Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:42: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 01:21

ΝΔ: Τα 20 fake news της ομιλίας Τσίπρα στη Βουλή

Ανακοίνωση με απαντήσεις για τα «20 fake news Τσίπρα στην προχθεσινή ομιλία του στη Βουλή» εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία. Τη συγκεκριμένη κίνηση είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του με την οποία έκλεισε την Κυριακή το βράδυ την τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα η ΝΔ αναφέρει:

  1. Τώρα που οι τιμές στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης έφτασαν σε απλησίαστα ύψη, θυμηθήκατε ότι το κύμα της ακρίβειας είναι ένα διεθνές φαινόμενο και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.

Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται όντως για ένα διεθνές φαινόμενο, για το οποίο όμως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα εγκαίρως και συνεχίζει να το κάνει. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο απλώθηκε ένα δίχτυ προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με:

Κάλυψη τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης
Μειωμένο ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες
Διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο για όλους

Έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ατόμων με αναπηρία

Επιπλέον, για όλους τους Έλληνες:

  1. χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ
  2. χαμηλότερους συντελεστές
  3. χαμηλότερο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα
  4. συνολικά 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
  5. το 2022 όπως και το 2021 δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα
  6. Για δεύτερη φορά μέσα στο 2022 θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ώστε να δοθεί μια σημαντική εισοδηματική στήριξη στους συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν ένα αυξημένο κόστος ζωής

Κόστος Ενέργειας

Η αξιωματική αντιπολίτευση μας κατηγορεί, επίσης, ότι αντιμετωπίζουμε τη διεθνή κρίση στην ενέργεια με επικοινωνιακούς όρους.

Το γεγονός ότι έχουμε λάβει τα σημαντικότερα μέτρα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη – 1,7 δις. σε πέντε μήνες – είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια για κάποιους.

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των δύο πρώτων χωρών στην Ε.Ε. που προχώρησαν σε παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας. Είμαστε, επίσης, η μοναδική χώρα που αξιολογούμε κάθε μήνα τις διακυμάνσεις των τιμών στις διεθνείς αγορές ενέργειας και προσαρμόζουμε τα μέτρα.

Μέτρα για νοικοκυριά:

• Επιδότηση σε όλα τα νοικοκυριά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου. Ξεκινήσαμε με 9 ευρώ/ μήνα τον Σεπτέμβριο για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWH/μήνα και φτάσαμε στα 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο.

• Τον Ιανουάριο επιδοτούμε όλες τις κύριες κατοικίες (4,2 εκατ. παροχές) με 42 ευρώ/ μήνα

• Υπερδιπλασιάσαμε το επίδομα θέρμανσης – Από 74 εκατ. σε 184 εκατ. ευρώ.

• Επιδοτούμε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τον Ιανουάριο.

• Επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας τον Ιανουάριο.

• Ενεργοποιήσαμε έκτακτη γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης (15902).

Ενώ η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρώπης που πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού για στήριξη των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και των αγροτών.

• Επιδότηση 50 εκατ. ευρώ σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια το πεντάμηνο Αυγούστου – Δεκεμβρίου.

• Αναστολή ΥΚΩ για ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη Μέση Τάση και για όλες τις αγροτικές επιχειρήσεις από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022.

• Οριζόντια επιδότηση 65 ευρώ/MWh σε όλα τα επαγγελματικά και αγροτικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, για την κάλυψη του 50% του αυξημένου κόστους τον Ιανουάριο.

• Επιδότηση του ΦΑ στα 30 ευρώ/MWh σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία τον Ιανουάριο.

Και θα συνεχίσουμε και το Φεβρουάριο και για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα, προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις για τη μόνιμη μείωση του ενεργειακού κόστους σε σταθερή βάση.

Προχωρούμε σε γενναία προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί ο καλύτερος τρόπος να μειώσει κάποιος το λογαριασμό ενέργειας είναι να καταναλώνει λιγότερη ενέργειας.

