Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:19: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 21:08

Ακούστε τον ήχο-μυστήριο στη Θεσσαλονίκη: O αντιδήμαρχος Παύλου Μελά εξηγεί

«Πονοκέφαλο» στις Αρχές και τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει ο περίεργος ήχος που φαίνεται να έρχεται από τα έγκατα της περιοχής των Μετεώρων.

Σύμφωνα με τις αναφορές των κατοίκων, είναι η πέμπτη εβδομάδα κατά την οποία ακούγεται ο ασυνήθιστος ήχος, με συνέπεια να είναι ανάστατοι και να ζητούν απαντήσεις.

Οι αυτοψίες, ωστόσο, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει και το μυστήριο συνεχίζεται.

«Μας ενημέρωσε μια κίνηση πολιτών ότι υπάρχει αυτό το θέμα με τον ήχο και πήγαμε να δούμε τι συμβαίνει. Είναι κυρίως τη νύχτα το πρόβλημα. Κάναμε αυτοψία την ημέρα, αλλά δεν εντοπίσαμε κάτι. Το βράδυ όμως ακούγεται αυτός ο θόρυβος, ο γδούπος» λέει στο iefimerida.gr ο κ. Άκης Αράπογλου, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Καθημερινότητας και Άμεσης Επέμβασης του Δήμου Παύλου Μελά.

«Επαναλαμβανόμενος γδούπος, με σταθερό ρυθμό»

Όπως εξηγεί ο κ. Αράπογλου, «είναι ένας επαναλαμβανόμενος γδούπος με σταθερό ρυθμό. Κάποια στιγμή σταματάει, μετά ξεκινά ξανά, μετά σταματά και πάλι». Ο θόρυβος, σύμφωνα με τους κατοίκους, «αρχίζει κυρίως να ακούγεται μετά τα μεσάνυχτα, μετά τη μία θα έλεγα. Όμως μπορεί να μην ακούγεται το πρωί λόγω της ηχορύπανσης. Το βράδυ ο αχός από τους δρόμους πέφτει», προσθέτει ο αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, ο Δήμος Παύλου Μελά έχει ενημερώσει αρμόδιες αρχές και φορείς.

«Θα πρέπει να το δούμε όλοι, γιατί δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Η υπομονή των κατοίκων εξαντλείται, καθώς το ακούν σχεδόν όλο το βράδυ. Δεν είναι διαρκής ήχος, αλλά έχει μια τακτικότητα στο πώς εμφανίζεται».

Θόρυβος-μυστήριο: Τι δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία

Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Παύλου Μελά επισημαίνει ότι «πήγαν στο σημείο άνθρωποι της ΕΥΑΘ, αλλά δεν βρήκαν κάτι. Μας είπαν ότι το ψάχνουν», κάτι που επιβεβαιώνει και η ΕΥΑΘ.

«Πήγε κλιμάκιό μας, είδε τη δεξαμενή, όμως από την πρώτη αυτοψία δεν προέκυψε κάτι» λέει στο iefimerida ο κ. Άγις Παπαγόπουλος, πρόεδρος της ΕΥΑΘ και καθηγητής ενεργειακών συστημάτων στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι «θα γίνουν άμεσα και άλλες μετρήσεις, για να εντοπίσουμε από πού προέρχεται ο ήχος». Οι μετρήσεις αυτές θα ξεκινήσουν, εκτός απροόπτου, αύριο το πρωί. «Είναι όντως ενδιαφέρον και μυστήριο το θέμα. Πράγματι είναι κάτι περίεργο και γι’ αυτό απασχολεί και εμάς στην ΕΥΑΘ» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μοναδικό που έχει η ΕΥΑΘ στο σημείο «είναι μια δεξαμενή, τίποτα περαιτέρω. Θα κάνουμε όμως εξειδικευμένες μετρήσεις και θα βρούμε την πηγή του ήχου».

Να σημειωθεί ότι έλεγχοι από τους αρμοδίους γίνονται και στο δίκτυο φυσικού αερίου.

O ήχος, όπως τον κατέγραψε το thestival.gr:

Παπαζάχος στο iefimerida: Ανθρωπογενής ήχος, όχι φυσικό φαινόμενο

Κάποιοι από τους κατοίκους έχουν αναφέρει στον δήμο ότι πέραν του ήχου αισθάνονται και έναν κραδασμό, γεγονός που έχει ανησυχήσει περισσότερο τις Αρχές.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, με τις μετρήσεις «θα εντοπιστεί η προέλευση του ήχου και της δόνησης. Είναι χαμηλών συχνοτήτων. Θα κάνουμε κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνουν οι σεισμολόγοι για να καταγράψουν επιταχύνσεις».

Θα μπορούσε όμως ο ήχος να οφείλεται σε κάποιο άγνωστο και μυστήριο φυσικό φαινόμενο;

Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια: «Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα ο ήχος να είναι γεωλογικής προέλευσης. Ένας ήχος περιοδικός, ο οποίος ακούγεται με χτυπήματα ρυθμικά είναι 100% ανθρωπογενούς προέλευσης», λέει στο iefimerida.gr.

Όπως εξηγεί, «δεν υπάρχει φυσικό φαινόμενο που να παράγει “ντουπ-ντουπ-ντουπ” (με σταθερό ρυθμό). Δεν είναι άνθρωποι οι σεισμοί, είναι μεμονωμένα γεγονότα».

Ερωτηθείς αν οι σεισμογράφοι ή άλλα όργανα έχουν καταγράψει κάτι σχετικό με το θόρυβο, ο Κώστας Παπαζάχος τονίζει ότι «δεν έχουν “πιάσει” κάτι, είναι κάτι πολύ χαμηλό, θα έπρεπε να υπάρχει τοπικό δίκτυο. Η ΕΥΑΘ έχει τεχνικές, έχει εξοπλισμό, ειδικά ακουστικά, ξέρουν να εντοπίζουν τέτοιους ήχους».

Κάθε βράδυ μαζεύονται «ορδές» για να ακούσουν τον ήχο

Ο ήχος, και κυρίως οι θεωρίες συνωμοσίας για την προέλευσή του που έχουν αρχίσει να κατακλύζουν το «ελληνικό» διαδίκτυο, έχουν προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον και κατοίκων άλλων περιοχών.

«Μαζεύεται πολύς κόσμος. Χθες το βράδυ είχε πάνω από 100 άτομα. Οι κάτοικοι είχαν τον ήχο, τώρα έχουν και την οχλαγωγία. Έρχεται κόσμος, κυρίως νεαροί, κάνουν πλάκες και χαβαλέ, κάποιοι δημιουργούν πρόβλημα στη γειτονιά. Ας αφήσουμε τους ανθρώπους των δικτύων να δουλέψουν, να αποκλείσουμε κάποιες περιπτώσεις και σύντομα θα δούμε τι πραγματικά συμβαίνει», λέει.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, η απάντηση θα δοθεί όταν το κλιμάκιο της ΕΥΑΘ κάνει εξειδικευμένες μετρήσεις ηχοεντοπισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Έχουμε παρόμοια εμπειρία, όπου βρήκαν εύκολα τον ήχο», σημειώνει.

Πηγή: iefimerida.gr