Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2021 13:27

Σπ. Λιβανός: Θα κερδίσουμε το στοίχημα για ανάκαμψη

Σπ. Λιβανός: Θα κερδίσουμε το στοίχημα για ανάκαμψη

✔ «Δώρο» του Μητσοτάκη στον Τσίπρα η άρνησή του για πρόωρες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε τη δεύτερη θέση και ίσως διαλυόταν- Οι διεργασίες στην κοινωνία αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό

✔ Ο κ. Τσίπρας με εμπρηστικό λόγο κινείται στη λογική «να σώσουμε ό,τι μπορούμε»

✔ Εξοπλιστικά: Δεν καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας το περιβάλλον στο οποίο ζούμε;

✔ Υγεία: Δεν επιτρέπεται να κάνει συζητήσεις σε επίπεδο μαθητικού συμβουλίου

✔ Τεράστια η στήριξη της κυβέρνησης στους αγρότες

Τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κερδίσει το στοίχημα της Ελλάδας και θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς ανάκαμψης στην έξοδο από την κρίση, εξέφρασε ο ΥπΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξή του στον «Alpha 98,9» και στον Βαγγέλη Γιακουμή.

Μέσα στην καταιγίδα μειώνουμε την ανεργία, δημιουργούμε θέσεις εργασίας και με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης , του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπει μπροστά η οικονομία  και θα αρχίσει η μεγάλη ανάκαμψη της χώρας μας, τόνισε ο κ. Λιβανός.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε χριστουγεννιάτικο «δώρο» του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Τσίπρα, την άρνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές. Εξηγώντας τι εννοεί, είπε ότι αν γινόντουσαν τώρα εκλογές η ΝΔ θα τις κέρδιζε και πιθανόν να ήταν και πάλι αυτοδύναμη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ που ίσως έχανε τη δεύτερη θέση, μπορεί και διαλυόταν καθώς οι διεργασίες που γίνονται στην κοινωνία, ύστερα από την εξέλιξη των δημοκρατικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό.

Στο ερώτημα αν η ΝΔ επιθυμεί ως Αξιωματική Αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λιβανός απάντησε ότι η ΝΔ θέλει μια Αξιωματική Αντιπολίτευση με υπεύθυνο πολιτικό λόγο χωρίς να την ενδιαφέρει ποιο κόμμα θα είναι. Χαρακτήρισε δε τη στάση του κ. Μητσοτάκη να μην ανταποκριθεί στην πρόκληση Τσίπρα για άμεσες εκλογές θεσμικά υπεύθυνη, παρότι η εκλογική νίκη θα ήταν εύκολη για τη ΝΔ στην παρούσα πολιτική συγκυρία. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες στο άμεσο μέλλον, τόνισε όμως ότι για το λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός λαμβάνει μέτρα στήριξης της κοινωνίας, στηρίζοντας παράλληλα και την ανάπτυξη και ρυμουλκεί και τους λοιπούς ηγέτες της Ευρώπης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σχολιάζοντας την πολιτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο κ. Τσίπρας «κινείται στη λογική πάμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε», βλέποντας την δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Στη δε συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, όπως είπε, ζήσαμε ένα ακόμα επεισόδιο από το σήριαλ «υπεύθυνος εναντίον ανεύθυνου». Και τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί εμπρηστικό λόγο επιχειρώντας να δημιουργήσει αναχώματα και να ανακόψει τη διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ.

Επισημαίνοντας τα στοιχεία ανεύθυνου πολιτικού λόγου του κ. Τσίπρα στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, στάθηκε σε δύο σημεία:  

1.     Στη στάση του για τα εξοπλιστικά, σημειώνοντας ότι αν και ο κ. Τσίπρας έχει διατελέσει Πρωθυπουργός προφανώς δεν καταλαβαίνει σε ποιο περιβάλλον ζούμε.

2.     Στη στάση του για την υγεία, τονίζοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μονοπωλεί την ευαισθησία για την κοινωνία και υπογράμμισε ότι τα θέματα αυτά είναι τόσο σοβαρά που δεν επιτρέπεται σε έναν πολιτικό αρχηγό να κάνει συζητήσεις σε επίπεδο μαθητικού συμβουλίου. Και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σεβαστεί τους ανθρώπους που χάνονται αλλά και τους γιατρούς και νοσηλευτές για τον αγώνα που καθημερινά δίνουν.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους αγρότες, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι η κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής των αγροτικών τιμολογίων καλύπτει πάνω από 200.000 αγρότες. Όπως είπε πρόκειται για μια τεράστια στήριξη στους αγρότες και κτηνοτρόφους και δείχνει την ευαισθησία που έχει η κυβέρνηση απέναντι στο αγροτικό πρόβλημα. Θύμισε δε ότι στην ίδια κατεύθυνση έχει κινηθεί και το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προσπαθώντας να στηρίξει τους αγρότες για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Συγκεκριμένα:

o   Αναστολής για την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις.

o   Μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%. 

o   Για πρώτη φορά, μετά το 2016,  επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο  στους  συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους ενταγμένους παραγωγούς στη συμβολαιακή γεωργία και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, δηλαδή περίπου 200.000 αγρότες συνολικά. 

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός στόχος της κυβέρνησης είναι να δίνει κίνητρα στους νέους να επιλέξουν το αγροτικό επάγγελμα και να ανανεωθεί ο αγροτικός πληθυσμός. Επισήμανε ότι στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών που τρέχει, η ενίσχυση που θα λάβουν οι δικαιούχοι είναι της τάξεως των 40.000 ευρώ έναντι 16.000 ευρώ που ελάμβαναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Διευκρίνισε επίσης ότι το 2022 και το 2025 θα προκηρυχθούν και νέα προγράμματα, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια πενταετία προκήρυξη ένα πρόγραμμα ενώ η ΝΔ σε μια πενταετία θα έχει προκηρύξει τρία προγράμματα θέλοντας να ενισχύσει τους Νέους Αγρότες. Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, το μοντέλο της υπερανάπτυξης των αστικών κέντρων μόνο προβλήματα φέρνει και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει ως στόχο να στηρίξει την περιφέρεια και να ενισχύσει την προοπτική εγκατάστασης πολιτών σε αυτή, είτε από τα αστικά κέντρα είτε από το εξωτερικό.