Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:48: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 18:42

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαλύσει την εστίαση λίγο πριν την Πρωτοχρονιά - Τα μέτρα που προωθούνται

Η Όμικρον όπως φαίνεται πάει με όλα τα μέτρα όσο παράλογα κι αν είναι. Εμείς απλά πρέπει να τα υποστούμε για το καλό μας παρά το ότι ακόμα και οι πιο φιλοκυβερνητικοί ειδικοί μιλούν για μια μετάλλαξη που είναι κοντά στην γρίπη και όχι στην πνευμονία.

Σε κάθε περίπτωση και όποια και αν είναι η συνταγή των μέτρων η εστίαση ουσιαστικά θα εξαφανιστεί ενώ και ο οικονομικός αντίκτυπος με την αύξηση της ανεργίας (και μάλιστα εν μέσω ακρίβειας) που θα οδηγήσει σε μια συντριβή της κοινωνίας.

Έτσι θα ευχηθούν καλή πρωτοχρονιά;

Η κυβέρνηση λέει μέχρι ώρας ότι απορρίπτει ένα νέο lockdown και δεν συζητά επαναφορά των sms για την κυκλοφορία.  Εκτός συζήτησης παραμένει το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας, που θα οδηγούσε την οικονομία σε «διασωλήνωση».

Από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή ειδικών για να κάνει την αποτίμηση της πορείας της πανδημίας μετά τα Χριστούγεννα. Προς το παρόν δίνεται βαρύτητα δίνεται στην ενίσχυση των εμβολιασμών (πρώτης αλλά και τρίτης δόσης), στην υλοποίηση ενός διευρυμένου συστήματος testing (διατίθενται δυο self test την περίοδο των γιορτών) αλλά και στην εντατικοποίηση των μέτρων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ήδη μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών έχουν αρχίσει να προχωρούν σε αυστηροποίηση του πλαισίου μέτρων και η Ελλάδα ποτέ δε μένει πίσω.

Συνεπώς στο επόμενο πακέτο μέτρων, φαίνεται να μπαίνουν τα εξής:

Τα νέα μέτρα ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα από τον χώρο της διασκέδασης.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:

Τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα. Είτε στις 23:00, είτε τα μεσάνυχτα, έως και τις 05:00. Πρόκειται για ένα μέτρο που το είχαμε δει στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Επίσης στα καταστήματα θα επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες, ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ακόμα, δεν θα υπάρχουν όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης

Τα εν λόγω μέτρα θα έχουν ισχύ για 15 μέρες και από κει και πέρα θα υπάρξει επανεξέταση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επανεξέταση να γίνει νωρίτερα.

Αναμένεται λοιπόν να δούμε ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σε τρία 24ωρα από σήμερα και κατά πόσο τα παραπάνω μέτρα θα αφορούν ακόμα και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Σίγουρη θεωρείται και η επέκταση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς σήμερα μόνο ο ένας στους δέκα μισθωτούς δουλεύει εξ αποστάσεως.

Για τα σχολεία σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι πως πρέπει οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία με τη νέα χρονιά. Σε περίπτωση που υπάρξει το επόμενο διάστημα ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (σήμερα για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές).

Επίσης εξετάζονται:

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Υπενθυμίζεται πως όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν κάνουν το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Από εκεί και πέρα θα εξεταστεί ανάλογα και με την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον η εφαρμογή ανάλογων μέτρων και σε άλλες ομάδες (με τη.. σκυτάλη να παίρνουν όπως όλα δείχνουν οι 50ρηδες).

-Η καθιέρωση ημερομηνίας λήξης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε περίπτωση που δεν γίνεται τρίτη δόση. Το μέτρο ισχύει ήδη για τους άνω των 60 ετών, που μέσα σε επτά μήνες πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση για να διατηρήσουν το πιστοποιητικό σε ισχύ και να εισέρχονται στους κλειστούς χώρους.

Η εφαρμογή ενός αυστηρότερου συστήματος testing. Για παράδειγμα εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι (από δύο να πάνε σε τρία την εβδομάδα) για να προσέρχονται στη δουλειά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται κάποια φόρμουλα -πιθανότατα με δωρεάν self test -και για τους εμβολιασμένους, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα απόφαση.

pronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 18:45