότι μέσω του Συνεδρίου θα αναδειχθεί εκ νέου η δυναμική, που υπό την ηγεσία του, αναπτύσσει το κόμμα του κι ότι ο ίδιος θα καταφέρει να περιγράψει με ενάργεια- τόσο στο κομματικό όσο και στο ευρύτερο κοινό- το σχέδιο που συγκροτεί για την διακυβέρνηση της χώρας με αφετηρία τις προσεχείς εκλογές. Ο κ. Ανδρουλάκης με την ομιλία του σήμερα το βράδυ επιθυμεί να α ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες σε κάθε ευκαιρία και αφορούν στο ρόλο του ΠΑΣΟΚ μπροστά στα κρίσιμα διλήμματα. Θα επιδιώξει να παρουσιάσει τις προγραμματικές προτεραιότητες της Χαριλάου Τρικούπη και να αναφερθεί, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως αυτό της ενεργειακής ακρίβειας. Θα δώσει έμφαση στο δημογραφικό και την κοινωνική κατοικία διατηρώντας το βλέμμα στη νέα γενιά, αλλά και με «στροφή» στις μεγαλύτερες ηλικίες θα μιλήσει για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα.

Είναι προφανές ότι το «αφήγημα» θα ξεκινήσει με την ανάλυση των διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και των εθνικών θεμάτων με φόντο την προκλητική στάση της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση η ομιλία του κ. Ανδρουλάκη θα έχει πολλές αναφορές στα της «ταυτότητας» του ΠΑΣΟΚ και της δράσης που θα αναπτύξει κατά την προεκλογική περίοδο- άλλωστε ο αρχηγός του κόμματος πιστεύει ότι ο Κ. Μητσοτάκης αναζητεί «παράθυρο» για πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο. Γι’ αυτό και θα επιχειρήσει να συνδέσει το νέο εγχείρημα με την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων στη «λογική» ότι πλησιάζει η σκληρή αναμέτρηση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές κάλπες.

«Θέλω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές και αυτή είναι η απάντηση σε όσους ρωτάνε, θέτοντας ψευτοδιλήμματα για την στάση μας μπροστά στο αποτέλεσμα της κάλπης», λέει στους συνεργάτες του ο κ. Ανδρουλάκης επαναλαμβάνοντας ότι «ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ο κ. Τσίπρας θα δουν πρωθυπουργικές καρέκλες από εμάς». Θα εξηγήσει περαιτέρω το σκεπτικό του από το βήμα του Συνεδρίου; Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν θα διευκολύνει τους πολιτικούς αντιπάλους του αλλά θα στηρίξει την προοπτική πολιτικής σταθερότητας στη χώρα από την πρώτη Κυριακή». Μάλιστα στέκονται στη δήλωση που έκανε χθες στο ραδιόφωνο του Σκάι, όπου καταρχάς στράφηκε εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «αν ήθελαν κυβερνητικές συνεργασίες θα είχαν ψηφίσει άλλο εκλογικό νόμο». Για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κόψει το δρόμο υπογραμμίζοντας ότι «ήταν επώδυνη για τον ελληνικό η περίοδος διακυβέρνησης της Κουμουνδούρου με τον Πάνο Καμμένο».

-Συμβολισμοί και μηνύματα από το Τάε Κβον Ντο

Το συνέδριο θα ξεκινήσει με ανοιχτή πολιτική ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκου Ανδρουλάκη και με πρόεδρο-συντονιστή, τον πρώην υπουργό, Πέτρο Ευθυμίου- ένα πρόσωπο με αντιδικτατορική δράση και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπήρξε μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής τον Σεπτέμβρη του 1974.

Το κεντρικό σύνθημα είναι «η κοινωνία στο προσκήνιο» και η προοπτική του- σύμφωνα με τους στόχους της Χαριλάου Τρικούπη- είναι η προσέγγιση ιδίως της νέας γενιάς. Με θέσεις και προτάσεις.

Κατά τη σημερινή έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα χαιρετήσουν με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και ΓΓ του Partito Democratico, Ενρίκο Λέττα, η Πρόεδρος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Κριστίνα Ναρμπόνα, ο συμπρόεδρος του SPD Λαρς Κλίνγκμπαιλ και η Πρόεδρος των Σλοβένων Σοσιαλιστών Τάνια Φαγιόν. Θα τιμήσουν δε, με την παρουσία τους η επικεφαλής της Ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ , ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στάνισεφ και αντιπροσωπείες του γερμανικού SPD, της ΕΔΕΚ και του ρουμανικού σοσιαλιστικού κόμματος.