• Νέο Εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση πάνω από 50.000 κατοικιών που θα μοχλεύσει 1 δις ευρώ σε επενδύσεις αναβάθμισης. Το ενδιαφέρον των πολιτών έως τώρα τεράστιο, γι’ αυτό δώσαμε παράταση μέχρι 15 Φεβρουάριου..

• Πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για το Δημόσιο, με συνολικό προϋπολογισμό 670 εκατ. ευρώ.

• «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις – 450 εκατ. Ευρώ που θα ξεκινήσει στην αρχή του καλοκαιριού.

• Συνολικά, την επόμενη πενταετία θα κινητοποιήσουμε πάνω από 4 δισ. ευρώ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που έχει γίνει στη χώρα.

• Πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών. Δίνουμε τη δυνατότητα σε περίπου 200.000 (για αρχή) νοικοκυριά να μειώσουν το κόστος ενέργειας με την αντικατάσταση παλιών και ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων.

• Πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε συνεργασία με Δήμους για τη τροφοδοσία σχεδόν δωρεάν ρεύματος σε πάνω από 30.000 ευάλωτα νοικοκυριών.

• Δημιουργούμε ενεργειακά αυτόνομα νοικοκυριά που θα παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν με την εγκατάσταση «φωτοβολταϊκών στις στέγες».

• Το ίδιο κάνουμε και με επιχειρήσεις όπου διαθέτουμε 160 εκ ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας κατά 30% και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας, ώστε οι επιχειρήσεις να αυτοκαταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν με πολύ χαμηλό κόστος. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022

• Απλοποιούμε την αδειοδοτική διαδικασία για νέα έργα ΑΠΕ.

• Διαμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για έργα αποθήκευσης και υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς.

• Ενισχύουμε το πρόγραμμα κινούμαι ηλεκτρικά αυξάνοντας κατά 30% την επιδότηση αγοράς καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου και προωθώντας την αγορά ηλεκτρικών δίκυκλων.

• Προχωράμε στην απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη, κι έτσι απεξαρτόμαστε σταδιακά τα ορυκτά εισαγόμενα και ρυπογόνα καύσιμα.

2. Έχετε αφήσει τις οικογένειες να ξεπαγιάζουν μέσα στον χειμώνα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που πήρε μέτρα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Ιανουάριο του 2022 έχουν δοθεί για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών 1,7 δις. ευρώ ενώ ενισχύονται ξεχωριστά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Όσο συνεχίζεται αυτό το πρωτοφανές ράλι τιμών στην ενέργεια η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει.

Ιδιαίτερη πρόνοια έχει ληφθεί για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς με την κρατική επιδότηση καλύπτεται το 90% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

3. Ο λαός υποφέρει και η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών δεν έχει να βγάλει τον μήνα

Η πραγματικότητα είναι ότι η προηγούμενη αύξηση του εισοδήματος, μέσα από τις μειώσεις φόρων και τα «πακέτα» στήριξης της κοινωνίας, αμβλύνει τις αναπόφευκτες πιέσεις από τον πληθωρισμό.

-Το 9μηνο του 2021, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών είναι αυξημένο κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019.

-Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι αυξημένες κατά 43 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, με το 52% της αύξησης να προέρχεται από τα νοικοκυριά.

-Η ανεργία μειώνεται και ο αριθμός των ανέργων κυμαίνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

-Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρέθηκε, αυτόν τον μήνα, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 21 ετών, υπερβαίνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

4. Ο κόσμος εγκαταλείφθηκε στην Αττική Οδό στην παγωνιά επί τριάντα ώρες χωρίς νερό και φαγητό και χωρίς καμία ενημέρωση.

