Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:38: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 19:56

Ναύπακτος: “Συγκέντρωση του ΚΚΕ ενάντια τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία” (εικόνες)

Συγκέντρωση του ΚΚΕ ενάντια τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ναυπάκτου με ομιλητή τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκο Παπαναστάση, ο οποίος τόνισε: «Το πραγματικό δίλημμα είναι: Με τους λαούς ή με τους ιμπεριαλιστές»

«Αυτά που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία είναι το ορατό αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας στην περιοχή.

Ναύπακτος: Συγκέντρωση του ΚΚΕ ενάντια τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία (εικόνες)

Είναι το αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τη στρατηγική της “ευρωατλαντικής διεύρυνσης”, από τη μια πλευρά, και, από την άλλη, τη στρατηγική της καπιταλιστικής Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα δικά της εκμεταλλευτικά σχέδια σε βάρος των λαών, για να ενισχύσει τον δικό της ιμπεριαλιστικό συνασπισμό (Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ναυπάκτου, το απόγευμα της Δευτέρας.

Στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι, νέοι και νέες, σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων ενημέρωσης με τις θέσεις του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, καλώντας να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας, να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να μη βγει εκτός συνόρων της χώρας κανένας φαντάρος ή αξιωματικός.

Ναύπακτος: Συγκέντρωση του ΚΚΕ ενάντια τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία (εικόνες)

Στην ομιλία του ο Ν. Παπαναστάσης στάθηκε στο πισωγύρισμα της ιστορίας από τις ανατροπές του σοσιαλισμού πριν από 30 και πλέον χρόνια, με την ανάδειξη των αστικών τάξεων και των καπιταλιστών που βρίσκονται στην εξουσία σήμερα και στη Ρωσία και την Ουκρανία, που συναντιούνται στον αντικομμουνισμό, στην παραχάραξη της Ιστορίας και τη συκοφάντηση της Σοβιετικής Ένωσης, στην ενίσχυση του εθνικισμού (ρωσικού και ουκρανικού) και στην αποσιώπηση των κοινών εργατικών – λαϊκών συμφερόντων.

«Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή δεν μάσησε τα λόγια του. Πήρε ξεκάθαρη θέση. Αμέσως καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό αυτής της χώρας.

Από την πλευρά των λεγόμενων δυτικών χωρών, από την πρώτη ημέρα του πολέμου, κυριάρχησε μια ιδιαίτερα μεθοδευμένη προσπάθεια εξαπάτησης των λαών, κυρίως της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Οι κυβερνήσεις τους, με δεκανίκια τα αστικά ΜΜΕ, ανακάλυψαν τα δεινά που βιώνει ο ουκρανικός λαός, μόνο που όλα αυτά τα είδαν δήθεν την ημέρα της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων», είπε ο Ν. Παπαναστάσης, που στάθηκε αναλυτικά στις αιτίες και της τελευταίας πολεμικής αναμέτρησης, υπογραμμίζοντας ότι «η ρωσική εισβολή σηματοδοτεί την τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμάστηκε με βήματα που έγιναν την προηγούμενη περίοδο.

Μέσα σ’ αυτήν συσσωρεύτηκε το εύφλεκτο υλικό, έγινε η έκρηξη, άναψε και δυστυχώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις να επεκταθεί παραπέρα η φωτιά».

Αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά.), για την πρόσδεση της Ελλάδας στο «άρμα» των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με την εμπλοκή της και σε μια σειρά επεμβάσεις ανά τον κόσμο (Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν κ.α.), τη μετατροπή της και σήμερα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο απ’ άκρη σε άκρη, με ό,τι κινδύνους αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τον λαό και παράλληλα ανέδειξε τις συνολικές θέσεις του ΚΚΕ.

«Ο λαός και τα παιδιά του έχουν μόνο μια επιλογή: Να απορρίψουν την πολεμική προετοιμασία και τη συμμετοχή στον πόλεμο, την προπαγάνδα που στηρίζει αυτήν την πολιτική, τις κατασκευασμένες ειδήσεις που αναμασούν τα παπαγαλάκια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο», τόνισε και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθεί απάντηση στην προσπάθεια επιβολής «σιγής νεκροταφείου» για κάθε φωνή που δεν αναπαράγει τις θέσεις των ευρωατλαντικών επιτελείων καθώς και για να μη διαλέξουν οι εργαζόμενοι και ο λαός στρατόπεδο ιμπεριαλιστών, επισήμανε:

Ναύπακτος: Συγκέντρωση του ΚΚΕ ενάντια τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία (εικόνες)

«Το πραγματικό δίλημμα είναι: Με τους λαούς ή με τους ιμπεριαλιστές. Αυτό είναι το δίλημμα. Η εργατική – λαϊκή πάλη μπορεί και πρέπει να χαράξει αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια, στην πάλη για την κατάργηση του καθεστώτος της εκμετάλλευσης. Αυτός είναι ο δρόμος για να βγουν νικητές οι λαοί.

Σε κάθε χώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν, στις αστικές τάξεις που τον διευθύνουν και τις κυβερνήσεις τους, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που μας σέρνουν στον πόλεμο ή επιβάλλουν μια δήθεν «ειρήνη” με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή. Να καταδικαστούν η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που πυροδοτούν τον πόλεμο. Να συντονιστεί η πάλη των λαών, ώστε αυτοί να δώσουν τη διέξοδο από τον πόλεμο, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό τους αντίπαλο.

Να εκφραστεί η γνήσια ανθρώπινη λαϊκή αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, να απομονωθούν οι φασιστικές και εθνικιστικές ομάδες που σπέρνουν το μίσος».

Ναύπακτος: Συγκέντρωση του ΚΚΕ ενάντια τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία (εικόνες)

sinidisi.gr