Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:45: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 22:58

Βουλή: Ένταση με τη μη παραχώρηση αίθουσας για να μιλήσει ο Ανδρουλάκης στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

Το ΚΙΝΑΛ καταγγέλλει τον Τασούλα – Ο πρόεδρος της Βουλής αρνείται να παραχωρήσει τη «μικρή» αίθουσα, προκειμένου να συνεδριάσει την Κυριακή το μεσημέρι η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, παράλληλα με τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης μομφής – Διαμαρτυρία Κατρίνη

Θέμα από το πουθενά και για ακατανόητους λόγους προέκυψε τις τελευταίες ώρες στη Βουλή, μετά την άρνηση του προέδρου του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα, να παραχωρήσει στο Κίνημα Αλλαγής αίθουσα για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του την Κυριακή το μεσημέρι.

Εν όψει της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής το βράδυ της Κυριακής το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε το σχετικό αίτημα, ώστε να μιλήσει στους βουλευτές του ο Νίκος Ανδρουλάκης και έτσι το Κίνημα να τοποθετηθεί και δια του προέδρου του στο κρίσιμο αυτό θέμα. Η συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι.

Όμως, ο κ. Τασούλας απέρριψε προφορικά το αίτημα και απαντώντας στις ενστάσεις που εξέφρασε ο επικεφαλής της ΚΟ, Μιχάλης Κατρίνης, διατύπωσε το επιχείρημα ότι η συζήτηση της πρότασης μομφής θα μπει εκείνη την ώρα στην τελική ευθεία για τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και δεν βρίσκει δόκιμο να γίνονται συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών ομάδων ότι εξελίσσεται μία τόσο σημαντική συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η απάντησή του προκάλεσε την έκπληξη και τη δυσφορία στα έδρανα του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η μία διαδικασία είναι ανεξάρτητη από την άλλη και επιπλέον υπάρχει η ειδική συνθήκη ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής και άρα έχει μία λογική να θέλει να τοποθετηθεί και εκείνος με αυτό τον έμμεσο τρόπο.

Και παρότι ο κ. Τασούλας είχε διευκολύνει αυτή τη διαδικασία κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, τώρα εμφανίστηκε να αλλάζει θέση και να βάζει προσκόμματα.

Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και συνεργάτες του προέδρου του, μιλούσαν για «συμπαιγνία μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υποβαθμιστεί η παρέμβαση του Κινήματος και του κ. Ανδρουλάκη» και άφηναν ανοιχτό να εκδηλώσουν έντονη αντίδραση, στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Βουλής επιμείνει σε αυτή τη θέση.

Προσέθεταν, δε, με νόημα ότι περιμένουν και την επίσημη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ επ’ αυτού του θέματος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ανδρουλάκη Τασούλα

Την έντονη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν από την Χαριλάου Τρικούπη. Νωρίτερα, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κωνσταντίνος Τασούλας όπου εξέφρασε την δυσαρέσκεια του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε εξηγήσεις και επέμεινε να γίνει η συνεδρίαση όπως έχει προγραμματιστεί, δηλαδή στις 12 το μεσημέρι.

Από την Χ. Τρικούπη, έμπειρα στελέχη σχολιάζουν πως πρόκειται για μια «αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά».

Αναρωτιούνται τι μεσολάβησε από την πρωινή έγκριση μέχρι το απόγευμα όπου το προεδρείο απέρριψε το σχετικό αίτημα του Κινήματος Αλλαγής. Καταγγέλλουν μεθόδευση και ρωτούν, ποιος και γιατί παρεμποδίζει το τρίτο κόμμα να συνεδριάσει.

Αντιδημοκρατική η απόφαση λέει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του:

Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής!

Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, o κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα.

Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας.

Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση.

protothema.gr