Η πραγματικότητα είναι ότι περισσότεροι από 7.000 κρατικοί λειτουργοί (στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΚΑΒ, του ΔΕΔΔΗΕ, υλοτόμοι κ.α.) έδωσαν μάχη ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα. Για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τον εγκλωβισμό περίπου 2.500 οχημάτων και 4.500 επιβατών στην Αττική Οδό, εξελίχθηκε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση από την Πολιτική Προστασία, τον Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τις Ένοπλές Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, εθελοντές.

Τη Δευτέρα το βράδυ απεγκλωβίστηκαν περίπου 3.500 συμπολίτες μας και 1.800 αυτοκίνητα ενώ ταυτόχρονα σε όσους έμειναν εγκλωβισμένοι διανεμήθηκε φαγητό και κουβέρτες, τους δόθηκε υγειονομική βοήθεια και σε πολλούς από αυτούς εξασφαλίστηκε διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και αίθουσες του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.

5. Ο στρατός στην Αττική Οδό επενέβη εσπευσμένα και χωρίς σχέδιο.

Η πραγματικότητα είναι ότι μια τέτοια επιχείρηση απαιτεί χρόνο για να προετοιμαστεί. Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα στις 13.30, οι εντολές για εμπλοκή του στρατού δόθηκαν εντός μιας ώρας και τα κλιμάκια ήταν εκεί στις 17.00. Όλη νύχτα, οι άντρες του στρατού βρίσκονταν δίπλα στους εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική Οδό, επιχειρώντας τόσο να τους απεγκλωβίσουν όσο και να τους συνδράμουν με τρόφιμα, νερό και κουβέρτες. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίλεκτες μονάδες του Στρατού, βαριά μηχανήματα κλπ. καθώς και ασθενοφόρα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Στρατού, συνολικά διατέθηκαν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού 232 άτομα, 38 οχήματα και 3 μηχανήματα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διανεμήθηκαν 1,040 κουβέρτες, 4,500 μπουκάλια νερό, 570 μερίδες φαγητό, 120 σάντουιτς, 200 κρουασάν, 160 σοκολάτες και 40 κονιάκ.

6. Από την περσινή κακοκαιρία μέχρι τη φετινή δεν διορθώσατε τα λάθη και χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα

Η πραγματικότητα είναι ότι υπήρξαν διακοπές ηλεκτροδότησης αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αντίστοιχες με αυτές που υπήρχαν πέρυσι με τη “Μήδεια”, παρότι φέτος τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ μείωσε τους χρόνους απόκρισης από 7 ημέρες σε 1 ημέρα.

Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου η κακοκαιρία δημιούργησε προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περίπου 200.000 νοικοκυριά. Οι 100.000 επανήλθαν τις πρώτες δέκα ώρες της κακοκαιρίας, ενώ την Τρίτη επανηλεκτροδοτήθηκαν περίπου 90.000 παροχές.

Για πρώτη φορά εκτός από τις αποζημιώσεις έως 600 ευρώ για τις βλάβες σε συσκευές από τις διακοπές ηλεκτροδότησης, εξετάζεται η δυνατότητα να δοθούν αποζημιώσεις, ανεξάρτητα από τις ζημιές, για όλους όσους έμειναν χωρίς ρεύμα, για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών.

Φέτος συγκριτικά με τη Μήδεια με 2,5 φορές περισσότερα σπίτια χωρίς ηλεκτροδότηση η αποκατάσταση έγινε στο μισό χρόνο σε σχέση με πέρυσι.

Υπήρχαν αστοχίες στη διαχείριση της χιονοθύελλας; Η απάντηση είναι ναι, αλλά θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη ότι παραλάβαμε πριν 2 χρόνια ένα ΔΕΔΔΗΕ σε κακή κατάσταση που στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, σε μια περιοχή στην οποία κατοικούν μόλις 7.500 άνθρωποι και υπήρχαν ζημιές μόνο σε 3 γραμμές Μέσης Τάσης, χρειάστηκε να περάσουν 7 ολόκληρες μέρες για να αποκατασταθούν οι βλάβες ηλεκτροδότησης και να πάρουν ρεύμα όλοι.

