Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:06: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 18:25

Μητσοτάκης: Αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη λόγω κρίσης – Παράταση λιγνιτικών μονάδων έως το 2028

Ο πρωθυπουργός ανέφερε μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την πορεία των τιμών των καυσίμων

Tη συνέχιση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για τουλάχιστόν μέχρι το 2028, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη του λιγνίτη, προανήγγειλε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204,3 MW των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα προχωρά σε προσαρμογή του ενεργειακού πλάνου και στο πλαίσιο αυτό θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ως προσωρινό μέτρο ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο λόγω της τρέχουσας συγκυρίας, χωρίς οι όποιες προσαρμογές να μεταβάλλουν τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης των εκπομπών κατά 50% έως το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, η οποία μπαίνει σε πιλοτική λειτουργία το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει ως λιγνιτική έως το 2028, από το 2025 που ήταν ο αρχικός στόχος. Όπως επεσήμανε, αν χρειαστεί θα παραταθεί και η λειτουργία πιθανότατα για τις μονάδες του Αγ. Δημητρίου και της Μελίτης, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί να κλείσουν το 2023.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την πορεία των τιμών των καυσίμων.

Όπως υπογράμμισε το διεθνές οικονομικό περιβάλλον επιβάλλει αναπροσαρμογές σε όλες τις εθνικές στρατηγικές των κρατών μελών της ΕΕ, χωρίς όμως να μειώνει τις εθνικές στρατηγικές που και για την Ελλάδα παραμένει ως βασικός στόχος η μετάβαση στην οικονομία του μηδενικού άνθρακα και όλες οι δράσεις του προγράμματος για τη δίκαιη μετάβαση που αποτελεί τη βάση του σχεδίου της απολιγνιτοποίησης.

Με αφορμή το σχεδιασμό ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται να αποδομηθούν δύο μύθοι. Ο πρώτος, όπως είπε, είναι η δήθεν βίαια απολιγνιτοποίηση και ο δεύτερος ότι θα υπάρχει πάντα διαθέσιμος λιγνίτης.

Η επένδυση των ΕΛΠΕ

To φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και περιλαμβάνει την κατασκευή συνολικά 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες, που συνδέονται με υποσταθμό υψηλής τάσης εντός του έργου και γραμμή υψηλής τάσης περίπου 12 χιλιομέτρων από του υποσταθμό μέχρι το ΚΥΤ Καρδιάς.

Η ετήσια παραγωγή του φτάνει στις 350 γιγαβατώρες. Η παραγόμενη ισχύ θα εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας σε 75.000 νοικοκυριά, με το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.

Πηγή: protothema.gr