Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  5:14: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 23:17

Δ.Κωνσταντόπουλος: «Οι νόμοι αλλάζουν, αλλά η βία παραμένει»

Δ. Κωνσταντόπουλος: «Οι νόμοι αλλάζουν, οι ποινές αυστηροποιούνται, αλλά η βία παραμένει, το ίδιο και το αίσθημα της ατιμωρησίας»

Ολόκληρη η παρέμβασής του:

Ενώ η αποτελεσματική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι «κοινός σκοπός», υπάρχουν τεράστιες διαφορές, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα με αποσπασματικές πρωτοβουλίες και αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρα.

Πριν από μόλις οκτώ μήνες, νομοθέτησε με τον 4809/2021, έφερε αλλαγές στη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων, τις οργανωμένες μετακινήσεις τους και την αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών, με την επαναφορά του ιδιώνυμου αδικήματος, χωρίς όμως ωστόσο να υπάρχει αποτέλεσμα.

Οι νόμοι αλλάζουν, οι ποινές αυστηροποιούνται, αλλά η βία παραμένει, το ίδιο και το αίσθημα της ατιμωρησίας.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι πώς εφαρμόζεται ο Νόμος, πως αποτρέπονται οι εγκληματικές ενέργειες και πως επιβάλλονται οι ποινές.

Η περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών για την οπαδική βία και η επέκταση του ιδιώνυμου δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία ενός κώδικα δεοντολογίας όλων των παραγόντων (ομάδων, συνδέσμων, ιδιοκτητών, θεσμικών οργάνων αθλητισμού και αρχών διοργάνωσης αθλητικών διοργανώσεων), ώστε να συμβάλει στην σύνταξη ενός αθλητικού – κοινωνικού συμβολαίου συνευθύνης.»

Αν δούμε μακροσκοπικά και σωρευτικά τα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών θα δούμε ότι ο σύγχρονος χουλιγκανισμός δεν φαίνεται να προκαλείται από γεγονότα στον αγωνιστικό χώρο.

Εκτός γηπέδου, η συχνότητα της βίας είναι γενικά μεγαλύτερη μετά τον αγώνα παρά πριν από αυτόν.

Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, έχει επισημάνει ότι η οπαδική βία έχει, εδώ και χρόνια, σταματήσει να αφορά στενά τον αθλητισμό. Διαπλέκεται με το οργανωμένο έγκλημα, εντείνοντας την επικινδυνότητά του.

Οι βίαιοι χούλιγκανς δεν έχουν αποκλειστικά σχέση με φιλάθλους. Δεν συμπλέκονται απλά για οπαδικούς λόγους.

Αντίθετα, συνιστούν ένα σύστημα, ένα μόρφωμα οπαδισμού, που στρατολογούν νεαρά μέλη, κατευθύνουν και φανατίζουν και εντέλει μέσω του μίσους που αναπαράγεται αποτέλεσμα είναι πολλές φορές ο θάνατος νέων ανθρώπων και ανυποψίαστων πολιτών.

Για τη δημιουργία του Ψηφιακού Μητρώου Φιλάθλων τίθεται το ερώτημα, ποιος θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση και τον έλεγχό του; Χρειάζεται διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

Για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των συνδέσμων και το προσωρινό κλείσιμό τους έως τις 31/7 υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου, τονίζατε ότι οι λέσχες των φιλάθλων πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο που  θέτει ο νόμος.

Σήμερα, μετά την τραγική δολοφονία του Άλκη Καμπανού, σπεύσατε να κάνετε ελέγχους, να εντοπίσετε μαχαίρια, λοστούς και άλλα αντικείμενα για να δηλώσετε 657 ελέγχους και το κλείσιμο 67 Συνδέσμων. Καθυστερημένα αντανακλαστικά.

Χρειάζεται να επενδύσουμε στην πρόληψη της βίας στον χώρο του αθλητισμού. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση του αθλητισμού.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος όσων συμμετέχουν σε τέτοια επεισόδια εξακολουθεί να είναι μεταξύ 15-25 ετών, χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση και στην καλλιέργεια μιας άλλης κουλτούρας γύρω από τον αθλητισμό.

sinidisi.gr