Και συνεχίζουμε να προσπαθούμε με σοβαρότητα και σχεδιασμό να αναβαθμίσουμε τον οργανισμό, να αξιοποιήσουμε το ικανότατο έμψυχο δυναμικό που διαθέτει και να το ενισχύσουμε με νέους που θα πάρουν τη σκυτάλη από τους παλιότερους

Παραλάβαμε τον ΔΕΔΔΗΕ με σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη. Για να βελτιώσουμε την κακή κατάσταση και να ενισχύσουμε την πρόληψη κάναμε τα εξής:

• Προκηρύξαμε προσλήψεις 764 ατόμων το 2021 και επιπλέον 370 μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2022.

• Προχωρήσαμε τα έργα υπογειώσεων του εναερίου δικτύου.

o Μέσα στο 2021 ξεκίνησαν 70 έργα, ύψους 18,5 εκατ. ευρώ στην Αττική για την υπογείωση 200 χιλιομέτρων εναερίου δικτύου. Αρκετά από αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

o Σε εξέλιξη είναι αντίστοιχα έργα στα νησιά και στη Δυτική Ελλάδα, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ – 120 χιλιόμετρα καλωδίων θα γίνουν υπόγεια.

o Το 2022 έχουν προγραμματιστεί έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ για την υπογείωση 1.000 χιλιομέτρων δικτύου.

o Το 2023 150 εκατ. ευρώ για 1.500 χιλιόμετρα.

• Σε ό,τι αφορά την προμήθεια στύλων η κατάσταση επί των ημερών σας ήταν τραγική.

o 2018 – 18.700

o 2019 – 41.000

o 2020 – 75.300

o 2021 – 89.600

Περισσότεροι στύλοι σημαίνουν περισσότερες αναβαθμίσεις περισσότερες συνδέσεις και φυσικά ενίσχυση του δικτύου.

• Με νομοθετική ρύθμιση βάλαμε τέλος στο αλαλούμ στις αρμοδιότητες για τα κλαδέματα. Δώσαμε τη δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ να εκτελέσει εργασίες με άδεια που εκδίδεται εντός 15 ημερών από τη δασική αρχή. Στη Βόρεια Αττική για παράδειγμα που ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποίησε βαθιά κλάδευση τα προβλήματα βλαβών φέτος ήταν μηδενικά με πολύ περισσότερο χιόνι από πέρυσι.

Ενώ προχωρούμε στην προμήθεια και εγκατάσταση 7,7 εκατομμύριών έξυπνων μετρητών με διαγωνισμό που ξεκίνησε τον Δεκ του 21 ύστερα από την ακύρωση από το ΣΤΕ του προηγουμένου.

7. Δεν κάνατε τίποτα για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη και ξεπαγιάζουν στα container

Η πραγματικότητα είναι ότι για πρώτη φορά το κράτος επέδειξε τόσο γρήγορα αντανακλαστικά για τη στήριξη των σεισμόπληκτων. Μέχρι σήμερα, μέσα σε περίπου τρεις μήνες από τον σεισμό στην Κρήτη:

-το κράτος έχει διαθέσει μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr σχεδόν 41 εκατομμύρια ευρώ σε 6.670 δικαιούχους.

-με τη χορήγηση της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής για την ανακατασκευή ή επισκευή όλων των ιδιοκτησιών για πρώτη φορά, καταργήθηκε ο περιορισμός που υπήρχε εδώ και δεκαετίες και τα 150τ.μ. αφορούν περισσότερες της μιας ιδιοκτησίας.

-σε ό, τι αφορά την προσωρινή στέγαση των σεισμοπαθών έχουν χορηγηθεί 124 οικίσκοι και μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να υλοποιηθεί και νέα προμήθεια ακόμη 90 οικίσκων.

