Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:49: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 15:13

Ποια κόμματα συμφωνούν και ποια διαφωνούν με την πρόσκληση Μητσοτάκη στον Ζελένσκι

Οριστικοποιήθηκε σήμερα η ακριβής ημερομηνία όπου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στο ελληνικό κοινοβούλιο κατόπιν πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα μιλήσει στην Ελληνική Βουλή στις 7 Απριλίου.

Η πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού στον Ουκρανό πρόεδρο που έγινε στις 25 Μαρτίου κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ζελένσκι έγινε θετικά και ένθερμα δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ τα άλλα κόμματα διατυπώνουν από ενστάσεις μέχρι και κάθετες διαφωνίες για την κίνηση του πρωθυπουργού.

Θετική κίνηση αλληλεγγύης

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος χαιρέτισε την πρόσκληση Μητσοτάκη σε Ζελένσκι κάνοντας λόγο για «θετική κίνηση αλληλεγγύης».

«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διπλωματική προσπάθεια για άμεσο τερματισμό του πολέμου, ως χώρα ειρήνης και ήπιας ισχύος» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ έχει από την πρώτη στιγμή στηρίξει τόσο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και την αποστολή όπλων της χώρας μας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και ως εκ τούτου δεν τίθεται κάποιο ζήτημα, αντιθέτως για τη Χαριλάου Τρικούπη θεωρείται μια κίνηση αυτονόητης αλληλεγγύης η παρουσία Ζελένσκι στην ελληνική βουλή.

Εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση

Την αντίθεσή του εκφράζει το ΚΚΕ στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στον Β. Ζελένσκι, ενώ προϊδεάζοντας για την αποχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ από την βουλή κατά την ομιλία Ζελένσκι, πηγές του Περισσού τονίζουν:

«Ο Ζελένσκι εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και ευθύνεται, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του ουκρανικού λαού. Αυτή η κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει στηρίξει και ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Είναι προφανής η στάση μας και το ίδιο θα κάναμε αν ερχόταν ο Πούτιν, ο Μπάιντεν κλπ».

Κύμα διεθνούς συμπαράταξης

Αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη για έλλειψη συνεννόησης με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν απευθύνει την πρόσκληση στον Ζελένσκι άφησε η «Ελληνική Λύση» τονίζοντας ότι «αναμένει τις εξηγήσεις του κ. Ζελένσκι για την αμυντική συμφωνία που είχε υπογράψει με την Τουρκία». Μένει να ξεκαθαριστεί και η στάση του ΜέΡΑ25 το οποίο ασκεί παράλληλα με την κριτική του προς τη Ρωσία, κριτική και στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επέλεξε να απευθύνει την πρόσκλησή του στον κ. Ζελένσκι κατά την ημέρα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο πόθος για την ελευθερία του τότε, γίνεται αλληλεγγύη προς τους υπερασπιστές της Ουκρανίας σήμερα. Το όραμα των Ελλήνων για ένα σύγχρονο κράτος υψώνεται και πάλι ζωντανό στην Ευρώπη μπροστά στον αυταρχικό δεσποτισμό. Και τη θέση του παλαιού φιλελληνικού κινήματος, παίρνει τώρα ένα κύμα διεθνούς συμπαράταξης».

Με πληροφορίες από tanea.gr