Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  3:05: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 19:40

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου σχετικά με: «Καταστροφή του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 31/01/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:           «Καταστροφή του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σε επιστολή του Συλλόγου Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Αμαδρυάδα», παρουσιάζεται με γλαφυρό τρόπο η σταδιακή και όλο κλιμακούμενη καταστροφή του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, έκτασης 130.000 στρ., είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος ήμερης βελανιδιάς της Χερσονήσου του Αίμου. Επίσης, θεωρείται το μοναδικό πια στην Ελλάδα, αφού τα άλλα δάση βελανιδιάς, που υπήρχαν στις παράκτιες περιοχές της Νοτίου Ελλάδας και στην Αλεξανδρούπολη, καταστράφηκαν. Η έκτασή του εκτείνεται εντός διοικητικών ορίων τριών (3) Δήμων (Ξηρομέρου, Αγρινίου και Μεσολογγίου) και εντός του περιλαμβάνει και ιδιωτικές εκτάσεις καλλιεργειών και βοσκοτόπων. Παρά την αδιαμφισβήτητη οικολογική του αξία και το δημόσιό του χαρακτήρα δεν υπόκειται σε κανένα καθεστώς προστασίας πέραν ενός τμήματος χαρακτηρισμένου μέρους του δικτύου Natura. Συνέπειες της έλλειψης επίβλεψης και προστασίας είναι η λαθροϋλοτομία, οι παράνομες εκχερσώσεις και καταπατήσεις, οι εμπρησμοί και η υπερβόσκηση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να ενεργήσετε με γνώμονα την προστασία του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου στην κήρυξή του ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, ώστε κατά αυτόν τον τρόπο να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας;
  2. Υπέπεσαν στην αντίληψη των αρμοδίων Υπηρεσιών έκνομες ενέργειες, όπως λαθροϋλοτόμηση, παράνομες εκχερσώσεις, καταπατήσεις κλπ. κι αν ναι, ποια συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία για το μέγεθος της παραβατικότητας εντός του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ : Απάντηση στην   από   01-02-2022    με   αριθμό   2806   Ερώτηση   του   Βουλευτή κ. Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1650/ 1986 (Φ.Ε.Κ. Α’ - 160), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος των οικείων Περιφερειών αποτελούν τις κατεξοχήν αρμόδιες Αρχές για την εφαρμογή της σχετικής, με το περιβάλλον, νομοθεσίας, ειδικότερα δε με το άρθρο 20 προβλέπεται η προστασία και διατήρηση των ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας.

Η αρμοδιότητα των αστυνομικών Υπηρεσιών αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω νόμου, από πλευράς μόνο των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 28 αυτού και συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις εκείνες που η διαπίστωση της παράβασης δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις ή προηγούμενο έλεγχο της καθ’ ύλη αρμόδιας Υπηρεσίας. Παράλληλα, υποχρεούνται να ενημερώνουν την αρμόδια Αρχή, προκειμένου να επιληφθεί, ενώ παρέχουν κάθε νόμιμα αιτούμενη συνδρομή, στο πλαίσιο των διατάξεων των άρθρων 159 και 161 του π.δ/τος 141/1991 (Φ.Ε.Κ. Α’ - 58).

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το άρθρο 4 της υπ’ αριθ. 125188/246 από 22-01-2013 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. Β’ - 285), «η εφαρμογή της Σύμβασης CITES και των σχετικών με αυτή Κανονισμών (ΕΚ και ΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανατίθεται στα αρμόδια διαχειριστικά όργανα CITES, τις δασικές και τελωνειακές αρχές του Κράτους», ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 24 του π.δ/τος 100/ 2014 (Φ.Ε.Κ. Α’ - 167), «κάθε ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή της Σύμβασης CITES» αποτελεί αρμοδιότητα του Τμήματος Διακίνησης και Εμπορίας Δασικών Προϊόντων και Ειδών CITES της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής του ανωτέρω Υπουργείου.

Στην κατεύθυνση αυτή, πλέον των αμιγώς αστυνομικών δράσεων για την πρόληψη και αποτροπή αυτής της μορφής παραβατικότητας, οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των αρμόδιων Φορέων και Αρχών.

Τέλος, ως προς τα θιγόμενα στην εν θέματι Ερώτηση ζητήματα, σημειώνεται ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 01-01-2021 έως και την 04-02-2022, ουδεμία καταγγελία ή αναφορά περί λαθροϋλοτομίας, παράνομης διακίνησης δασικών προϊόντων ή σχετική με προβλήματα δασοπροστασίας στην υπόψη δασική έκταση είχε περιέλθει στις κατά τόπο αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ακαρνανίας (Αστυνομικό Τμήμα Αγρινίου και Αστυνομικό Τμήμα Κατούνας) και Αιτωλίας (Αστυνομικό Τμήμα Ξηρομέρου).

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