Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  6:10: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 10:41

Σπήλιος Λιβανός: Το παρασκήνιο της αποπομπής και τα μηνύματα Μητσοτάκη προς πάσα κατεύθυνση

Ο Σπήλιος Λίβανος ήταν στο Στρασβούργο, στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., όταν έλαβε το τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι πληροφορίες λένε ότι η συνομιλία ήταν σε έντονο ύφος από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όταν είδε το σχετικό βίντεο με τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα να επαίρεται για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν επί κυβέρνησης Καραμανλή (τότε ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών) στους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, και τον Σπήλιο Λίβανο του όχι μόνο να μην αποδοκιμάζει αλλά να μιλά και για… “εποποιία”, εξανέστη.

«Η αντίδραση σου ήταν απαράδεκτη» είπε, μεταξύ άλλων στον Σπήλιο Λιβανό, σημειώνοντας με νόημα ότι… τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές. «Θα έπρεπε να είχα αντιδράσει διαφορετικά» φέρεται να απάντησε ο υπουργός, σπεύδοντας να δηλώσει ότι εφόσον δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση θα αποστείλει επιστολή παραίτησης. Όπως κι έγινε. Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν… μονόδρομος για τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος. Αλλά αυτά που είπε για ένα τόσο τραγικό γεγονός ο κ. Δούκας είναι εκτός του αξιακού πλαισίου του πρωθυπουργού. Η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι τελείως διαφορετική. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένα θέμα παραμονής στην κυβέρνηση» δήλωναν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα «μηνύματα» του πρωθυπουργού προς πάσα κατεύθυνση…

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι στέλνει δύο ξεκάθαρα μηνύματα…

Πρώτον, ότι όλοι οι υπουργοί και αξιωματούχοι της κυβέρνησης οφείλουν να είναι προσεκτικοί στην άσκηση των καθηκόντων τους και με πράξεις ή παραλείψεις τους να μη “λαβώνουν” την εικόνα της κυβέρνησης.

Δεύτερον, ότι κανένας συνεργάτης του πρωθυπουργού, ακόμη και αυτοί με τους οποίους τους συνδέει προσωπική φιλία, δεν είναι στο απυρόβλητο.

Η επιστολή παραίτησης του Σπήλιου Λιβανού
Οι δύο άντρες έκλεισαν το τηλέφωνο χωρίς ο πρωθυπουργός να έχει απαντήσει για τις προθέσεις του και λίγο αργότερα, λαμβάνοντας την επιστολή παραίτησης του υπουργού του, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδιδε την ανακοίνωση απομάκρυνσης του κ. Λιβάνου από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην επιστολή παραίτησης του ο Σπήλιος Λίβανος μιλά για… ειρωνική διάθεση από πλευράς του απέναντι σε όσα εκστόμισε ο Πέτρος Δούκας.

«Η μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική και ο αξιακός μου κώδικας απέχουν πολύ από το περιεχόμενο διαλόγου με τον Δήμαρχο Σπάρτης, το οποίο κατεγράφη εν αγνοία μου και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα. Παρά την εμφανώς ειρωνική μου διάθεση απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτησή του, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρερμηνεία η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις αρχές της μεγάλης και φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης, θέτω στη διάθεσή σας την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» ανέφερε στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «βγάζει στη σέντρα» και τον Γ. Γεωργαντά

Πριν ακόμη δεχτεί τα συγχαρητήρια φίλων και συναδέλφων του για την αναβάθμιση του σε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τη θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε κατά του κ. Γιώργου Γεωργαντά…. Κοινοποίησε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2012, μιλώντας σε “γαλάζια” στελέχη, να τους προτρέπει να… υπενθυμίσουν σε όσους «ωφελήθηκαν» από τη Ν.Δ, με προσλήψεις, συμβάσεις ή προγράμματα stage κλπ, να στηρίξουν το κόμμα στις εκλογές.

Τι απαντά το Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλούν για «γνωστή κοπτοραπτική του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να βρει ντε και καλά κάτι για να πλήξει τα στελέχη της κυβέρνησης».

Πρόκειται, σημειώνουν, για απόσπασμα ενός βίντεο από την προεκλογική περίοδο του 2012, στην οποία απευθύνεται σε κομματικά στελέχη και τους ζητάει να κινητοποιηθούν. «Το να το κάνει θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, όταν η κ. Χριστοδουλοπούλου μιλάει για έλεγχο του κράτους κατά το πρότυπο των “πρασινοφρουρών” του 1981, ενώ ο Πολάκης και ο Τσίπρας ζητούν “έλεγχο των “αρμών”, το μόνο που δείχνει είναι πολιτική απελπισία» προσθέτουν με έμφαση.

Εκτός ΝΔ ο Πέτρος Δούκας

Νωρίς το βράδυ η ΝΔ ανακοίνωνε τη διαγραφή και του πρώην υπουργού και βουλευτή της, σημερινού δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα από μέλος της παράταξης, καταλογίζοντας του ότι οι δηλώσεις του εκτός «ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και της αξίες της ΝΔ», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μοσχάτου.

Πηγή: newsit.gr