-Ο Πορτογάλος Κόστα βλέπει «ήλιο» το 2023

Με ένα ιδιαίτερα θερμό μαγνητοσκοπημένο μήνυμα αναμένεται να χαιρετήσει το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

«Αυτό το συνέδριο είναι μια αποφασιστική στιγμή για να επιβεβαιωθεί η αλλαγή και η δύναμη του κόμματος ενόψει των εκλογών του 2023. Είναι η ώρα για την ανατολή του πράσινου ήλιου. Όλοι χρειαζόμαστε μια ισχυρή και προοδευτική Ελλάδα. Ικανή να προωθήσει την αλλαγή στην Ευρώπη προς την ευημερία, την αλληλεγγύη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Χρειαζόμαστε τη δύναμή σας για να ενισχύσουμε το βάρος της πολιτικής μας οικογένειας και της προοδευτικής και φιλοευρωπαϊκής αριστεράς. Μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο και να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη», υπογραμμίζει σύμφωνα με πληροφορίες στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο κ. Κόστα αναφερόμενος σε πρώτο πρόσωπο («αγαπημένε μου Νίκο») και κάνοντας ειδική μνεία στην εποικοδομητική δίωρη συνάντηση των δυο ανδρών τον Μάρτιο στη Λισαβόνα αλλά και στην μαζική συμμετοχή των φίλων και μελών του Κινήματος στις εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες τον Δεκέμβριο και την 8η Μαΐου.

«Αγαπητέ Νίκο, υπό την ηγεσία σου το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει τώρα την ευκαιρία να ανοιχτεί στην ελληνική κοινωνία, να ανανεώσει τις ιδέες, να προωθήσει έναν ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες και να βγει από το συνέδριο ενωμένο και δυνατό κόμμα» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

-Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος στο βήμα

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με χαιρετισμό του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σημίτη, ενώ το λόγο θα πάρουν και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που έχουν προσκληθεί. Εκ μέρους της ΝΔ, θα παραβρεθεί ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης. O ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από τον εκπρόσωπο τύπου, Νάσο Ηλιόπουλο. Εκ μέρους του ΚΚΕ το συνέδριο θα χαιρετήσει ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης και εκ μέρους του ΜέΡΑ25 ο εκπρόσωπος τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης.

Την δεύτερη μέρα του συνεδρίου δίνεται το βήμα σε συνέδρους και στελέχη του Κινήματος. Το Σάββατο αναμένεται η ομιλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του κ.Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και πρώην Προέδρου ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Κώστας Χρυσόγονος και ο Γιάννης Πανούσης αναμένεται να εκφωνήσουν ομιλίες στην ολομέλεια του Συνεδρίου.

Ο επικεφαλής του In Social κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και ο σύμβουλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επί οικονομικών θεμάτων κ. Ηλίας Κικίλιας θα αναλύσουν στην ολομέλεια το προγραμματικό πλαίσιο που έχουν επεξεργαστεί και ήδη είναι αναρτημένο προς διαβούλευση με τους πολίτες στην ψηφιακή πύλη του Κινήματος digitalsociety.gr

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν πολιτικές θεματικές συζητήσεις (workshops).

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Κοινωνική Κατοικία, θέμα που έβαλε στη δημόσια ατζέντα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ομιλητές θα είναι η Μαρίνα Γκονσάλβες, Υφυπουργός Υποδομών υπεύθυνη για την Κοινωνική Στέγη στην Πορτογαλία και η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση & Πρόεδρος High Level Group ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, πρώην Επίτροπος και Υπουργός.

Θεματικό τραπέζι διοργανώνεται για το Ταμείο Ανάκαμψης με ομιλητές τον κ. Γιάννη Καλογήρου, Ομότιμο Καθηγητή Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής ΕΜΠ και τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη, πρώην Υπουργό Οικονομικών, καθώς και για την αντιστροφή του Brain Drain.

Η τελευταία μέρα του Συνεδρίου θα κλείσει με ομιλίες στην ολομέλεια τις πρωινές ώρες αλλά και ψηφοφορίες για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Παράλληλα, θα λαμβάνει χώρα workshop για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και την Ψηφιακή Μετάβαση, ενώ σε ειδικό περίπτερο θα δίνονται πληροφορίες για την ψηφιακή πλατφόρμα του Κινήματος digitalsociety.gr

protothema.gr