-σχετικά με τα σχολικά συγκροτήματα που επλήγησαν από τον σεισμό, οι Κτιριακές Υποδομές έχουν διαθέσει σχεδόν 100 σχολικές αίθουσες ενώ επισκευάστηκαν ταχύτατα 4 σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, που έχρηζαν μικρής κλίμακας επισκευές για να επαναλειτουργήσουν και έχουν ήδη παραδοθεί για χρήση στη σχολική κοινότητα.

8. Να ζητήσετε συγγνώμη από τα χιλιάδες θύματα της πανδημίας γιατί δεν ενισχύσατε το Ε.Σ.Υ. ενώ ακόμη και σήμερα οι δαπάνες για την Υγεία είναι μειωμένες.

Η πραγματικότητα είναι ότι το Ε.Σ.Υ., το οποίο με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε αποσύνθεση, ενδυναμώθηκε από την πρώτη στιγμή.

Σήμερα, έχουμε 1300 ΜΕΘ σε λειτουργία, ενώ το 2019 είχαμε 557.
Το υγειονομικό προσωπικό ενισχύθηκε με χιλιάδες προσλήψεις.
Το 2022 διαθέτουμε για την Υγεία 6,4 δισ, και 1,5 δισ επιπλέον από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι δαπάνες για την Υγεία το 2019 ήταν 4 δισ..

9. Δεν έχετε ενισχύσει το σύστημα Υγείας με προσλήψεις και εγκαταλείψατε γιατρούς και νοσηλευτές μόνους και αβοήθητους

Η πραγματικότητα είναι ότι το σύστημα υγείας ενισχύθηκε:

+ 12.000 επικουρικό προσωπικό
+ 2.169 μόνιμους ιατρούς
+ 2.000 επικουρικούς ιατρούς
Θέλουμε να υπάρξουν μόνιμες θέσεις. Γι’ αυτό έχει προγραμματιστεί η στήριξη του ΕΣΥ με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ενισχυθεί με:

+ 4.000 μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό
+ 910 λοιπό ιατρικό προσωπικό
+ 700 θέσεις μέσα στο 2022
Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια βγήκαν προκηρύξεις για 2.780 άτομα όταν όλη την τελευταία 5ετία είχαν γίνει 2.300.

10. Στον προϋπολογισμό που ψηφίσατε κόψατε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας πάνω από 800 εκατομμύρια, γιατί έπρεπε να μη γίνουν σπατάλες

Η πραγματικότητα είναι ότι οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι αυξημένες το 2022, τόσο έναντι του 2021 όσο και του 2019, όταν εκτελέστηκε ο τελευταίος προϋπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δαπάνες αυτές φτάνουν συνολικά σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης το 2022 στο 6,3% του ΑΕΠ. Οι τακτικές δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας, χωρίς τις έκτακτες δαπάνες COVID, ανέρχονται σε 4,52 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 4,27 δισ. ευρώ το 2021, είναι δηλαδή αυξημένες κατά 250 εκατ. ευρώ.

11. Έχετε αφήσει εκτός μάχης τα ιδιωτικά νοσοκομεία, επιλέγουν ασθενείς και δεν παίρνουν περιστατικά covid

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και στην ουσία λειτουργούν δύο παράλληλα συστήματα. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχουμε λάβει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών για τις ανάγκες του ΕΣΥ.

Κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών για τις ανάγκες του ΕΣΥ:

· 500 κλίνες covid στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη

· 300 non covid στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη

· 300 κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο

· 300 κλίνες non Covid στο λεκανοπέδιο

Το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στην διαχείριση του ΕΚΑΒ.

12. Οι Τσιόδρας-Λύτρας στη μελέτη τους σας έλεγαν ότι αν ενισχύατε το Ε.Σ.Υ. οι μισοί εξ αυτών που χάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας θα είχαν σωθεί και εσείς μας λέτε ότι δεν πήρατε καμία μελέτη

Η πραγματικότητα είναι ότι ο πρωθυπουργός και το Μαξίμου δεν έλαβαν ποτέ τη σχετική μελέτη, γεγονός το οποίο δεν έχει καμία σημασία αφού η κυβέρνηση δεν περίμενε καμία μελέτη για να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. και να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, επιβάλλοντας μάλιστα το πρώτο lockdown για να κερδίσει χρόνο.

