Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:00: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 10:55

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε η πηγή του απόκοσμου ήχου, λύθηκε το μυστήριο -Από πού προέρχεται

Στο τέλος της φαίνεται πως βαίνει η υπόθεση με το μυστηριώδη ήχο στη Θεσσαλονίκη που αναστατώνει τους κατοίκους των Μετεώρων τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες το βράδυ, κλιμάκιο της ΕΥΑΘ μετέβη στο σημείο με στόχο να ανιχνεύσει την πηγή του ήχου. Και όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο κ. Άγις Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΕΥΑΘ, φαίνεται πως κατάφεραν να βρουν την πηγή.

«Πήγαμε χθες το βράδυ με το κλιμάκιο της ΕΥΑΘ και εκδηλώθηκε το φαινόμενο, δηλαδή ακούσαμε ξανά τον ήχο» λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ήταν μια περίπτωση συντονισμού. «Φανταστείτε το νερό που τρέχει στο δίκτυο σαν ένα κύμα. Αν υπάρξει κάποια ανωμαλία στη ροή, μπορεί να συντονιστεί η κίνηση του νερού με το σωλήνα και να δημιουργηθεί μια ταλάντωση ή ένας ήχος. Δεν ήταν ζήτημα εμποδίου» σημειώνει.

Πρόεδρος ΕΥΑΘ: «Έγιναν ρυθμίσεις στο δίκτυο, εκτιμούμε ότι θα ησυχάσουν πλέον οι κάτοικοι»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «ενδεχομένως να παίζει ρόλο και η μείωση της ζήτησης για νερό τις νυκτερινές ώρες, καθώς διαφοροποιείται η ροή». Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, που ταυτόχρονα είναι και καθηγητής ενεργειακών συστημάτων στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, λέει ότι «η περιοχή έχει ενδιαφέρον ανάγλυφο. Υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά σε μικρή απόσταση στα Μετέωρα. Το υδραγωγείο είναι στην κορυφή για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσμού και έτσι το δίκτυο έχει μεγάλες κλίσεις. Γι’ αυτό και θεωρούμε πιθανό ο ήχος να σχετίζεται με τη μεταβολή της ζήτησης και το ανάγλυφο του δικτύου».

Ο κ. Άγις Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι το κλιμάκιο της ΕΥΑΘ «έκανε κάποιες ρυθμίσεις και ενέργειες στο δίκτυο και θεωρούμε ότι πιθανότατα δόθηκε η λύση στο πρόβλημα. Μετά τις ρυθμίσεις δεν ακουγόταν ο ήχος. Θα συνεχίσουμε, ωστόσο, να το παρακολουθούμε».

Η ΕΥΑΘ εκτιμά ότι θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες μέρες για να επιβεβαιωθεί η… εξαφάνιση του ήχου, καθώς και στο προηγούμενο διάστημα κάποιες φορές ο ήχος «χανόταν», αλλά μετά επέστρεφε.

Παπαζάχος: Ανθρωπογενής ήχος, όχι φυσικό φαινόμενο

Κάποιοι από τους κατοίκους είχαν αναφέρει στο δήμο ότι πέραν του ήχου αισθάνονται και έναν κραδασμό, γεγονός που έχει ανησυχήσει περισσότερο τις Αρχές. Μιλώντας στο iefimerida.gr ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, απέρριψε εκ πρώτης την πιθανότητα ο ήχος να σχετίζεται με κάποιο φυσικό φαινόμενο.

«Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα ο ήχος να είναι γεωλογικής προέλευσης. Ένας ήχος περιοδικός, ο οποίος ακούγεται με χτυπήματα ρυθμικά είναι 100% ανθρωπογενούς προέλευσης. Δεν υπάρχει φυσικό φαινόμενο που να παράγει “ντουπ-ντουπ-ντουπ” (με σταθερό ρυθμό). Δεν είναι άνθρωποι οι σεισμοί, είναι μεμονωμένα γεγονότα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν οι σεισμογράφοι ή άλλα όργανα είχαν καταγράψει κάτι σχετικό με το θόρυβο, ο Κώστας Παπαζάχος εξηγούσε, χθες, ότι «δεν έχουν “πιάσει” κάτι, είναι κάτι πολύ χαμηλό, θα έπρεπε να υπάρχει τοπικό δίκτυο. Η ΕΥΑΘ έχει τεχνικές, έχει εξοπλισμό, ειδικά ακουστικά, ξέρουν να εντοπίζουν τέτοιους ήχους».

Πηγή: iefimerida.gr