Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:14: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 23:24

Ζελένσκι: Να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν την ρωσική αεροπορία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς των ουκρανικών πόλεων προτού ξεκινήσουν οι ουσιαστικές συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, καθώς ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα έχει αποφέρει ελάχιστη πρόοδο.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο αυστηρά φυλασσόμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν την ρωσική αεροπορία, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο και δεν θα έπρεπε να σύρει τη συμμαχία σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος αρνήθηκε τις προσφορές να εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα καθώς προχωρούσαν οι ρωσικές δυνάμεις, είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα απαιτήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ κλείσει την πόρτα στις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας.

Θέτοντας τους όρους του για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία, είπε στο Reuters και στο CNN σε κοινή συνέντευξη: “Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τουλάχιστον να βομβαρδίζουμε ανθρώπους, απλώς να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Την ώρα που μιλούσε, προέκυψε η είδηση ​​ότι ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε έναν τηλεοπτικό πύργο κοντά σε ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος στην ουκρανική πρωτεύουσα, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους. Νωρίτερα την Τρίτη, πύραυλοι έπληξαν την καρδιά της ανατολικής πόλης Χάρκοβο.

Η διεθνής κοινότητα να κάνει περισσότερα

Η Ουκρανία έχει λάβει αποστολές όπλων από μέλη του ΝΑΤΟ για να βοηθήσει να αντισταθεί σε μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική εισβολή που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Δύση έχει επίσης εισαγάγει τεράστιες κυρώσεις στη ρωσική οικονομία.

Όμως ο Ζελένσκι προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

“Δεν πρόκειται να σύρουμε τις χώρες του ΝΑΤΟ σε πόλεμο. Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουν συρθεί από καιρό σε πόλεμο και σίγουρα όχι από την Ουκρανία, αλλά από τη Ρωσία – ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας βρίσκεται σε εξέλιξη”, είπε ο Ζελένσκι.

Είπε, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του είχε προσωπικά μεταφέρει ότι δεν ήταν τώρα η ώρα να εισαγάγει ένα τέτοιο μέτρο.

Η Ουκρανία πίεσε το ΝΑΤΟ να επιταχύνει την είσοδό του, μια κίνηση που αντιτίθεται σθεναρά από τη Ρωσία και αναφέρεται ως ένας από τους λόγους της Μόσχας για την έναρξη της εκστρατείας της.

“Οι εταίροι μας, εάν δεν είναι έτοιμοι να πάρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ… επειδή η Ρωσία δεν θέλει η Ουκρανία να είναι στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επεξεργαστούν κοινές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία”, είπε ο Ζελένσκι.

“Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, ότι τα σύνορά μας προστατεύονται, έχουμε ειδικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, είμαστε απόλυτα ασφαλείς και οι εγγυητές που μας παρέχουν ασφάλεια, το εγγυώνται νομικά”.

Ο 44χρονος πρόεδρος ήταν αξύριστος και φορούσε ένα απλό χακί μπλουζάκι, παντελόνι και μπότες μάχης για τη συνέντευξη, η οποία έλαβε χώρα σε ένα κτίριο που φυλάσσεται έντονα από τον στρατό, γράφει το Reuters.

Αγώνας μέχρι τέλος

Η Ρωσία δεν έχει σημειώσει πρόωρα γρήγορα κέρδη ή δεν έχει καταλάβει μεγάλες πόλεις σε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποστρατικοποίηση και την “απο-ναζικοποίηση” της Ουκρανίας.

Ενώ η Ουκρανία στέκεται μόνη της στο πεδίο της μάχης, πίεσε την Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι η δική της ασφάλεια είναι συνδεδεμένη με αυτή της Δύσης.

“Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αν πέσει η Ουκρανία, τότε όλα αυτά τα (ρωσικά) στρατεύματα θα βρίσκονται στα σύνορα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ… και θα αντιμετωπίζετε το ίδιο ερώτημα εκεί”, είπε ο Ζελένσκι.

Είπε ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αγνοήσει τις εκκλήσεις του Κιέβου για προληπτικές κυρώσεις πριν από την έναρξη του πολέμου, αλλά χαιρέτισε τον αντίκτυπο που είχαν τώρα στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρόσφεραν χρηματοδότηση για να τη στηρίξουν κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά τους προέτρεψε να δράσουν γρήγορα.

Ο πρόεδρος παραμένει στο Κίεβο για να συσπειρώσει τον λαό του ενάντια στη ρωσική εισβολή, δημοσιεύοντας βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καθησυχάζοντας συνεχώς τον πληθυσμό ότι ούτε ο ίδιος, ούτε η οικογένειά του ούτε οι πλησιέστεροι αξιωματούχοι έχουν φύγει.

Ερωτηθείς σχετικά είπε: “Δουλεύω και κοιμάμαι”. Εμφανίστηκε συγκινημένος καθώς πρόσθεσε ότι δεν έχει δει τα παιδιά του για δύο μέρες.

“Είναι πολύ σοβαρό αυτό που συμβαίνει… Δεν είμαι σε ταινία”, είπε ο Ζελένσκι στο CNN. “Δεν είμαι εμβληματικός, νομίζω ότι η Ουκρανία είναι εμβληματική… Η Ουκρανία είναι η καρδιά της Ευρώπης και τώρα νομίζω ότι η Ευρώπη βλέπει ότι η Ουκρανία είναι κάτι το ιδιαίτερο για αυτόν τον κόσμο. Γι’ αυτό ο κόσμος δεν μπορεί να χάσει αυτό το κάτι ξεχωριστό. ”

Ερωτηθείς πόσο θα αντέξει η χώρα του, ο Ζελένσκι είπε: “Δεν αντέχουμε, παλεύουμε και το έθνος μας θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος. Αυτό είναι το σπίτι μας, προστατεύουμε τη γη, τα σπίτια μας. Για χάρη των το μέλλον των παιδιών”.

Παιδιά πέθαιναν, όπως είπε.

“Έχουμε κάτι να υπερασπιστούμε, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στη ζωή. Και τι κάνουν αυτοί (Ρώσοι) εδώ; Δεν καταλαβαίνουν τον λαό μας, το κράτος μας, τη φιλοσοφία μας… Δεν ξέρουν τίποτα εδώ, στάλθηκαν εδώ για να σκοτώσουν και να πεθάνουν. Γι’ αυτό είμαστε πιο δυνατοί στη γη μας και θα είμαστε πιο δυνατοί”.

thetoc.gr