Η μελέτη των καθηγητών επιβεβαιώνει τα αυτονόητα, αυτά που έχουν πει πολλές προηγούμενες μελέτες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό αλλά και όσα έχει πει ο πρωθυπουργός όλους τους προηγούμενους μήνες-ότι πρώτον, όταν το σύστημα Υγείας δέχεται μεγαλύτερο φόρτο, τότε είναι δυσκολότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και δεύτερον ότι υπάρχουν ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

13. Αφήσατε τα PCR τεστ να φτάσουν σε τιμές που παραπέμπουν σε μαύρη αγορά σε περίοδο κατοχής.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι τιμές στην Ελλάδα βρίσκονται στο κατώτατο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ. Μετά από έρευνα που έγινε από το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τις ισχύουσες τιμές στην υπόλοιπη ΕΕ για την διενέργεια των Rapid και PCR test, διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα με την ισχύουσα τιμή των 10 και 47 ευρώ αντίστοιχα είναι στο κάτω όριο σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές στις άλλες χώρες. Επιπλέον, ακόμα και όταν ήταν ελεύθερη η οικονομία στις τιμές των Rapid και PCR στην Ελλάδα, οι τιμές είχαν διαμορφωθεί στον μέσο όρο της Ε.Ε.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 5 χωρών στην ΕΕ και 6η παγκοσμίως που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ και έχουν την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση. Και όλα αυτά χάρη στα εργαστηριακά τεστ που γίνονται δωρεάν από το σύστημα υγείας, τα άνω των 100 εκατομμυρίων σελφ τεστ που έχουν δοθεί σε 8 εκ. πολίτες και της διατίμησης που έχει επιβληθεί στα τεστ που πραγματοποιεί η αγορά.

14. Βάλατε πλαφόν στα PCR διπλάσιο και τριπλάσιο από τις τιμές που πετυχαίνουν οι δήμοι

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλλει διατίμηση. Έχει βάλει πλαφόν. Δεν επιτρέπεται να πουλήσει κανείς πάνω από 47 ευρώ, όχι κάτω από αυτό το ποσό. Το ό,τι κάποιοι δήμαρχοι έχουν πετύχει χαμηλότερη χονδρική τιμή, αυτό είναι αυτονόητο αφού αφορά χονδρική τιμή για μαζικές πωλήσεις.

15. Βάζετε «λουκέτο» στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο δεν μπαίνει λουκέτο στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αλλά αυτό ενισχύεται, καθώς έχουν γίνει 57 προσλήψεις και το επόμενο διάστημα θα γίνουν άλλες 13. Το νοσοκομείο έχει διακόψει τις εφημερίες- για περίπου 1,5 μήνα- προκειμένου να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο για τα παιδιά και πολύ σύντομα θα επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του.

16. Προσλάβατε αριθμό ρεκόρ σε μετακλητούς

Η πραγματικότητα είναι ότι το ρεκόρ των μετακλητών παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας τετραετίας. Ως υψηλότερος αριθμός καταγράφονται 1.070 μετακλητοί υπάλληλοι της κυβέρνησης Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2019, ενώ τη διετία 2020-2021 η Ν.Δ. αξιοποιούσε σε επίπεδο κυβέρνησης σταθερά κάτω από 1.000 μετακλητούς-μάλιστα, κάποιους μήνες ο συγκεκριμένος αριθμός έπεφτε και κάτω από 900.

Την ίδια ώρα καταγράφεται αύξηση των μετακλητών στους ΟΤΑ.

17. Μοιράσατε δεκάδες εκατομμύρια σε ΜΜΕ με αφορμή την πανδημία χωρίς καμιά διαδικασία, χωρίς κριτήρια και χωρίς διαφάνεια με μόνο κριτήριο τον βαθμό υπακοής τους στις εντολές σας και το ποσοστό αντιγραφής των «non papers» του Μαξίμου.

Η πραγματικότητα είναι πως οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ με την καμπάνια για την προστασία από την πανδημία καταρρίφθηκαν πανηγυρικά και από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που οι ίδιοι ζήτησαν να συσταθεί.

Προέκυψε ότι η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών «Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς» ήταν απολύτως νόμιμη και αναγκαία, πραγματοποιήθηκε με διαφανείς διαδικασίες και είχε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη. Λειτούργησε ως ένα ισχυρό ανάχωμα στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη διάχυση θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης ενώ καταρρίφθηκε και η παραμικρή υπόνοια ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να χρηματοδοτήσει τα ΜΜΕ για να τα επηρεάσει θετικά προς αυτήν.

18. Στις πλημμύρες που ακολούθησαν τις φωτιές του καλοκαιριού το επιτελικό κράτος αρμένιζε μεταξύ δηλώσεων και υποσχέσεων…

Η πραγματικότητα είναι ότι σε σχέση με το παρελθόν, τα αντιδιαβρωτικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας υλοποιούνται πλέον σε χρόνο ρεκόρ.

-Τα πρώτα έργα ξεκίνησαν αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών τον περασμένο Αύγουστο και αφορούσαν στην απόληψη της παρόδιας καμένης βλάστησης από τους τοπικούς ΔΑΣΕ, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

-Παράλληλα, ξεκίνησε η εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των αντιδιαβρωτικών έργων στο σύνολο της περιοχής που κάηκε, η οποία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου.

Να θυμίσουμε ότι τα έργα στην πυρκαγιά στον Υμηττό Αττικής το καλοκαίρι του 2015, που έκαψε 5.000 στρέμματα ξεκίνησαν ένα χρόνο μετά στην Κινέττα, εννέα μήνες μετά, στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι που κάηκαν τον Ιούλιο του 2018 αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία της καμένης έκτασης των 20.000 στρεμμάτων ξεκίνησαν στις αρχές του 2019.

19. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αντιπυρική προστασία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Η πραγματικότητα είναι ότι με το πρόγραμμα Προστασίας Δασών με χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρούν άμεσα οι καθαρισμοί και τα αντιπυρικά έργα των δασών, με σκοπό τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πιθανές πυρκαγιές στο μέλλον.

Τόσο στο Ταμείο Ανάκαμψης όσο και στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχουν προβλεφθεί πόροι για την προστασία των δασών αλλά και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές. Το σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί και έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει 1,76 δισ. ευρώ για την Πολιτική Προστασία που θα αφορά την αναβάθμιση των υποδομών της, των λειτουργικών της συστημάτων αλλά και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. Άλλα 224 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αναδάσωση των καμένων περιοχών ενώ 110 εκατ. ευρώ θα δοθούν για αντιπλημμυρικά έργα. Επιπλέον πόροι θα δοθούν και για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

20. Μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ θα προστατευτεί αποτελεσματικά το μέσο νοικοκυριό από τη λαίλαπα της ακρίβειας με μειώσεις φόρων στα τρόφιμα, στην ενέργεια κ.α.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4,5 χρόνια που ήταν στην εξουσία και είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει πολιτικές προστασίας των νοικοκυριών με μειώσεις φόρων έπραξε το εντελώς αντίθετο, επιβάλλοντας συνολικά 29 φόρους -είτε αυξήσεις σε υπάρχοντες φόρους, είτε εντελώς νέους φόρους.

Μεταξύ άλλων ήταν η αύξηση του Φ.Π.Α. από το 23% στο 24% και μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το μειωμένο συντελεστή του 13% στο συντελεστή 24%, η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, η επιβολή φόρου στο κρασί, η αύξηση των συντελεστών φόρων εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα με παράλληλη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ή η αύξηση προκαταβολής φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.

agrinionews.gr